Obavijesti

News

Komentari 813

Njemački predsjednik srdačno primio Kolindu...presrdačno?

Njemački predsjednik  srdačno primio Kolindu...presrdačno?
6

Njemački predsjednik susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Berlinu. Predsjednica RH je u utorak otišla u prvi službeni posjet Njemačkoj

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je otišla u svoj prvi službeni posjet Njemačkoj. Sastala se s predsjednikom Joachimom Gauckom u Berlinu. On je izrazio zadovoljstvo što je Grabar-Kitarović tako brzo posjetila Njemačku i izrazio želju da zajedno rade na 'intenziviranju suradnje između Njemačke i Hrvatske', javlja RTL .

- Najmanje 240.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni obogaćuju naše društvo - rekao je njemački predsjednik.

Pokretanje videa...

24sata 00:23

Gauck se osvrnuo i na to da je Hrvatska poduzela velike napore kako bi postala članica EU prije dvije godine, ali naglasio je i da reformski procesi nisu završeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- O tome ćemo razgovarati. Hrvatska je pred velikim gospodarskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva - kazao je i dodao da je Hrvatska uzor drugim zemljama zapadnog Balkana.

- Hrvatska je most od EU prema tim zemljama. Vašom spremnošću za nastavak reformi ste dobar primjer ostalim zemljama u regiji koje žele ući u EU - istaknuo je Gauck koji je poručio i da Njemačka može biti partner Hrvatskoj na polju suočavanja s prošlošću.

Predsjednica se zahvalila na dobrodošlici.

- Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana - kazala je.

Grabar-Kitarović slaže se s Gauckom da je pred Hrvatskom još puno reformi.

- Hrvatska je zemlja koja je prošla dvostruku tranziciju, od zemlje žrtve rata do zemlje u kojoj pomirba još traje, još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti. Ali smo prošli i tranziciju od zemlje centralizirane ekonomije do tržišnog gospodarstva - rekla je predsjednica i ponovo naglasila da 'Hrvatska razumije ključnu ulogu Njemačke u europskoj i transatlantskoj arhitekturi. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji'.

- Razmotrit ćemo stanje bilateralnih odnosa, agendu EU s posebnim naglaskom na prijavnicu za Schengen - kaže Grabar-Kitarović koja je sigurna da je ovo početak novog partnerstva između Njemačke i Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 813
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor