Obavijesti

News

Komentari 393

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Srbije Vučić u Dalju

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Srbije Vučić u Dalju
11

Uoči sastanka hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je položila vijenac i zapalila svijeću kod spomenika palim braniteljima, ispred Policijske postaje Dalj, koji su poginuli 1991.

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić stigli su u ponedjeljak oko 11.15 sati u Dalj u Osječko-baranjskoj županiji, gdje se održao prvi dio njihova današnjeg sastanka.

Nakon sureta na mostu između pograničnih mjesta Erduta i Bogojeva, kod graničnog prijelaza Erdut, predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić su u Dalju razgledali stalni postav izložbe o životu i djelu astronoma, matematičara i klimatologa Milutina Milankovića, u njegovoj rodnoj kući u Dalju, te potom razgovarati s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Suret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika srbijanske vlade Aleksandara Vučića

Pokretanje videa...

01:04

Uoči sastanka hrvatska predsjednica je položila vijenac i zapalila svijeću kod spomenika palim braniteljima, ispred Policijske postaje Dalj. U velikosrpskoj agresiji na to mjesto 1. kolovoza 1991. poginulo je 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Nakon susreta u Hrvatskoj predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić su u srbijanskom mjestu Tavankut, u Domu kulture "Matija Gubec" obišli galeriju prve kolonije naive u tehnici slame te razgovarali s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Potom su u Subotici, nakon razgovora, očekuje potpisali Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja. Očekuje se da će deklaracija obuhvatiti problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova i problema sukcesije.

Milanović susret Kolinde i Vučića nazvao 'zgodnim protokolom'

Zoran Milanović komentirao je susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s premijerom Srbije Vučićem.

- Što god će doprinijeti boljim odnosima, u redu je. Potpuno je jasno da politička pozicija gospodina Vučića i gospođe Kitarović nije ista ni u izbornom smislu ni u pravnom smislu. On je pobjednik izbora i formirat će Vladu danas ili sutra. Ona je predsjednica republike koja nema ovlasti. Ali ako će to dovesti do toga da odnosi Hrvatske i Srbije budu bolji ili još bolji, ja to mogu pozdraviti. Ali zna se tko vodi posao i tko donosi odluke. To su Vlade, to su premijeri  i parlamenti. Tako da ovo gledam kao jedan zgodan protokol - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 393
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu