Obavijesti

Lifestyle

Komentari 71

Visok tlak povećava šansu za dečka, a stres da će biti curica

Visok tlak povećava šansu za dečka, a stres da će biti curica
1

Znanstvenici vjeruju da spol djeteta ovisi o godišnjem dobu, stresu, poslu, ali i godinama. Provjerite što povećava šanse za određenim spolom bebe

VIDEO

Je li curica ili dečko? Ovo pitanje nijedna trudnica ne može izbjeći, a okolina rijetko odoli i pogađanju na temelju narodnih vjerovanja.

Isto tako, postoje mnogi “recepti” za to kako začeti muško a kako žensko dijete. Iako je vjerojatno najtočniji odgovor da su šanse 50:50 i da ove metode služe za razbibrigu, pitanjem su se pozabavili i znanstvenici. Žele otkriti postoji li neki fiziološki mehanizam koji određuje spol djeteta. Na tom tragu istraživački tim liječnika bolnice Mount Sinai u kanadskom Torontu došao je do zaključka da žene koje 26 tjedana prije začeća imaju povišen krvni tlak imaju 45 posto veće šanse za rođenje sina. Promatrali su 1411 žena.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:16

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

U ovom istraživanju su uzeti u obzir i drugi faktori, poput starosti, indeksa tjelesne mase, pušenja, razine glukoze... Kako je naglasio voditelj istraživanja, dr. Ravi Retnakaran, tlak je medicini do sada bio nepoznat kao faktor koji utječe na spol djeteta.

Drugo istraživanje, provedeno na sveučilištu u britanskom Newcastleu, pokazalo je da muški nasljeđuju sklonost da imaju više sinova ili kćeri od roditelja. Voditelj istraživanja Corry Gellatly rekao je da to može potkrijepiti obiteljsko stablo.

- Muškarci češće imaju sinove ako imaju više braće ili kćeri ako imaju više sestara - rekao je Cory Gellatly.

Također, prema znanstvenicima, žene starije od 35 i muškarci stariji od 40 godina imaju veće šanse dobiti žensko dijete nego mlađi parovi, i to zbog utjecaja hormona i kvalitete spermatozoida. Na spol djeteta utječe i vrijeme, pokazala je japanska studija. Uspoređujući porođaje između 1968. i 2012., zaključili su da je rođeno znatno više djevojčica začetih vrućeg ljeta 2010. kao i iznimno hladne zime 2011.

Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da ekstremni vremenski uvjeti uzrokuju stres za organizam, a žene izložene jačem stresu prije trudnoće češće rađaju žensku djecu. Tu tezu potvrđuje i britanska studija tijekom koje su pratili 16.000 porođaja. Znanstvenici su utvrdili da je među ženama koje su prije trudnoće radile na odgovornim pozicijama i bile pod znatnim stresom zbog posla 53 posto njih rodilo žensko dijete.

Ponekad i posao oca može odrediti spol bebe. Očevi koji su imali posao koji podrazumijeva svakodnevne stresne situacije češće su dobivali djevojčice. Poslovi kojima su se bavili mogu se svrstati u sljedeće kategorije: pilot, profesionalni vozač, ronilac, tehničar u podmornici. Također ženska djeca češća su u parovima koji već imaju djece, a neke studije sugeriraju kako je vjerojatnije da će se curica roditi nakon hormonski stimulirane ovulacije.

Fotolia

Englesko istraživanje uspoređivalo je broj kalorija koje majka unosi sa spolom bebe. Dječaka je rodilo 56 posto žena koje su unosile više od 2000 kalorija dnevno.

U nekim zemljama otkriveno je da se više dječaka rađa ljeti a curica zimi. Znanstvenici smatraju da su zimi češće infekcije, a spermiji odgovorni za začeće djevojčica su izdržljiviji.

  • Okrugliji trbuh Mušku bebu nose trudnice koje osjećaju veću želju za slanom ili kiselom hranom, bebu nose nisko, a trbuh im je više u obliku lopte nego lubenice. Starije žene pogađat će da je u pitanju sin i ako trudnici kosa raste brže i ako potamni.
  • Slabija kosa i nokti Osjeća li trudnica žudnju za slatkim, vjerojatno nosi djevojčicu. No isto je i ako nema potrebu za jelom odmah ujutro. Djevojčicu najavljuju i beživotna te suha kosa, slabiji nokti i trbuh u obliku lubenice.
  • Jutarnje mučnine Pati li trudnica od mučnina, vjerojatno stiže cura. Dječaci navodno poštede majke tih patnji.
  • Doručak Vjeruje se da žene koje ne mogu bez doručka nose dječake, za razliku od onih kojen nemaju tu potrebu.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps