Obavijesti

News

Komentari 37

EK prijavila Hrvatsku EU sudu: Marić kaže da će sve riješiti

EK prijavila Hrvatsku EU sudu: Marić kaže da će sve riješiti

Europska komisija je još u srpnju prošle godine zatražila od Hrvatske da u svoje zakonodavstvo prenese direktivu o reviziji, a u veljači joj je uputila obrazloženo mišljenje

VIDEO

Europska komisija prijavila je u srijedu Hrvatsku Sudu EU-a zbog nepotpunog prenošenja direktive o reviziji.

Komisija je još u srpnju prošle godine zatražila od Hrvatske da u svoje zakonodavstvo prenese direktivu o reviziji, a u veljači joj je uputila obrazloženo mišljenje. Budući da to nije do sada urodilo plodom, Komisija se odlučila obratiti Sudu EU-a. Komisija navodi da se pravodobnom i ispravnom primjenom direktive o reviziji potvrđuje i osnažuje zakonodavstvo EU-a o obveznoj reviziji kojim se nastoje ukloniti nedostaci uočeni tijekom posljednje krize. 

Marić je rekao da je novi zakon o reviziji već dugo u javnoj raspravi i da je jedina točka koja nije do kraja definirana "situacija i položaj neovisnog tijela koje će biti odgovorno za nadzor revizorskih društava, a koja provode nadzor nad društvima od javnog interesa".

"Mi smo sada na tragu rješenja. Idućih dana otvorit ćemo dodatnu javnu raspravu i nastojimo to riješiti do ljetne stanke. Ako budemo brzi i efikasni da barem prvo čitanje u Saboru bude prije ljetne stanke, a konačna implementacija na jesen", rekao je Marić, dodajući da je Komisiji obećao dostaviti kredibilan vremenski okviru u kojem će ta obveza biti ispunjena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar je pojasnio da tijelo koje će biti odgovorno za nadzor revizorskih društava, budući da mora biti neovisno, ne može biti u Hrvatskoj revizorskoj komori, kao i da je s obzirom na velike razliku u plaćama u državnoj administraciji i privatnom sektoru teško naći odgovarajuće mjesto za takve tijelo. "Ono mora biti izbalansirano, adekvatno pozicionirano i neovisno, a s druge strane mora biti adekvatno ekipirano kako bi moglo isporučivati odgovarajuće rezultate", kaže ministar.

Na upit bi li hrvatske vlasti ranije reagirale na situaciju u Agrokoru da je novi zakon o reviziji donesen na vrijeme, Marić je rekao da ne bi odgovarao na hipotetska pitanja.

"Ne bih komentirao što bi bilo, kad bi bilo. Ovo je implementacija novih odredbi direktive koje su donesene zbog financijske krize na razini Europske unije. Ali i prije ove direktive, bila je druga s kojom je naš zakon bio u potpunosti usklađen", rekao je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.