Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pet slasnih i nezaboravnih recepata slijepe masterchefice

Pet slasnih i nezaboravnih recepata slijepe masterchefice

Priča o Christine Huyentran Hà, slijepoj kuharici koja je pobijedila na američkom “MasterChefu”, inspirirala je mnoge, a svoju ljubav prema hrani podijelila je s brojim obožavateljima u posjetu Hrvatskoj

VIDEO

Popularna kuharica na svojoj europskoj turneji zaustavila se u našim krajevima, najprije u Splitu, gdje je održ‍ala motivacijsko predavanje na Visokoj školi za menadžment i dizajn ASPIRA, zatim u Zagrebu, u kojem je kuhala s članovima Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) te je na kraju posjetila Kulinarski institut (Kul In) u Sisku, gdje je s posjetiteljima podijelila svoju životnu priču.

Christine Huyentran Hà, pobjednica 3. sezone američkog “MasterChefa”, mnoge je iznenadila zavidnom vještinom kuhanja. Teški životni trenuci, poput gubitka majke od plućnog karcinoma u 14. godini, te bolesti od koje je oslijepila u dvadesetim godinama tijekom studija, učinili su je još snažnijom i odlučnijom na njezinu životnom putu.

Upravo je zbog majčine smrti počela kuhati, kad su joj počela nedostajati njezina jela. U kulinarstvu je kompletno samouka, a mnoge zanima kako je uspjela savladati tajne kuhanja i nadmašiti konkurenciju popularnog showa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prije nego što sam izgubila vid imala sam neko predznanje o namirnicama, posuđu, receptima, a nasreću imam dobro pamćenje na koje se poprilično oslanjam dok kuham, kao i na intuiciju. Kad ne vidite, oslonite se na čulo mirisa, sluha, okusa i dodira. Preko njih hrana komunicira s vama – kaže Hà.

Tijekom showa pobijedila je sedam puta u pojedinačnom i skupnim natjecanjima tijekom 19 epizoda, no unatoč odličnim rezultatima, kaže da se nikad više ne bi upustila u takvo stresno okruženje.

Okrenula se svojoj drugoj velikoj ljubavi, a to je pisanje. Nakon tečaja kreativnog pisanja napisala je popularnu kuharicu “Recipes from My Home Kitchen: Asian and American Comfort Food”, u kojoj je spojila recepte azijske kuhinje s onima južne Amerike. Ovakva kombinacija proizlazi iz njezinog vijetnamskog podrijetla i dugogodišnjeg života u Teksasu. 

Zanimaju me i kuhinje s puno okusa, kao što je meksička, ali nemam omiljeno jelo. No kako puno putujem, gdje god dođem, učim o novim kuhinjama. Sigurno ću kad se vratim kući pokušati napraviti i nešto od hrvatskih mediteranskih specijaliteta koje sam ovdje kušala - rekla je Christine.

Najviše voli koristiti češnjak i riblji umak, a kao svaki kuhar ima i favorite među hranom pa nam otkriva:
- Sushi, prženi krumpirići, vijetnamske proljetne rolice, njujorška pizza sa sirom, južnjačka pohana piletina i vijetnamska juha s noodlesima. 

U životu je naišla na mnogo prepreka nakon bolesti. Htjela je odustati od kuhanja, roditelji su se bojali kako će njezin život izgledati te je sve više gubila nadu za normalnim životom, no ono što je naučila na tom teškom putu ju je spasilo.

- Mislim da roditelji ne bi trebali biti previše zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci. Kad ti se dogodi neuspjeh, on te nauči otpornosti i prilagođavanju. Iz životnih poraza sam naučila sve. Kad sam se razboljela, nisam mogla napraviti najjednostavniji sendvič – prisjeća se Christine. Za tjedan dana ponovno je pokušala, bio je nešto bolji, i nakon nekoliko puta ga je konačno uspjela napraviti onako kako je htjela:

- To je bila moja prva pobjeda. Zaboravljamo na male uspjehe, a zapravo su mali koraci ti koji ohrabruju i grade samopouzdanje.
Od jednog sendviča s kikiriki maslacem i džemom doputovala je do pobjede u showu “Masterchef”, no Christine ostaje skromna i nakon svjetske slave:

- Iako sam puno kuhala, i dalje znam samo 20 posto od svega jer i dalje učim

Podrška joj je i muž, John Suh, za kojega se udala 2011. godine. On je zaslužan za njezinu prijavu na show, jer je i sam veliki fan kulinarskih emisija i poznatih chefova, poput Gordona Ramsaya.

Prema prognozama liječnika, Christine zdravlje neće krenuti nabolje. Bez obzira na snažne terapije, ne namjerava odustati od pisanja, putovanja i gastronomije. Njezine misli, iskustva, savjete i recepte možete čitati na blogu The Blind Cook. Kaže da je na njemu objedinila dvije najdraže stvari: kuhanje i riječi, koje joj služe kao “vozila” kroz kreativno izražavanje i povezivanje s drugim ljudima.

Sljedeći od njezinih pothvata je i završetak memoara koje je započela prije mnogo godina, a tiču se njezina života, majke, kulinarstva i teške bolesti s kojom se naučila živjeti punim plućima bez obzira na sve nedaće. Kaže da joj je ostalo još jedno poglavlje, a nadamo se da će joj ova europska turneja i posjet Hrvatskoj pomoći u završetku istoga.

Karamelizirana piletina u umaku

Sastojci: 240 ml ribljeg umaka, 100 g šećera, 5 režnjeva češnjaka, korica 1/2 limete, 1,5 kg pilećih krilaca, 120 g kukuruzne krupice, ulje za prženje, UMAK: 3 režnja češnjaka, 100 g smeđeg šećera, 3 žlice kečapa, 2 žlice ribljeg umaka, korica 1/2 limete, 3 chilli papričice, 4 žlice nasjeckanog korijandera, 2 žlice nasjeckane mente

Priprema: Marinirajte piletinu u ribljem umaku, šećeru, nasjeckanom češnjaku i korici limete. Stavite u hladnjak na najmanje 3 sata, a meso okrenite kad prođe pola od mariniranja.

Zagrijte ulje na 175°C, piletinu izvadite iz marinade i obložite je krupicom pa pržite po 4 minute. Izvadite je na papirnati ručnik ili rešetku pećnice kako biste uklonili višak masnoće.

Na srednje jakoj vatri u dubljoj tavi od 8 do 10 minuta kuhajte sve sastojke za umak, osim mente i korijandera, koje dodajte na kraju kuhanja, nakon što maknete reducirani umak s vatre.

Ponovite postupak prženja krilca, ocijedite ih pa pomiješajte s umakom prije posluživanja.

Domaći biskvit s mlaćenicom

Sastojci: 285 g brašna, 40 g kristalnog šećera, 10 g praška za pecivo, 2,5 g košer soli, 115 g neslanog maslaca, jaje, 125 g mlaćenice, 2 žlice otopljenog neslanog maslaca

Priprema: U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U manjoj posudi umutite jaje i mlaćenicu pa tu smjesu dodajte u veću posudu s brašnom i ostalim sastojcima. Sve dobro promiješajte.

Zamijesite tijesto na pobrašnjenoj površini pa ga izravnajte prstima. Oblikujte kvadratiće kalupom za biskvit te ih stavite na papir za pečenje, premažite otopljenim maslacem i pospite šećerom.

Pecite otprilike 15 – 20 minuta na 180°C, dok biskvit ne poprimi zlatno-smeđu boju. Prije posluživanja nadjenite jagodama i šlagom. 

Japanska juha: Onsen Tamago

Sastojci: 4 jaja, 4 shitake gljive; JUHA: 120 ml umaka od soje, 2 žlice mirina, 2 žlice šećera, 350 ml povrtnog temeljca; PRILOG: mladi luk ili vlasac, Himalajska sol (po želji)

Priprema: Kuhajte jaja 6 - 8 minuta pa ih prebacite u hladnu vodu. Juhu pripremite tako da u malu dublju posudu na srednje jakoj vatri kuhate sojin umak, mirin i šećer.

Nakon što počne krčkati i kad se šećer otopi uz neprestano miješanje, maknite s vatre. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Prije posluživanja pomiješajte povrtni temeljac s pripremljenom juhom.

Jaja ogulite i stavite ih po jednu u zdjelicu skupa sa shiitake gljivama i jednim nasjeckanim mladim lukom ili vlascem. Zalijte ih juhom i začinite solju. 

Margherita s domaćom koricom

Sastojci: TIJESTO: 40 ml piva (ishlapjelog), 2 žlice maslaca, 2 žlice šećera, žličica soli, 300 g brašna, 2 i 1/4 žličice kvasca, 1/2 žličice origana ili bosiljka, žličica kukuruzne krupice, žlica maslivona ulja, 2 rajčice, 230 g mozzarelle, svežanj svježeg bosiljka

Priprema: Zamijesite tijesto od sastojaka. Ostavite ga najmanje 50 minuta. Lim pospite krupicom pa prebacite na njega razvaljano tijesto i namastite. Pecite oko 10 minuta na 200°C, nadjenite i pecite još 10 - 15 min.

'Old Fashioned' koktel

Sastojci: SIRUP: 100 g šećera, 120 ml vode; KOKTEL: 300 ml gorkog žestokog pića po želji, korica naranče, 60 ml burbona, led

Priprema: Prvo napravite sirup tako da zakuhate šećer i vodu  na srednje jakoj vatri u dubljoj posudi povremeno miješajući. Nakon što zakuha, ostavite da se krčka oko 5 minuta. Zatim žlicu tog sirupa pomiješajte u shakeru ili većoj staklenoj čaši skupa s gorkim žestokim pićem i trakom narančine korice narezane na širinu od oko 4 milimetra.

Pritisnite koricu pomoću težeg predmeta kako biste iscijedili aromu. Dodajte dovoljno leda da se ispuni oko 2/3 shakera ili čaše, te burbon. Miješajte oko 10 sekundi do se sve ne ohladi.

Procijedite u čaše za posluživanje koje ste ispunili ledom. Ostatak narančine korice narežite na trakice, presavinite ih iznad koktela kako biste iscijedili sok i aromu iz njih pa njima pređite rubove čaša, zarolajte i ubacite u čašu kao ukras. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara