Obavijesti

News

Komentari 513

Europski intelektualci traže smjenu Zlatka Hasanbegovića

Europski intelektualci traže smjenu Zlatka Hasanbegovića
1

U pismu, objavljenom u listu Liberation, ministra Hasanbegovića opisuje se kao povijesnog revizionista i simpatizera ustaškog režima i ističe da se Hrvatska time ne pridržava temeljnih vrijednosti EU-a

VIDEO

Francuski list Liberation objavio je otvoreno pismo koje je ujedno početak peticije kojom se poziva na smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

U pismu, objavljenom u ponedjeljak, ministra Hasanbegovića opisuje se kao povijesnog revizionista i simpatizera ustaškog režima i ističe da se Hrvatska time ne pridržava temeljnih vrijednosti Europske unije.

"Zlatko Hasanbegović iskorištava poslijeratno totalitarno nasilje kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma koji podmuklo miješa sa zločinima komunizma, što je izvrtanje istine. U svojim govorima i publikacijama u pitanje dovodi povijesne istine i osnovne vrijednosti naše političke unije. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa", navodi se u pismu.

U pismu se detaljno navodi njegove brojne kontroverzne izjave i poteze, i prije nego je postao ministar, kao i nakon toga.

Navodi se tako da je jedan od njegovih prvih poteza bio ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije nakon čega se riješio njemu nenaklonjenih novinara na HRT-u, dok je članove Vijeća za elektroničke medije izložio rastućem pritisku zanemarujući zabrinutost brojnih organizacija, među kojima i OESS-a.

"Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Europi i Hrvatskoj nema mjesta ideologiji utemeljenoj na revizionizmu koju on zastupa. Ovdje nije riječ o mišljenju ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnim vrijednostima koje su temelj europskog projekta", navodi se u pismu.

Pismo su među brojnim intelektualcima potpisali i talijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović, profesorica na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, konzervativni francuski filozof Alain Finkielkraut i talijanski književni nobelovac Dario Fo.

Potpisali su ga i bivša premijerka Kanade Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, poznati europski intelektualci kao što su Etienne Balibar i Chantal Mouffe te poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.

Među potpisnicima iz Hrvatske ističu se glumica Urša Raukar i aktivist za ljudska prava Mario Mažić.

'Teza o fašizaciji društva je vrsta političke diskvalifikacije'

Na pitanje zašto u Hrvatskoj nema društvenog konsenzusa oko toga da su i nacizam i komunizam zlo, ministar Hasanbegović je rekao kako hrvatsko društvo u tom smislu nije doživjelo katarzu.

Smatra da nam iskustvo zemalja istočne i srednje Europe s kojima djelimo zajedničku povijest života pod komunističkom totalitarnom vladavinom može biti koristan društveni predložak kako završiti taj proces suočavanja s prošlošću, a koji, kaže, u sebi sadržava temeljni postulat - jasan prekid sa svim protudemokratskim režimima koji su prethodili stanju uspostavljenom 30. svibnja 1990. godine.

Slaže se s tezom da je u Hrvatskoj na djelu verbalni građanski rat. 

- Riječ je o pokušaju političke diskvalifikacije i zapravo prenošenju legitimne političko-stranačke borbe na ideološko područje - rekao je Hasanbegović za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 513
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik