Obavijesti

News

Komentari 190

Milanović: 'Arbitražni postupak je, što se tiče Hrvatske, gotov'

Milanović: 'Arbitražni postupak je, što se tiče Hrvatske, gotov'

Zoran Milanović izjavio je kako ga nije iznenadila odluka arbitražnog suda o nastavku arbitraže u graničnom sporu sa Slovenijom, ali što se tiče Hrvatske, rekao je, taj postupak je gotov

VIDEO

Predsjednik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak kako ga nije iznenadila odluka Stalnog arbitražnog suda o nastavku arbitraže u graničnom sporu sa Slovenijom, ocijenivši kako taj sud štiti svoju okrnjenu vjerodostojnost, ali što se tiče Hrvatske, rekao je, taj postupak je gotov.

- Ja sam i očekivao takvu odluku Suda, na taj način oni štite svoju vjerodostojnost, koja je bila okrnjena. Jasno je da to nije bila samo radnja slovenskih predstavnika, nego da je i netko u Sudu radio ono što nije trebao raditi, tako da je to ono što bi se nazvalo 'mistrial'. To je postupak u kojem mi više nećemo sudjelovati. Sabor je donio jednoglasnu odluku da se iz tog postupka izađe i tako će biti, mislim da to svi u Hrvatskoj misle i jedino tako može biti, a odluku koju donesu, neka je drže za sebe, nas ne obvezuje i nećemo se po njoj ponašati - rekao je Milanović novinarima pred sjedištem SDP-a, u kojem je zasjedalo Predsjedništvo stranke.

Ponovio je stajalište kako granični spor sa Slovenijom treba riješiti Međunarodni sud pravde.

- Mi smo, činjenica je, u taj postupak bili natjerani 2010. U redu, pristali smo na to, nadajući se da će postupak biti čist, bio je prljav, gotovo - poručio je Milanović.

Kazao je i kako ne zna u kojoj je fazi postupak raskida arbitražnog ugovora sa Slovenijom. "Mi, na žalost, nismo vodili državu u posljednjih šest mjeseci, tako da nemam nikakve informacije što je radila ova vlada. Vjerojatno ništa, ali ako jesu, dobro je da jesu. Međutim, stvar je gotova, čak i da nisu poduzeli nikakve procesne radnje, a s tim nisam upoznat, kad pobijedimo, a vjerujem da hoćemo, to ćemo nastaviti mi jer mi smo taj postupak i priveli kraju, što se tiče Hrvatske", kazao je Milanović.

Naglasio je da Hrvatska izlazi iz postupka sukladno Bečkoj konvenciji. "Ta odluka je donesena, donio ju je Hrvatski sabor u prošlom sastavu i to je to, gotovo je", rekao je Milanović.

 Uvjeren je i kako Hrvatska zbog takvog stava ne može biti izložena nikakvim sankcijama, jer je riječ o bilateralnom ugovoru.

- Ušli smo u njega u dobroj vjeri, izašli smo kad smo definitivno utvrdili da s druge strane nije postojala dobra, nego loša vjera, što je paradoksalno, što je priznalo i dvoje slovenskih predstavnika koji su dali ostavku - podsjetio je Milanović.

- Mislim da je zadatak Arbitražnog suda bio da arbitrira o pravnim aspektima razgraničenja, da arbitrira temeljem ugovora o arbitraži i izvora prava koji su navedeni u tom ugovoru, ali ne da arbitrira o etici u međusobnim, međudržavnim i međuljudskim odnosima. O tome je arbitrirao Hrvatski sabor, koji je izarbitrirao kao što je izarbitrirao. Odosmo mi - kazao je.

Na pitanje je li odluka Stalnog arbitražnog suda pogrešna, uzvratio je: "Na nas nema nikakvog utjecaja, komentiram ovo čisto radi nekakvog reda. Što, donijeli su, neka se igraju dalje", rekao je Milanović.

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako je Slovenija kršila sporazum jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.

Pusić: Ova arbitraža za nas više ne postoji

Počasna predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Vesna Pusić odluku o nastavku postupka arbitraže o granici između Hrvatske i Slovenije ocijenila je vrlo iznenađujućom s obzirom na to da se arbitraža ne može nastaviti između dva partnera od kojih jedan ne sudjeluje u njoj i ne obvezuje Hrvatsku.

Na temelju i zbog odluke Hrvatske da se povuče iz arbitraže, Hrvatsku ne obvezuje bilo kakva odluka Arbitražnoga suda, kao što nas ne obvezuje ni da postupamo u skladu s odlukom Arbitražnoga suda, stoji u priopćenju iz HNS-a.

- Hrvatska je i dalje spremna tražiti alternativne načine rješavanja spora oko granice, ali ova konkretna arbitraža za nas ne postoji, završena je i njezine odluke nas ne obvezuju - ističe Pusić. 

Podsjeća da je Hrvatska svojedobno obavijestila međunarodnu arbitražu o svojoj odluci izlaska iz arbitražnoga postupka jer je Slovenija prekršila Sporazum.

- Kako i onda, tako i danas, smatramo da je kršenjem Sporazuma o arbitraži do te mjere kontaminiran materijal temeljem kojeg Arbitražni sud treba donijeti odluku da se arbitraža ne može nastaviti. O toj svojoj odluci Hrvatska je obavijestila sve nadležne institucije te je pokrenula postupak izlaska iz arbitraže - zaključila je počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa