Obavijesti

News

Burnum i Burnumske Ide - povratak u rimsku prošlost

Burnum i Burnumske Ide - povratak u rimsku prošlost
1

Vozeći se u smjeru iz Knina prema Kistanjama, putnik bi mogao pomisliti kako se vratio u prošlost. Desetak metara od ceste, prepoznatljivi kameni lukovi djeluju nestvarno

Vozeći se u smjeru iz Knina prema Kistanjama, putnik bi mogao pomisliti kako se vratio u prošlost. Desetak metara od ceste, prepoznatljivi kameni lukovi djeluju nestvarno. Radi se o očuvanim ostacima rimskog vojnog logora Burnum.

Koliko god su lukovi atraktivni, oni su samo detalj ogromnog arheološkog nalazišta lokaliteta Burnum. Zanimljive artefakte rimskih vremena možete razgledati u arheološkoj zbirci muzeja u Eko kampusu Puljane, na drugoj obali rijeke Krke. Od Ivoševaca slijedite putokaz za Drniš, potom prijeđite preko Brljana i, kada izađete iz kanjona, slijedite prvi putokaz desno prema Eko kampusu Puljane. Do zbirke možete doći i iz pravca Drniša slijedeći Oklaj i Puljane, zatim skrenite lijevo prema Eko kampusu Puljane.

Ako se poželite stvarno vratiti u prošlost, pridružite se Burnumskim idama. Burnumske Ide su svečanosti kojima se rekonstruira povijest prikazivanjem života i običaja rimskog doba i svakog ljeta se organiziraju u restauriranom amfiteatru. Ne zaboravite obući togu.

Burnumski amfiteatar nalazi se u mjestu Ivoševci, nedaleko od Kistanja. Do Burnuma možete doći jedino cestovnim putem, slijedeći putokaz za Kistanje, zatim za Ivoševce.

Arheološki lokalitet Burnum i arheološka zbirka u Eko kampusu Puljane otvoreni su za posjetitelje tijekom cijele godine.

Ako vas više privlači srednjovjekovna povijest, zaputite se na izlet brodom s Roškog slapa prema manastiru Krka i srednjevjekovnim utvrdama Nečven i Trošenj ili se nizvodno spustite poučno-pješačkom stazom do Visovca (Stinica).

Uistinu doživjeti Krku znači iznova otkriti sva povijesna nalazišta i kulturološke fenomene u jedinstvenom okruženju prirodne ljepote.

Istražite Krku i uživajte!

Potražite nas na www.np-krka.hr

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag