Obavijesti

News

Komentari 76

Kolinda Grabar Kitarović: Za Hrvatsku arbitraža ne postoji

Kolinda Grabar Kitarović: Za Hrvatsku arbitraža ne postoji
1

Predsjednica je u razgovoru za slovenski Dnevnik rekla da će se Hrvatska i nakon objave presude arbitara ponašati kao da do nje i nije došlo te takvo stajalište zadržati

VIDEO

Hrvatsku se arbitražni postupak o graničnom prijeporu sa Slovenijom više ne tiče i ništa se posebno neće dogoditi idući četvrtak, kada će prema najavi arbitražni sud donijeti odluku u tom sporu, rekla je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Hrvatska neće niti prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže budući da ona za nas ne postoji", kazala je predsjednica, podsjetivši na jedinstvena stajališta Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitirana i da dijalog između dvije države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Naglaske iz dužeg razgovora s hrvatskom predsjednicom slovenski list je objavio u petak, a u cijelosti će ga objaviti u svom subotnjem broju.

Predsjednica je u razgovoru za Dnevnik rekla da će se Hrvatska i nakon objave presude arbitara ponašati kao da do nje i nije došlo te takvo stajalište zadržati bez obzira na rezultat arbitraže iz koje je istupila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Idući četvrtak, kada će arbitri objaviti svoju odluku, bit će sasvim običan dan kao i svi drugi i ništa se posebno neće dogoditi, kazala je Grabar-Kitarović dodavši da s hrvatske strane u vezi s tim ne treba očekivati nikakve zaplete i da su slovenski turisti kao i svih prethodnih godina dobrodošli.

"Pozivamo slovenske goste da dođu i očekujemo ih otvorenih ruku", poručila je.

U slovenskim medijima skora objava arbitražne presude i dalje ima najistaknutije mjesto na prvim stranicama novina i  u televizijskim emisijama, uz mnoštvo priloga o "povijesti" graničnog prijepora i komentara budući da je premijer Miro Cerar idući četvrtak nazvao "povijesnim" danom za Sloveniju.

Portal Siol.net koji se poziva na neimenovane diplomatske izvore tvrdi da bi stajalište Slovenije da će presuda arbitara obvezivati i Hrvatsku mogla podržati Njemačka, nakon što presuda bude objavljena, ali ima i nagovještaja da lobiranje u tom smislu među članicama EU-a nije bilo prema očekivanjima Ljubljane.

Iako je teoretski točno da bi i Hrvatska trebala priznati rezultat arbitraže, očekivanja slovenske politike da će je u tom zahtjev podržati druge države pomalo je naivno, ocjenjuje u komentaru mariborski list Večer.

I pokojni premijer Janez Drnovšek tvrdio je da  pregovorima s Hrvatima treba imati dobre živce, a međusobnim zaoštravanjem odnosa i nekorektnim ponašanjem, na primjer prema turistima na granici, možemo jedino  "dokazati" da nismo izišli iz balkanske "bačve baruta", navodi komentator mariborskog lista u povodu nekih zapaljivih izjava  bivšeg slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela koje je ovih dana iznio za jednu privatnu policijsku postaju, govoreći o korištenju "ratnih brodova" u  spornom morskom pojasu.

Arbitražna presuda će se konačno dogoditi, ali je jasno da će i nakon nje trebati voditi dijalog jer arbitri nemaju ni vojsku ni mornaricu, navodi Večer.

Slovenski mediji u petak prenose izjave premijera Cerara o tome da je zadovoljan onim što je čuo od sugovornika kojima je na marginama jučer započetog summita EU-a prezentirao poglede Ljubljane na očekivanu presudu arbitražnog suda, a pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore navode da je aktivan na tom planu bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je, kako tvrde slovenski mediji, u Bruxellesu navodno čelnicima država članica EU-a podijelio memorandum o poziciji hrvatske vlade u vezi  arbitražnog spora sa Slovenijom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.