Obavijesti

News

Komentari 61

Hrvatska oštro o odluci suda: "Mi s time više nemamo veze"

Hrvatska oštro o odluci suda: "Mi s time više nemamo veze"
1

Arbitražni sud je propustio vratiti povjerenje u vlastitu neovisnost i nepristranost te u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito, kaže Ministarstvo vanjskih poslova

VIDEO

Hrvatsku ne obvezuju odluke arbitražnog suda za granicu sa Slovenijom koji je odlukom o nastavku arbitraže propustio vratiti povjerenje u svoj rad i arbitražno pravosuđe, objavila je u četvrtak hrvatska vlada nakon odluke arbitara da nastave s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum s Hrvatskom. 

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je ranije u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka,

"Arbitražni sud je propustio vratiti povjerenje u vlastitu neovisnost i nepristranost te u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito", ocijenilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te MVEP ne komentira namjere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti graničnog spora između dviju država", kažu na Zrinjevcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Arbitražni sud je u priopćenju istaknuo da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009., ali ne u mjeri koji bi opravdao zahtjev Hrvatske.

"Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku", navodi se u priopćenju.

Zagreb se prošle godine povukao iz postupka, nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnisnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Odluku o povlačenju Hrvatski je sabor donio jednoglasno, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom.

Ljubljana je prijedlog odbila i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovila je prošlog tjedna u Sloveniji da arbitražni postupak i eventualnu presudu smatra "nepovratno kompromitiranim".

Ministar Kovač: Taj postupak za Hrvatsku više nije relevantan

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je rekao u četvrtak kako je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka za rješavanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije te da taj postupak za nju više nije relevantan, nakon što je arbitražni sud odlučio nastaviti arbitražu.

"Za hrvatsku arbitražni postupak više nije relevantan. Hrvatska više nije stranka u postupku i izašla je iz postupka i, prema tome, mi više ne komentiramo nakane arbitražnog suda," rekao je Kovač novinarima kasno poslijepodne u Split u stanci Ljetnje škole u "Mediteran -Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode."

Slovenija: Poštujemo odluku, isto očekujemo i od Hrvatske

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je presudu arbitražnog suda da nastavi postupak rješavanja graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, priopćio je u četvrtak ured premijera.

Prema Cerarovim riječima, Slovenija će i dalje podupirati arbitražni postupak i arbitražni sud, te vjeruje da je on u stanju donijeti "pravednu, konačnu i obvezujuću" presudu u dugogodišnjem sporu između dviju država.

"Slovenija će tu odluku poštovati, a isto očekuje i od Hrvatske", rekao je slovenski premijer u priopćenju, dodavši da neriješeni spor opterećuje odnose dviju zemalja i njihovih stanovnika sve od kako su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države, te ga je zato "neophodno riješiti".

Odluku arbitražnog suda u Den Haagu da nastavi arbitražni postupak o graničnom prijeporu Hrvatske sa Slovenijom, što je zadnjih godinu dana bilo i službeno stajalište Ljubljane koja je odluku hrvatskog Sabora i vlade o izlasku iz postupka zbog arbitražnog skandala koji je izazvala Slovenija držala neopravdanom, komentirao je i predsjednik Borut Pahor koji je njome zadovoljan.

"Izražavam zadovoljstvo odlukom arbitražnog suda da nastavi sa svojim radom i ona me ohrabruje u očekivanju da će arbitri donijeti i konačnu presudu, te odrediti granicu između dvije države", navodi se u Pahorovoj kratkoj reakciji na vijest iz Den Haaga.

Pahor je kao slovenski premijer 2009. s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potpisao sporazum o arbitraži za koji je uvijek tvrdio da je bio njegov najveći vanjskopolitički uspjeh.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora