Obavijesti

News

Komentari 667

Dačić kao Sloba: Muslimani u BiH žele rat? E, pa dobit će ga!

Dačić kao Sloba: Muslimani u BiH žele rat? E, pa dobit će ga!
1

Referendum o danu RS-a mnogi smatraju uvodom u odcjepljenje Republike Srpske od BiH što je odnose između Sarajeva i Beograda ovoga tjedna dovelo do usijanja...

VIDEO

Dodik ne popušta, a tenzije u Bosni i Hercegovini rastu iz dana u dan. Iako ga je Ustavni sud proglasio neustavnim, a Vijeće za provedbu mira u BiH i nezakonitim, vlasti Republike Srpske u nedjelju 25. rujna namjeravaju održati referendum o danu svog entiteta (9. siječnja).

Referendum mnogi smatraju uvodom u odcjepljenje Republike Srpske od BiH što je odnose između Sarajeva i Beograda ovoga tjedna dovelo do usijanja. Nakon što je ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović u utorak izjavio da je u BiH sada moguć novi ratni sukob te kako bi se Republika Srpska u njemu mogla održati najviše dva tjedna, stigle su oštre reakcije srbijanskih političara koji su Halilovićeve izjave shvatili kao otvoren poziv na rat.

'Srbija neće dopustiti napad na Srpsku'

Najburnije je reagirao Ivica Dačić, bivši Miloševićev kadar, a danas šef srpske diplomacije. Haliloviću je između redaka poručio da će, ako ga želi, rat i dobiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procjeni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10 do 15 dana i da ju ni Srbija ne može obraniti - rekao je Dačić poručivši da Srbija želi mir, ali neće dopustiti vojni napad i uništenje Republike Srpske.

Za Dačića referendum je muslimanima samo izgovor da se uništi Republika Srpska. Napao je i Ustavni sud zbog zabrane referenduma:

- Ustavni sud je mogao promijeniti barem jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namjere i planove, za što se muslimani u BiH očito spremaju - kaže Dačić.

I dok poruke iz Beograda neodoljivo podsjećaju na one od prije 25 godina, general Halilović smatra da u BiH i dalje na svim stranama postoji dovoljan broj ljudi koji bi željeli ratovati.

Kraj Daytonskog sporazuma?

U Sarajevu mnogi smatraju da bi najavljeni referendum značio i kraj Daytonskog sporazuma kojim je 1995. u toj zemlji okončan rat. Cijelu priču o referendumu Halilović je opisao kao izvrsnu predizbornu temu kojom je Dodik praktički matirao oporbu u entitetu uoči općinskih izbora u BiH, zakazanih za 2. listopada. 

A što Srbima u Srpskoj znači 9. siječnja, datum oko kojega u nedjelju po svemu sudeći izlaze na referendum? Toga dana 1992. godine  skupština je usvojila deklaraciju objave "Republike Srpske Bosne i Hercegovine". 

Ni dva mjeseca nakon 9. siječnja 1992. u BiH je izbio krvavi rat, a 1995. Daytonskim mirovnim sporazumom legalizirano je postojanje Republike Srpske na 49 posto teritorija BiH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 667
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.