Obavijesti

Viral

Komentari 5

'Fake news' nekad: Evo kako je maleni John postao beba Hitler

'Fake news' nekad: Evo kako je maleni John postao beba Hitler

Majka se zaprepastila kad je sina ugledala u novinama, a autor obrađene slike vjerojatno nije slutio ovakav uspjeh. Obišla je svijet, a završila je i na Hitlerovu radnom stolu

VIDEO

Kako su izgledale lažne vijesti tijekom Drugog svjetskog rata? - Izgledale su kao moj ujak Johnny, priča nećakinja čovjeka čija je slika obišla svijet u godinama pred Drugi svjetski rat. No, dugo se nije znalo da to ipak nije Hitler, priču prenosi Atlas Obscura

Harriet May Warren uslikala je tada dvogodišnjeg sina Johnnyja ne sluteći u kakve će svrha slika njezina sina biti iskorištena. Bila je 1931. godina. U Westportu u Connecticutu Harriet je izvela sina te ga nekoliko puta fotografirala na dekici ispred kuće.

Sedam godina poslije listajući kopiju magazina Life naišla je na fotografiju svoga sina, samo što on više nije bio djetinje nevin kao na izvornima. Kosa mu je bila masna i slijepljena na čelo, a nevini osmijeh postao je zlokoban.

Fotografija je nekako došla i do Europe, najprije u Austriju, pa u Nizozemsku gdje su novinari bili uvjereni da su dobili fotografiju od pouzdanog izvora. Sredinom 30-ih fotografiju je objavio londonski Daily Herald, a preko njega i američki mediji. Kada je to napravio i Chicago Tribune, njemačko veleposlanstvo u SAD-u oštro je reagiralo. 

Ovo je autentična fotografija malog Adolfa Hitlera:

Ubrzo je fotografija završila i na Hitlerovu radnom stolu, a prema izvještajima američkih medija, naredio je svojim ljudima da se pothitno fotografija iskorijeni iz javnosti. Njemačko veleposlanstvo obratilo se Tribuneu sa zahtjevom povlačenja fotografije. Također, tražili su od njih izvor fotografije te im poslali autentičnu fotografiju Hitlera kada je bio beba kao dokaz da 'malo čudovište' koje su propagirali mediji nije nacistički vođa.

Unatoč nastojanjima Hitlerovih ljudi fotografija nije iskorijenjena. Štoviše, postignut je kontra-efekt pa se nakon reakcija ona još intenzivnije širila svjetskim medijima. Izvor obrađene fotografije nikada nije utvrđen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.