Obavijesti

News

Komentari 0

Ćaća se vraća: Nema zabrane kretanja, nema jamčevine...

Ćaća se vraća: Nema zabrane kretanja, nema jamčevine...
6

ČETIRI PROCESA: Ustavni sud srušio je presudu za Hypo i Ina-MOL, Vrhovni za Fimi mediju, Dioki nije ni počeo, a Planinska traje. Ivo Sanader je slobodan

VIDEO

Nakon tri godine iza rešetaka, računajući pritvor u Austriji, bivši premijer Ivo Sanader sinoć je izašao iz Remetinca.

Nema nikakvih mjera  opreza. Nema jamčevine, nema zabrane kretanja...Sanader tako bez problema može otputovati u Švicarsku kod brata Flavia. To mu je, pisao je prije nekoliko tjedana Express, jedan od prvih planova. Prije toga će navodno u Split gdje će izbjegavati društvo, osim arhitekta Jerka Rošina. Ondje, prije svega, Sanader želi vidjeti majku Ivanku, s kojom se zadnji put izgrlio početkom 2012. godine. Tada je od Županijskog suda dobio dozvolu da posjeti bolesnu majku. Susrest će se, sigurno, i s kćerima koje ga nisu često posjećivale u zatvoru.

Odluku o ukidanju istražnog zatvora za Sanadera jučer je u podne objavilo Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, a tome je prethodio zaključak Ustavnog suda, koji je u utorak ocijenio da mu je Vrhovni sud neustavno produljio istražni zatvor.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Naime, Vrhovni sud je 1. listopada ove godine ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media koja je iznosila devet godina zatvora. Uskoro je Sanaderu određena jamčevina te je počela saga u kojoj mu obitelj i prijatelji mukotrpno skupljaju nekretnine i novac ne bi li ga izvukli iz Remetinca, a sud potom ne prihvaća njihove nekretnine. Mnoge nemaju ni građevinske ni uporabne dozvole, a 12,4 milijuna kuna, koliko je iznosila jamčevina, nikako nisu uspjeli skupiti.

Ova odluka Ustavnog suda došla im je kao naručena da zaustave tu blamažu jer, među ostalim, ustanovljeno je da je i zadnji kat obiteljske kuće Sanaderovih u Kozarčevoj navodno nelegalan.

G.Stanzl/Pixsell

Sanader je jučer poslijepodne ispred Remetinca imao pravi odbor za doček. Osim novinara, čekali su ga i fanovi. Nekolicina ih je donijela transparent na kojem je pisalo “Ćaća, dica te tvoja čekaju”. Došli su, kažu, jer smatraju da je nevin u zatvoru.

Prije nego što je čuo odluku o tome da ga puštaju na slobodu, Sanader je bio na suđenju u predmetu Planinska, gdje ga terete da je za mito od 17 milijuna kuna sredio da Ministarstvo reginalnog razvitka po napuhanoj cijeni kupi zgradu bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Fiolića. Svjedočio je Damir Polančec, nekad jedan od Sanaderovih najbližih suradnika dok je bio premijer, koji ga u iskazu ni s čim nije teretio. No to nije jedini proces koji Sanaderu stoji na leđima...

Ivu Sanadera tek čeka suđenje zbog optužbi da je bivšeg čelnika HEP-a Ivana Mravka poticao da ispod tržišne cijene prodaje struju Diokiju, koji je tada bio u vlasništvu Roberta Ježića.

No krenimo od početka.

Ivo Sanader je ostavku na premijersku funkciju podnio 1. srpnja 2009. godine prepustivši je potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor. Nekoliko mjeseci kasnije ona ga je izbacila iz HDZ-a ocijenivši njegov povratak u politiku pokušajem puča.

Slavko Midžor/PIXSELL

Nakon što je DORH zatražio ukidanje saborskog imuniteta, Sanader je iz Hrvatske pobjegao u Austriju. Poslije je tvrdio da je išao na službeni put. Nije mu pomoglo. Hrvatska je nalog za uhićenje izdala na Dan borbe protiv korupcije, a austrijska policija uhitila ga je sutradan, 10. prosinca 2010. godine, na Dan ljudskih prava. Pritvorili su ga, a izručili Hrvatskoj u srpnju 2011. godine. U listopadu te godine prvi je put sjeo na optuženičku klupu. Na početak suđenja, inače uvijek elegantno odjeven, Sanader je došao u trenirci sa štakom. Sudilo mu se za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, a uskoro je taj slučaj objedinjen sa slučajem Ina-MOL. I dok traje to suđenje, Sanader 7. prosinca 2011. iz istražnog zatvora izlazi na slobodu. Tijek suđenja obilježilo je niz verbalnih okršaja bivšeg premijera i suca Ivana Turudića, za kojega je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt više puta u javnosti rekla da je upravo Sanader inzistirao da postane predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu te da je, kad se s tim nije složila, morala dati ostavku. Upravo ga Turudić u studenome 2012. godine vraća u Remetinec. Tada ga je nepravomoćno proglasio krivim u slučajevima Hypo i Ina-MOL te osudio na deset godina zatvora. U lipnju prošle godine Vrhovni sud je tu presudu snizio na osam i pol godina, a Ustavni sud ju je ljetos ukinuo i suđenje tako vratio na početak.

U međuvremenu, Sanader odlazi i na ročišta vezana za druge slučajeve. Zbog Fimi medije na optuženičkoj je klupi od 16. travnja 2012. godine. U tom je slučaju krivim proglašen prošle godine u ožujku.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen je na zatvorsku kaznu od ukupno devet godina jer je kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH organizirao kriminalnu grupu radi ilegalnog financiranja stranke, ali i radi vlastitog bogaćenja. Na tom suđenju javnost je saznala sve o njegovoj zbirci umjetnina vrijednoj deset milijuna kuna, kao i o desetinama računa njega i članova njegove obitelji u zemlji i inozemstvu na kojima je bilo više milijuna kuna. I ta presuda je srušena. Vrhovni sud je, kako smo napisali, 1. listopada u cijelosti ukinuo tu presudu i Sanader je slobodan. Ina i MOL, Hypo i Fimi Media.

Sve ide ispočetka...

Planinska traje. I to već predugo. Naime, zbog čestog lošeg zdravstvenog stanja Ive Sanadera ovo je suđenje odugovlačeno. Njegova obrana tvrdi da ima problema sa srcem, tlakom, dijabetesom... Ipak, nepravomoćna presuda očekuje se kroz nekoliko mjeseci. Ako ga nepravomoćno osude na više od pet godina, automatski će ponovno završiti u istražnom zatvoru.

Zbog teškog zdravstvenog stanja Ivana Mravka i Roberta Ježića upitno je kad će uopće početi suđenje Ivi Sanaderu u slučaju HEP-Dioki.

Tijekom godina Sanader i njegovi branitelji često su isticali kako je riječ o političkom progonu koji je, u dogovoru s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, inicirala Jadranka Kosor.

Prvo uhićenje 2010. godine

Ostavku je podnio u srpnju 2009. Dogodine mu ukidaju saborski imunitet. On bježi u Austriju. Nalog za uhićenje izdaje se na Dan borbe protiv korupcije. Uhitili su ga 10. prosinca 2010.

Popularan na 'Fejsu'

Popularna satirična stranica ‘Ćaća se vraća’ na Facebooku posvećena je bivšem premijeru i ima više od 76.000 lajkova. Navodno ju je pokrenulo osam anonimnih Splićana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca