Obavijesti

News

Komentari 3047

Dan kad je život nakratko stao: Milijuni su neutješno plakali...

Dan kad je život nakratko stao: Milijuni su neutješno plakali...
1

Na današnji dan 1980. godine u 15 sati i 5 minuta u ljubljanskoj bolnici umro je drug Tito. Vijest da doživotni predsjednik nije više živ drhtavim glasom na televiziji Zagreb izgovorio je Miroslav Lilić

VIDEO

Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito”, pisalo je u proglasu koji je pročitan na državnim televizijama Jugoslavije nešto prije 17 sati. Na TV Zagreb vijest da Tito više nije među živima pročitao je Miroslav Lilić, a na TV Beograd istu stvar je napravio spiker Jugoslavenske radio televizije Miodrag Zdravković.

U tom trenutku prekinuta su sva događnja u zemlji, život je naprosto stao. Iako je već duže vrijeme "najveći sin naroda i narodnosti Jugoslavije" bio bolestan i njegova se smrt očekivala milijuni građana Jugoslavije neutješno su plakali. Kao da nisu vjerovali da se to zaista i može dogoditi. Zavladala je duboka tuga i žalost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Snimke uplakanih građana i građanki Jugoslavije obišle su svijet, a Titova smrt opisivana je kao najtužniji dan u povijesti Jugoslavije. 

Legendarna je i snimka velikog derbija Hajduka i Crvene Zvezde na Poljudu. Nogometaši plaču, a na tribinama 50 tisuća ljudi u glas pjeva “Druže Tito, mi ti se kunemo”.

Umro je samo 3 dana prije svog 88. rođendana u ljubljanskoj bolnici u kojoj je boravio duže vrijeme zbog problema s cirkulacijom u nogama. Amputirana mu je lijeva noga, a u međuvremenu je dobio gangrenu od koje je i umro nakon 35 godina vladanja Jugoslavijom. 

Postoje navodi da se Tito pred smrt ispovijedio jednom mladom katoličkom svećeniku. Također neki navode da je Tito pred smrt čitao Kuran i da je umro kao musliman.  A kao dokaz da je Josip Broz bio mason često se navodi činjenica da na njegovoj nadgrobnoj ploči u “Kući cvijeća” u Beogradu nema zvijezde petokrake.

24sata

Josip Broz Tito sahranjen je 8. svibnja 1980. godine u Beogradu u Kući cvijeća, a na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3047
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.