Obavijesti

News

Komentari 361

'Oduševljen sam, Kolinda mi je poklonila hrvatske čokolade'

Kolinda Grabar Kitarović susrela se Aleksandrom Vučićem, a na sastanku je nosila sako s riječi 'ljubav' ispisanom na glagoljici. Isti je komplet nosila i za Božić

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak u Beogradu kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska naprave pozitivan iskorak u svojim međusobnim odnosima kako bi rješavali brojna otvorena bilateralna pitanja, ali i mnoga druge probleme među kojima su i zajednički izazovi sigurnosne ili bilo koje druge prirode.

Grabar-Kitarović je uoči bilateralnog sastanka u vili Mir s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla kako je iznimno bitno da dvije zemlje u svojim odnosima budu pragmatične i najavila da će tu poruku prenijeti svom domaćinu, srbijanskom šefu države čijoj će inaugiraciji večeras nazočiti.
"Srbija i Hrvatska ne moraju biti prijatelji, ali imaju niz pitanja u kojima moraju biti suradnici. Kad je riječ o našim odnosima ponovit ću ono što sam već rekla u Vukovaru -  ne trebamo jedni drugima glumiti prijateljstvo jer još će puno vode proći i Savom i Dunavom prije nego što budemo prijateljske države. Međutim, moramo biti pragmatični", rekla je hrvatska predsjednica, ocijenivši da je današnji susret s Vučićem prilika da se napravi korak naprijed.
"Ovo je prilika da napravimo taj iskorak - ne samo za poboljšanje odnosa na jugoistoku Europe. Mi moramo podvući crtu pod povijest i riješiti sve ono što je bolno - od humanitarnih pitanja nestalih, pitanja arhiva, tzv. univerzalne jurisdikcije, ali prije svega još jednom pragmatično gledati u sadašnjost i budućnost", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica boravi danas u posjetu Beogradu gdje će večeras nazočiti inauguraciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a prije toga je s njim imala susret u četiri oka.
Vučić je u vili Mir poželio predsjednici Hrvatske dobrodošlicu u Srbiju, a Grabar-Kitarović mu je čestitala na izboru za šefa države i poželjela mnogo uspjeha, uz nadu da će to biti "na dobrobit dvaju naroda i dviju država".

Predsjednica Hrvatske je ranije u petak novinarima u hrvatskom veleposlanstvu, gdje se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, rekla i da će s Vučićem razmotriti dokle se stiglo u primjeni subotičke deklaracije.
"Došlo vrijeme da napravimo pozitivan iskorak. Ima pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode", rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši da će posebno biti riječi o položaju Hrvata u Srbiji.
"Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine tu još nije poštovano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama", rekla je hrvatska predsjednica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona je ukazala da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru - bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice.
Ona je najavila da će Hrvatska i dalje pružati pomoć i podršku i Srbiji i svim zemljama regije koje želi vidjeti kao članice EU-a, ali će također "ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti" prije nego je postala članicom EU-a.
"Držim i da taj proces euroatlantskog pristupanja može pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja (između Hrvatske i Srbije) kako bi se na ovom prostoru razvijali dobrosusjedski odnosi", rekla je Grabar-Kitarović.
Ona je ocijenila kako "ima previše ugroza s kojima se suočavamo i jedni i drugi da bismo ih ignorirali i mislim da zajednički moramo raditi, posebno naše službe, pa čak i oružane snage, kako bismo osigurali siguran i prosperitetan život u našim državama".
Istaknula je da nije riječ samo o obavještajnoj suradnji, posebno ukazavši da, kad je riječ o terorizmu, "nikada ne znate  tko, kada i gdje će biti žrtva terorističkog napada".

"Tu moramo puno surađivati, ali tu je i pitanje organiziranog kriminala između dviju država, krijumčarenje ljudi, droga i oružja i slično, kako nitko ne bi predstavljao prijetnju državnom poretku bilo kojoj od naših država", rekla je Grabar-Kitarović.
Svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsjednika Vučića bit će održan večeras u Palači "Srbija" od 18 sati, a očekuje se više od 60 svjetskih dužnosnika među kojima dvadesetak šefova država i vlada, te oko 5.000 uzvanika kojima će predsjednik Srbije biti domaćin u šest za ovu prigodu posebno uređenih salona koji svjedoče o najbitnijim povijesnim trenucima Srbije.

Vučiću poklonila hrvatske bombonijere i čokoladu

Inače, predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović na aerodromu "Nikola Tesla" dočekala je potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Tom prilikom, hrvatska predsjednica dobila je čipkastog leptira, piše Blic.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pak od hrvatske predsjednice dobio je bombonijere i čokoladu iz Hrvatske.

- Dobio sam bombonijeru i čokolade, i to hrvatske, rekao je Vučić i na taj poklon s oduševljenjem reagirao.

Nedavno je hrvatski premijer Andrej Plenković u Mostaru od Vučića dobio - srpske čokolade.

Prihvatio poziv predsjednice u Hrvatsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, nakon sastanka s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović, kako vjeruje da se odnosi između dviju država i dva naroda mogu "kako-tako" popraviti do kraja godine. Predsjednica Hrvatske je pozvala Vučića u službeni posjet što je on prihvatio, prenio je njegov ured.

Vučić je u izjavi za novinare rekao da je s Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao o konkretnim problemima i da je jako zadovoljan sastankom.

Dodao je da će razgovore s hrvatskom predsjednicom nastaviti uskoro u Dubrovniku, gdje se 1. srpnja održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum.

Pahor se susreo s Vučićem, ali preskače inauguraciju

Slovenski predsjednik Borut Pahor boravio je u petak u kraćem radnom posjetu Beogradu, gdje se sastao s novim srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i čestitao mu na izboru, ali zbog obveza neće moći prisustvovati svečanostima inauguracije.

Kako je priopćio ured slovenskog predsjednika, njegov susret s Vučićem protekao je u znaku prijateljstva i međusobnog povjerenja, kao izraz nastavka "odličnih odnosa" Beograda i Ljubljane. Pahor je nakon sastanka za medije izjavio da se Slovenija nalazi na sjevernom rubu zapadnog Balkana, regije koja se treba stabilno razvijati i na miran način rješavati otvorena pitanja, držeći se postignutih dogovora.
Slovenski se predsjednik neće popodne zadržati na proslavi ustoličenja dosadašnjeg premijera Srbije na mjesto predsjednika te države jer ga čekaju već dogovorene obveze vezane uz proslavu slovenskog Dana državnosti u Ljubljani, objavili su slovenski mediji.
Pahor će popodne u Ljubljani povodom Dana državnosti i 25. obljetnice djelovanja Zavoda svetog Stanislava, toj obrazovnoj ustanovi koju je osnovala ljubljanska nadbiskupija uručiti visoko državno odlikovanje, srebrni velered za zasluge, za njeno pregalaštvo na nastavljanju duge i uspješne obrazovne djelatnosti koju provodi Katolička crkva Sloveniji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 361
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21