Obavijesti

News

Komentari 11

Mlada genijalka: Marijin (17) mobitel će projicirati hologram

Mlada genijalka: Marijin (17) mobitel će projicirati hologram

Splitska gimnazijala Marija Dragošević (17) pobijedila je u dvije kategorije na natječaju projekta Slagalica. Osmislila je mobitel budućnosti i igrice za školu

VIDEO

Projekt Slagalica portala srednja.hr spaja inovativne tvrtke i kreativne srednjoškolce iz Hrvatske. Ove je godine tvrtka HTC tražila da učenici osmisle kako bi izgledao mobitel za 30 godina, a INA u kategoriji Junior Freshhh koncepciju online igrice za srednjoškolce iz prirodnih znanosti.

Marija Dragošević (17), učenica 3. gimnazije iz Splita, briljirala je u obje kategorije.

- U HTC-ovoj kategoriji trebalo smo osmisliti rješenja za nedostatke mobitela kakve imamo danas. Uz mentorstvo profesorice informatike Ane Oreb krenula sam razvijati ideju. Kao glavni problem današnjih mobitela smatrala sam da nisu dovoljno dobro ergonomski dizajnirani za ruke korisnika, ali i da zauzimaju previše mjesta. Krenula sam tražiti rješenja i palo mi je na pamet kako bi mobitel budućnosti mogao biti rastezljiva pločica - ispričala je Marija.

Imat će mikroteleskop te će se moći rastezati

Mobitel bi, prema njezinim zamislima, bio dimenzija 4x5 cm, a mogao bi se rastegnuti koliko korisnik želi. U rubovima bi se nalazili mikro projektori te bi se s mobitela mogla projicirati holografska slika. Glavna inovacija bi bio mikroteleskop kojim bi se mogao promatrati svemir, a prepoznavao bi rožnicu svojega vlasnika te ga ne bi mogao koristiti nitko drugi. Osim toga, mobitel bi mjerio tlak i šećer u krvi.

U okviru INA Junior freshhh slagalice tri se godine promiču srednjoškolcima prirodne znanosti, timski rad, te promoviraju zanimanja u okviru naftne industrije.

- Moja vizija Junior freshhh Croatia uključuje povijesne osobe, znanstvenike, umjetnike, književnike i vojskovođe koje povezuju zadaci iz matematike, fizike, kemije, biologije i geografije. Povijest ne mora biti monotona, nego poučna i zabavna u kombinaciji sa zadacima iz prirodnih predmeta - objasnila je Dragošević.

Prema prezentaciji za Junior Fershhh koju je osmislila Marija, kroz online zadatke učenike vodi Gaj Julije Cezar raspitujući se o geografiji za pronalazak puteva za potrebe Galskog rata, a Napoleon traži pomoć iz istog predmeta da pokori Rusiju. Tu je i Kleopatra koja učenike pita da joj pomognu izračunati kako da sagradi najveću faraonsku grobnicu.

Marija Dragosevic

Dodajmo da je Marija sudjelovala i na natjecanju za Ideju godine sa školskim kolegama Marinom Mustapićem i Dominikom Šimom Samcem, a uz mentorstvo profesora Antonija Vrbatovića. Osmislili su projekt BusForUs, aplikaciju za pametne telefone koja srednjoškolcima pomaže da stignu na vrijeme u školu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa