Obavijesti

News

Komentari 1

HEP ulaže 1,45 milijardi kuna u distribucijsku mrežu 2017.

HEP ulaže 1,45 milijardi kuna u distribucijsku mrežu 2017.
10

TS Turnić dio je višegodišnjeg ciklusa cjelovite obnove, modernizacije i jačanja distribucijske i prijenosne mreže grada Rijeke s ciljem sigurnog i pouzdanog napajanja el. energijom

VIDEO

Ovaj projekt, kao i ulaganja HEP-a u prijenosnu i distribucijsku mrežu, koja samo u ovoj godini iznose 1,45 miljardi kuna, smjer je u kojem treba nastaviti i dalje. HEP je naša strateška energetska kompanija od koje imamo velika očekivanja. Želimo da se razvije u regionalnog igrača koji će nam garantirati sigurnost i stabilnost opskrbe plinom, toplinskom energijom. HEP treba biti podloga za razvoj na usluzi građana i to je ono ćemu kao dražava i ministarstvo težimo, da zajedno ostvarimo da kroz podloge koje ćemo dobiti i EU-no investicijama u prijenos i distribuciju omogućimo sigurnost opskrbe. Ono što je garancija ovakve investicije na ovom mjestu je i prihvat budućih proizvodnih kapaciteta koji će se nedvojbeno dogoditi. Sezona grijanja 2019. je naš rok koji smo zadali zaostvarenje LNG terminala, a on je i sama podloga za najavljenu rekonstrukciju termoelektrane u Urinju, koja će onda moći koristiti i plin kao godivo, dok će otpadnu toplinu moći preuzimati ne samo grad Rijeka nego i rafinerijska postrojenja - rekao je na današnjem otvorenju novoizgrađene 165 miljuna kuna vrijedne trafostanice Turnić u Rijeci državni tajnik u Ministarstvu okoliša i energetike Ante Čikotić, te najavio kako će do će do kraja svibnja biti spremni za 20 milijuna eura investicija u pametna brojila.

TS Turnić dio je višegodišnjeg ciklusa cjelovite obnove, modernizacije i jačanja distribucijske i prijenosne mreže grada Rijeke s ciljem sigurnog i pouzdanog napajanja el. energijom. Radi se o zajedničkom projektu HEP ODS-a i HOPS - a, koji obuhvaća i izgradnju četirinove trafostanice i rekonstrukciju TS Pehlin te izgradnju više od sto kilometara visokonaponske i srednjenaponske mreže.

Riječ je o velikoj infrastrukturnoj investiciji, koja omogućuje povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja te osigurava preduvjete za naponsku razinu od 20kV na području šireg grada Rijeke. Puštanjem u rad TS Turnić preuzima opskrbu električnom energijom pedeset tisuća kupaca na području Rijeke te napajanja koje su pokrivale TS Turnić i Centar te dijela koje su napajale TS Škurinje, Industrija i Zamet.

Vrijednost same TS Turnić iznosi 88,7 milijuna kuna, čemu se dodaje izgradnja kabelske veze Pehlin - Turnić dužine 27,4 km te kabelski rasplet ukupne duljine 42,8km. Ukupna vrijednost ulaganja u ovu TS i pripadajuću mrežu tako iznosi oko 165 milijuna kuna.

TS Turnić dio je velikih ulaganja HEP grupe u elektroenergetsku mrežu, koja su samo u 2017. godini vrijedna 1,45 miljardi kuna ( oko 1 miljardu kuna u distribucijsku mrežu - HEP ODS i oko 450 miljuna kuna u prijenosnu mrežu - HOPS) i obuhvaćaju izgradnju, rekonstrukciju, revitalizaciju i sanaciju gotovo 300 trafostanica različitih naponskih razina, izgradnju, zamjenu i rekonstrukciju oko 3000 km elektroenergetske mreže ( dalekovoda, podzemnih i podvodnih kabela te mreže niskog napšona ) u svim krajevima Hrvatske, uključujući i zahtjevna planinska područja, dalmatinsko i primorsko zaleđe, Slavoniju i otoke.


- Ukupne investicije HEP-a iznose oko 2,5 milijarde kuna godišnje, zahvaljujući čemu smo iz godine u godinu jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj. Pritom HEP grupa realizaciju svojih investicija u najvećoj mjeri provodi angažiranjem domaćih tvrtki, kao to je to bio slučaj i s izgardnjom TS Turnić, te na taj način daje snažan doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva - izjavio je prilikom otvorenja Saša Dujmić, član Uprave HEP-a d.d.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


U posljednjih desetak godina ukupna ulaganja HEP grupe u prijenosnu i distribucijsku mrežu na širem riječkom području Rijeke iznose 400 milijuna kuna (HOPS - 238 milijuna kuna, HEP_ODS - 120 milijuna kuna). Investicije Elektroprimorja Rijeka na području PG županije na godišnjoj razini kreću se oko 100 milijuna kuna. Radove na TS Turnić u potpunosti su izvele domaće tvrtke: Končar KET, HELB, Ravel, Lavčević-inženjering, GP Krk, Elektrocentar Petek i Tehnoelektro Đakovo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...