Obavijesti

Viral

Komentari 0

Hitlerova opsesija: 'Kopljem sudbine zavladat ću svijetom!'

Hitlerova opsesija: 'Kopljem sudbine zavladat ću svijetom!'
1

Adolf Hitler je vjerovao kako je predodređen da vlada 'Kopljem sudbine', a time i sudbinom cijelog svijeta. No, znanost ga je kasnije vrlo uvjerljivo opovrgnula...

VIDEO

Prema legendi, osoba koja dođe u posjed koplja kojim je proboden razapeti Isus Krist imati će moć nad sudbinom cijeloga svijeta. Nije stoga nimalo neobično što su mnogi vladari kroz povijest tragali za njim, a rijetki su ga zaista i posjedovali. Jedan od njih bio je i Adolf Hitler.

Hitler je od rane mladosti, što će potvrditi i brojni povjesničari, bio opsjednut okultnim. Na, za razliku od Svetog grala kojeg se nikada nije uspio dokopati unatoč angažmanu ponajboljeg arheologa tog vremena , Hitler je u posjed 'Koplja sudbine' došao već 1938. godine, odmah po bezbolnom pripajanju Austrije, piše io9.com .

Koplje je nakon toga pohranjeno u crkvi Svete Katarine u Nurembergu, a Hitlera je opčinilo još kao 19-godišnjeg mladića u muzeju 'Hofburg'. Prije nego što je došlo u ruke jednog od najzloglasnijih diktatora u povijesti, 'Koplje sudbine' navodno je bilo u posjedu Fredricka I. Barbarosse, Alarica, kralja Vizigota i Charlemagnea koji ga je navodno nosio u 47 bitaka. U trenutku kada mu je ispao iz ruke, on je, u skladu s legendom - preminuo.

VIDEO

Naime, iako nosioc koplja u rukama ima 'sudbinu cijelog svijeta', on umire u trenutku kada ostane bez njega. Koplje je manično tražio i Napoleon, no nikada ga nije pronašao. Prije nego je završilo u austrijskom muzeju, koplje je preuzela obitelj Habsburg. Godine 1912. izložen je u muzeju Hofburg gdje ga je u rujnu iste godine po prvi puta vidio tada mladi ličilac Adolf Hitler.

U njegovom je društvu bio i Dr. Walter Stein koji se kasnije prisjetio kako je Hitler, vidjevši 'Koplje sudbine' pao u stanje 'transa, stanje u kojemu više nije bio svjestan ni sebe, a ni okoline'.

Godinama kasnije, kada je već bio na čelu nemilosrdne nacističke mašine, tog se trenutka prisjetio i sam Hitler.

- Stajao sam u tišini i mirno ga promatrao nekoliko minuta u potpunosti nesvjestan svega oko sebe. Činilo se kako nosi neko unutarnje značenje koje nisam mogao dokučiti, značenje koje sam osjećao, ali ga nisam mogao svjesno izraziti. Prožeo me osjećaj kao da sam ga već imao u rukama u nekom od prošlih stoljeća. On je bio moj talisman moći i tako sam u rukama imao sudbinu svijeta, opisao je Hitler svoj prvi susret s kopljem.

thelibrarians.wikia.com

On ga je naime vidio kao mističnu vezu s velikim germanskim osvajačima pa se tako prva zapovijed nakon aneksiranja Austrije odnosila upravo na njega - 'U Njemačku dovedite cijelo Habsburško blago i koplje.' Tijekom cijelog rata koplje se čuvalo u crkvi Svete Katarine, a nakon što se sreća okrenula protiv nacista, 1944. godine je smješteno u podzemni bunker.

Šest mjeseci kasnije, točno 30. travnja 1945. godine u 14:10 sati, bunker i cijelo blago zaplijenile su savezničke snage predvođeni generalom Pattonom. Samo 18 minuta kasnije Adolf Hitler oduzeo si je život. Je li to bila puka slučajnost, splet okolnosti ili pak potvrda legende - procijenite sami.

No koje je koplje zaista - 'Koplje sudbine'?

'Koplje sudbine' koje je bilo u Hitlerovim rukama danas se opet nalazi u Austriji, točnije u Beču, u muzeju 'Weltliches Schatzkammer'. Zbog toga je poznato i kao 'Bečko koplje'. Njega je za BBC proučio svjetski priznati stručnjak Dr. Robert Feather koji je došao do zaključka kako je koplje nastalo tek u 7. stoljeću poslije Krista. Čini se dakle kako je 'Koplje sudbine' umjetni artifakt proizveden u zapadnom rimskom carstvu za ceremonijalne potrebe.

VIDEO

U bazilici Svetog Petra u Vatikanu nalazi se još jedno koplje kojim je, tvrde neki, probodeno tijelo Isusa Krista. Ono se prvi puta spominje još 570 godine u spisima hodočasnika koji je u Jeruzalemu vidio 'krunu od trnja koju je nosio Gospodin i koplje kojim je proboden'. Tijekom sedmog stoljeća na tom se koplju odlomio vrh koji je u 13. stoljeću poslan francuskom vladaru Luju IX.  Tom se dijelu koplja gubi svaki trag tijekom Francuske revolucije.

Ostatak koplja prvo je bio u Kostantinopolu, a po njegovom je padu završio u rukama pape Inocenta II, piše io9.com .

Treće koplje kojemu se pripisuje titula 'Koplja sudbine' nalazi se u - Armeniji. No u ovom se slučaju definitivno ne radi o oružju, već o religijskom artefaktu u koji je uklesan grčki križ.

Zanimljivo, ni jedan od tri koplja ne pripada vremenu kada je, prema Bibliji, živio Isus Krist, a povjesničari smatraju kako su im mitska svojstva pridodali sami vladari u namjeri da i sebi i koplju pridodaju veću važnost. Iako ga čuva u Vatikanu, čak ni katolička crkva koplje iz bazilike Svetog Petra ne povezuje sa smrću Isusa Krista.

Priče o ' Koplju sudbine ' tako će i dalje ostati tek priče o vladarima gladnih moći bez gotovo ikakvog znanstvenog utemeljenja.

Sve o Hitlerovoj maničnoj potrazi za Svetim gralom pročitajte ovdje .

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković