Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Pivovara Medvedgrad: Preko 20 godina vrhunskog pivarstva

Pivovara Medvedgrad: Preko 20 godina vrhunskog pivarstva
1

Kako se zakotrljala zagrebačka pivska priča pitali smo Petra Naukovića i Božidara Kostanjčara iz Pivovare Medvedgrad. Otkrili su i što nam pripremaju na festivalu Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola

VIDEO

Ovaj dvojac otkrio nam je poneku tajnu o nezaobilaznom zagrebačkom mjestu kada je pivo u pitanju. Saznajte prvi što ćete sve lijepoga piti na predstojećem Festivalu Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola!

Svaka vam čast na pionirskim koracima i svemu što ste do danas napravili, a kako je uopće krenulo?

Mi smo se od 1992 godine bavili proizvodnjom opreme za kuhanje piva. Tada je u svijetu bio jak trend minipivovara. Nakon više instaliranih minipivovara po cijeloj Europi odlučili smo napraviti jednu i za nas, tu u Zagrebu. To je bilo 1994. i od tada proizvodimo pivo. Na neki način je sve krenulo radi praktičnih razloga, a nastavilo se razvijati radi naše velike ljubavi prema pivu. I zato je naša najstarija craft pivovara nakon 23 godine postojanja jača nego ikad. 2014. i 2015. smo i osvojili titule najbolje hrvatske pivovare prema ratebeer.com – najcjenjenijem portalu za ocjenjivanje piva na svijetu.

Koliko ste u početku imali piva, koliko danas?

Počeli smo sa Zlatnim medvjedom, Crnom kraljicom i Mrkim medvjedom 1994., 1995. smo prvi u Hrvatskoj skuhali pšenično pivo Dva klasa, a 1996. naše najpoznatije pivo Gričku vješticu. 2013 smo prvi u Hrvatskoj počeli kuhati aleove, naš popularni Agram Stout, zatim Fakin IPA koji je dio naše stalne ponude od 6 piva. Sezonskih piva imamo preko 10, a kuhamo ih u različito doba godine. Trenutno od sezonskih piva u ponudi imamo Baltazar kojeg smo ove godine i flaširali, a radi se o osvježavajućem zahmeljenom lageru.

Koja je vaša filozofija?

Misija Pivovare Medvedgrad je s ljubavlju proizvoditi vrhunsko pivo isključivo od najboljih prirodnih sastojaka, te tako biti neizostavni dio prijateljskih druženja u pivnicama Medvedgrad, prodajnim mjestima partnera, te domovima ljubitelja piva. Pivovara Medvedgrad želi stvarati dugoročne odnose te na aktivan način pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj djeluje.


Gdje danas imate svoje pivnice, što nam možete reći o netom pokrenutoj prinovi - Fakinu?

Imamo tri pivnice Medvedgrad i Fakin craft bar. Pivnice se nalaze u Zagrebu, od toga su Mali Medo (Tkalčićeva 36) i Pivnica Medvedgrad Ilica (Ilica 49) u samom centru grada dok je još jedna pivnica Medvedgrad i sam pogon pivovare u Samoborskoj 217. Fakin Craft Bar je nastao s namjerom da dosadašnji tip pivnica nadogradimo novim idejama i pokušamo prilagoditi današnjem vremenu, uvedemo nova tehnička rješenja, ugradimo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji piva itd.

Šank s 24 pipe za točenje je posebna konstrukcija s četiri odvojene rashladne zone kojima želimo gostu pružiti užitak konzumacije piva poslužene na preporučenim temperaturama, a ukupna dužina šanka je oko 15 metara. U dijelu prostora će biti instalirana i mikropivovara s varionicom od 50 litara. Namijenjena je da svatko može doći i kuhati svoje pivo na našoj opremi. 

Što očekujete od prvog Zagreb Chill&Grill Festivala, i koja ćete piva točiti?

Očekujemo prvenstveno dobru atmosferu i zabavu. Treba li ikome išta više od dobrog roštilja, mjuze i vrhunskog piva? Veselimo se i radionicama i organiziranim natjecanjima posebno onog u kotrljanju bačvi (iako se za sada nećemo prijavljivati). Sigurno ćemo točiti našeg Baltazara, novo pivo koje je apsolutni hit u svim pivnicama, a možda ćemo imati i neko iznenađenje (smijeh). U svakom slučaju, imat ćemo barem 5 piva u ponudi.

U Novoj Rundi i drugim craft pivima možete do mile volje uživati na Zagreb Chill&Grill festivalu, koji okuplja najbolje zanatske pivovare na jednom mjestu. Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, Tabasco, Konzum i mnogi drugi...

Uskoro donosimo opširan program sva četiri dana sa svim detaljima! Pratite nas na facebooku i Gastro.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...
SASTOJKE IMATE DOMA

Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...

Aparat za kavu najlakše se od kamenca čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus, kao da kuhate kavu, i na kraju dobro isperite vodom