Obavijesti

News

Komentari 0

'Prvo zasjedanje Sabora 3.12, a drugi krug konzultacija 7.12'

'Prvo zasjedanje Sabora 3.12, a drugi krug konzultacija 7.12'
47

Predsjednica je objavila da nitko nema dovoljno potpisa da bude mandatar vlade. Ustvrdila je i da su neki zastupnici izloženi pritiscima što smatra nedopustivim

VIDEO

>>> Zadnje informacije..

19.26 Nakon prvog kruga konzultacija predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila je da u ovom trenutku nitko nema potrebnu većinu za sastavljanje Vlade. Prvu sjednicu osmog saziva Sabora sazvala je za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija 7. prosinca.

- U cilju potpune transparentnosti s javnosti želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i institucionalnim. Pozivam sve aktere u ovom političkom procesu na punu odgovornost. Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti. Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanje sazvati 3. prosinca. Držim da nema potrebe za odugovlačenjem. Neka se Sabor konstituira i počne s radom - poručila je predsjednica države.

VIDEO

19.19 Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio otkriti s koliko potpisa potpore zastupnika je stigao na konzultacije na Pantovčak. Tvrdi samo da s vjerodostojnim potpisima ima jako puno.

- Ne bih o broju. Mi nećemo reći. Blizu smo jednog velikog broja. Bit će ih dovoljno. Reći ću da nam neće biti potrebni ni svi, taj optimum koji Most može ponuditi. Nadamo se da ćemo  s njima dogovoriti i da će oni biti homogeni, ali i to će nam biti višak. Očekujemo s njima dogovor. S njima ćemo imati puno više od onog što je 76 - rekao je.

VIDEO

Karamarko tvrdi i da ga nije strah da neće skupiti dovoljno potpisa za formiranje Vlade, ali i napomenuo je da sve ovisi o Mostu koji će presuditi. Uvjeren je da su bliski u reformskim stavovima. Na pitanje čime misli pridobiti Most uzvratio je:

- Nismo na tržnici. Nadam se da će Most uočiti razliku između nas koji imamo reformske programe i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo - kazao je Karamarko.

19.00 Zoran Milanović odbio se fotografirati s predsjednicom prilikom konzultacija na Pantovčaku.

Kako doznajemo, Ivanu Viliboru Sinčiću predsjednica je prilikom susreta rekla kako se nisu vidjeli još od sučeljavanja.

18.23 Zoran Milanović na Pantovčak je stigao sa 66 potpisa zastupnika , no to nije dovoljno za sastavljanje buduće Vlade.

- Vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. Nastavljamo s dogovorima i razgovorima. Drugi krug konzultacija je 7. prosinca. Očekujemo sutra dobre gospodarske rezultate, rast u trećem kvartalu. Stav je da trebamo nastaviti posao koji smo započeli i koji vodimo u dobrom pravcu, naravno bez Mosta ne možemo, to je jasno - poručio je Milanović.

Iako se nada da će razgovori s Mostom dobro završiti izjavama ne želi ugrožavati bilo kakve izglede.

- Mi želimo s cijelim Mostom, to sam rekao prve izborne večeri, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske. Polazim od toga da su oni zajedno - rekao je šef SDP-a koji želi da Mostovi zastupnici budu dio njegove Vlade.

Marko Prpić/Pixsell

- Ovo nije stvar priklanjanja, to je bila moja poruka i prve večeri. Ne trebate se priklanjati, uključite se - ponovio je.

Naveo je da mu je predsjednica rekla da će sjednica Sabora biti sazvana nekoliko dana prije ustavnog roka u nedjelju 13. prosinca.

- Sabor će biti sazvan par dana ranije u radnom tjednu - rekao je Milanović navodeći da će sve reći predsjednica države.

Na pitanje misli li da će vremenom neki zastupnici odustajati od potpore njemu kao mandataru odgovorio je:

- Ne znam, ne mogu reći. Ja nemam politiku da pecam kao moji prethodnici jednog po jednog predstavnika manjine. Šest ih je potpisalo. Ne želim prejudicirati tko će još potpisat i, ni na koga ne vršim pritisak. Raškovića nisam u životu vidio do prije tjedan dana - zaključio je Milanović.

VIDEO

18.15 Most nije dao potporu ni HDZ-u ni SDP-u jer da su to mislili, ističu, već bi javno objavili.

- Mi nemamo opredjeljenje niti prema desnoj niti prema lijevoj opciji. Mi imamo zahtjeve o stručnoj vladi, reformama i za zajedništvom - rekao je Božo Petrov, ali nije odgovorio je li im i koliko vremena dala predsjednica za dodatne pregovore. Na pitanje je su li složni rekao je da je njihov posjet sasvim dovoljna poruka.

Petrov je na Pantovčak došao kao predstavnik 16 izabranih zastupnika , a jesu li s njima i dvije zastupnice koje su u HRID-i Drage Prgometa znat će do nedjelje. Na pitanje koliko bi cijeli ovaj proces mogao potrajati:

- Nadam se da neće dugo. To ne ovisi o nama. Mi smo izrekli jasno svoje stavove i čekamo dvije velike stranke da se izjasne - rekao je Petrov.

VIDEO

18.11 Predstavnici Mosta spustili su se do Salona. Dok je Petrov bio okrenut leđima, Milanović mu je dobacio:

- Pozdrav, bok!

VIDEO

17.59 Na Pantovčak su stigli i Zoran Milanović, Vesna Pusić , Nansi Tireli i Silvano Hrelja, predstavnici koalicije Hrvatska raste. To je prvi Milanovićev dolazak na Pantovčak otkad je Kolinda Grabar Kitarović postala predsjednica.

VIDEO

17.39 Na Pantovčak su stigli Božo Petrov, Ivan Lovrinović, Robert Podolnjak i Stipe Petrina iz Mosta. N a pitanje novinara zašto dolaze jedan po jedan Podolnjak je rekao:

- Simpatično smo rastreseni.

Na upit "jesu li politički rastreseni" odgovorili su "ne".

16.48 Zastupnik Mirko Rašković (SDSS) tražio je prijem kod predsjednice i to kako bi zatražio zaštitu od političkih pritisaka . Poručio je da se od njega traži "ono što njegova savjest ne prihvaća i da preuzmem odgovornost koju ne želi".

- Nikome nisam dao potpis. Dati ću ga onoga trenutka kad osjetim da netko ima apsolutnu većinu - poručio je SDSS-ovac, ali tvrdi da u stranci nema raskola iako je samo pola sata prije Milorad Pupovac ustvrdio da koalicija Hrvatska raste ima potporu tri SDSS-ova zastupnika. Na pitanje dolaze li pritisci iz HDZ-a i SDP-a to je odbacio, no na pitanje stižu li oni iz SDSS-a kratko je kazao: "moguće je da da"

16.37 Radimir Čačić (Reformisti) je predsjednicu izvijestio da je dao podršku Zoranu Milanoviću da pokuša sastaviti većinu te iznio stav da su izbori najgore rješenje u ovom trenutku za Hrvatsku.

- Ukoliko Milanović i uz našu podršku ne uspije skupiti većinu, ako se formira većina desnog centra spreman sam razmisliti o podršci pri čemu govorim prvenstveno o podršci vladi desnog centra. Ne mislim da treba izigravati demokratsku volju građana na bilo koji način.

Svaka stranka dužna je za svoje programe i sudove zalagati na način da preuzme odgovornost u izvršnoj vlasti primjereno podršci koju je dobila. Ovdje mislim na stranku koja odlučuje ide li se na nove izbore ili ne, a to je Most - rekao je Čačić.

16.15 Dva HDSSB-ova zastupnika spremni su u ovom mandatu biti u opoziciji , kazao je predsjednik stranke Dragan Vulin koji je predsjednicu izvijestio da s nikim nisu pregovarali niti su bilo kojoj od opcija dali potpise.

- Ako bude bilo potrebe za sklapanje većine spremni smo preuzeti odgovornost i razgovarati, naš program je vrlo jasan. Slavonija čeka. Još uvijek je sve u rukama Mosta, ako se to u nekoliko dana ili tjedana promijeni spremni smo preuzeti odgovornost. Spremni smo razgovarati s onime tko bude imao šanse sastaviti većinu i to bez nekog drugog oklijevanja i klauzura od nekoliko dana - poručio je Vulin.

VIDEO

15.56 Mirko Rašković iz SDSS-a izrazio je želju da sam dođe na razgovore na Pantovčak. Predsjednica će ga primiti iza 16 sati. Razlog se zasad ne zna.

VIDEO

15.55 Ivan Vilibor Sinčić ispred Živog zida rekao je da neće podržati vladu koju bi sastavio HDZ ni SDP.

- Ako bilo koja stranka ili koalicija u Saboru predloži mjere za koje se mi zalažemo kao što je ukidanje valutne klauzule ili kazneni progon guvernera Vujčića, revizija pretvorbe i privatizacije, smjena korumpiranih sudaca i slično mi ćemo mjere koje su korisne hrvatskom narodu svakako podržati bez obzira od kuda dolazile - poručio je Sinčić.

15.48 Na sumnje koje stižu iz HDZ-a oko potpisa podrške tri SDSS-ova zastupnika koaliciji Hrvatska raste , jer ih je potpisao Vojislav Stanimirović, odgovorio je Milorad Popovac . Poručio je da to napravljeno temeljem suglasnosti zastupnika. Oštro je reagirao na kritike čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da se manjine nisu trebale ovako rano opredijeliti. Pupovac je kazao kako je predsjednici rekao da neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje te na ograničavanje mandata izabranih zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njihovog izbora nisu u skladu s Ustavom niti političkom praksom.

- Nedopustivo je i nedemokratski da se to radi. Nitko ne osporava pravo dijaspore da glasa i izabere odmah, a zastupnicima manjina koji su birani ovdje u ovoj zemlji smatra se da treba ograničiti. Zašto je moj mandat sa skoro 15.000 glasova manje vrijedan od zastupnika HDZ-a ili SDP-a koji je izabran s 300 glasova. Tko to toj gospodi daje pravo da ograničava moju ustavnu ovlast i obvezu kao zastupnika - upitao je Pupovac. Zapitao se na kraju i koja je to demokracija i otišao.

15.43 Nakon Radina na konzultacijama je bio i predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac.

15.23 Manjine su složne i sedam zastupnika ima isti stav o prethodnoj podršci mandataru Zoranu Milanoviću, rekao je Furio Radin zastupnik talijanske manjine nakon razgovora s predsjednicom. Na pitanje što je sa zastupnicom albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, odgovorio je:

- Na jedan posredan način rekla je da nije našeg mišljenja, da nije još odlučila da tako kažem - kazao je.

VIDEO

Na dodatno pitanje da li se nije odlučila ili se odlučila za drugu stranu Radin je poručio da im to nije rekla. Postavilo se i pitanje može li Tomislav Karamarko računati na manjine ako Zoran Milanović ne uspije sastaviti Vladu.

- Najgora solucija je da dođe do prijevremenih izbora. To znači u slučaju hipotetskom da se ne sastavi Vlada onda dolazi ono razdoblje činjenja koraka natrag sa svih strana kako bi se mogao usuglasiti eventualni program s novim mandatarom za kojeg ne možemo reći koji bi mogao biti - izvijestio je Radin.

14.53 Na konzultacijama je Furio Radin , predstavnik talijanske nacionalne manjine.

14.50 Na konzultacijama je nakon Bileka bio Šandor Juhas , predstavnik mađarske nacionalne manjine. Izjave nije davao. Od ranije je poznato da na njegov potpis može računati koalicija Hrvatska raste.

14.47 Nakon Kajtazija u Uredu predsjednice je na konzultacijama bio Vladimir Bilek, predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine . On je rekao da je preliminarno dao potpis lijevoj koaliciji na čelu sa Zoranom Milanovićem. Na pitanje novinara da li će dati nekom drugom potpis ako lijeva koalicija ne uspije skupiti dovoljan broj zastupnika, Bilek je rekao:

VIDEO

- O tome odlučuje baza.

Na pitanje što znači da je preliminarno dao potpis, rekao je:

- To ne znači direktno dizanje ruku u Saboru nego pomoć mandataru za sastavljanje vlade.

14.43 Kajtazi je rekao kako ne zna kome će Prljaskaj dati svoju podršku.

VIDEO

14.35 Kajtazi je nakon sastanka s predsjednicom rekao kako će podržati koaliciju Hrvatska raste i mandatara Zorana Milanovića jer je upravo njegova vlada napravila najviše u zadnjih 60 godina za romsku, ali i ostale nacionalne manjine koje zastupa. Komentirao je i stav predsjednika HDZ-a Tomislava Kramarka da manjine ne bi trebale biti te koje će presuditi za sastav vlade.

- Ako manjine mogu donositi proračun i ostale zakone ne vidim zašto ne bi mogle sudjelovati u ovom procesu - rekao je Kajtazi i dodao kako s predsjednicom nije raspravljao o temi trebaju li manjine ili ne sastavljati vladu.

14.27 U Uredu predsjednice sad je na konzultacijama predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi .

14.23 Iz Ureda predsjednice izašla je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj na pitanje kome će ona dati svoj potpis za sastavljanje vlade samo je odmahnula rukom i nije davala nikakve izjave.

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović počela je u četvrtak konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka. Prvo je na sastanak došao IDS. Na Pantovčak je sam došao Boris Miletić , predsjednik stranke. Izrazio je stav koji je, kako je rekao, IDS imao i prije izbora, a to je da podržavaju vladu lijevog liberalnog centra pod uvjetom decentralizacije.

- IDS je sa svoja tri zastupnika dao potpise mandataru Zoranu Milanoviću. Mislim da je Hrvatskoj u ovom trenutku čim prije potrebna nova vlada s punim ovlastima jer mislim da bi bilo najgore za državu ići na nove izbore - rekao Miletić.

VIDEO

Nakon IDS-a na Pantovčak dolaze zastupnici nacionalnih manjina. Prva je bila zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj koja jedina nije dala potporu koaliciji Hrvatska raste.

Nakon predstavnika manjina na Pantovčak dolaze Živi zid i Reformisti . U 16 sati kod Grabar Kitarović dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45 sati.

Predsjednica se telefonski čula s Milanom Bandićem koji nije mogao doći zbog službene spriječenosti, a telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom .

Prema Ustavu, predsjednica povjerava mandat za sastavljanje Vlade onome tko na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine svih zastupnika. To znači da šansu za sastavljanje Vlade ima onaj tko u Saboru ima 76 zastupničkih ruku, a taj bi proces mogao potrajati nešto duže, u najgorem slučaju do veljače 2016. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...