Obavijesti

News

Komentari 89

Obrazovanje je najvažnije! Bez boljeg školstva, mi propadamo

Obrazovanje je najvažnije! Bez boljeg školstva, mi propadamo
1

Bez boljeg školstva, o čemu 24sata pišu 563 dana, Hrvatska propada. Danas građani masovno izlaze na ulice zbog obrazovanja. Ne žele da im politika ugrozi budućnost djece

VIDEO

Obrazovanje je najvažnija stvar za budućnost zemlje i s njim se ne smije kockati. 24sata se već 563 dana bore za bolje obrazovanje, promjenu zastarjelog sustava školstva, novu kulturu obrazovanja.

Bez toga nema promjene društva na bolje ni napretka Hrvatske. To shvaćaju i svi koji će danas prosvjedovati protiv zaustavljanja reforme. Sve europske zemlje provele su reformu obrazovanja, jedino Hrvatska u 25 godina samostalnosti tapka u mraku. Reforma obrazovanja je majka svih reformi.

- Cilj obrazovanja jest stvaranje ljudi koji marljivo rade, kreativno razmišljaju i koji se ne boje izazova - napisao je nedavno uspješni menadžer Milan A. Račić za Večernji list. Zbog svega toga započeta reforma ne smije stati. Mora se provesti do kraja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao podršku reformi koja ne bi stvarala štrebere nego sposobne mlade ljude, danas će tisuće građana doći na prosvjede. Središnji prosvjed je u 18 sati u Zagrebu, ali će biti održani u još 12 hrvatskih gradova, Londonu, Parizu, Budimpešti, pa čak i Šangaju.

Prvi put Hrvati masovno izlaze na ulicu zbog obrazovanja. Prvi put ujedinili su se poslodavci, sindikati, nevladine udruge, poduzetnici, estrada...

Ako stanemo, ugrozili smo budućnost

- Ako sad stanemo, naša je budućnost ugrožena, konkurencija će nas uništiti. Jedino reforma može uskladiti školstvo s potrebama tržišta rada - kaže Bernard Jakelić, členik Udruge poslodavaca.

Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata jednostavno je objasnila zašto treba podržati prosvjed.

- Prolaze samo one reforme koje gule građane, ali samo obrazovna je ona kojom ćemo postići da ne budemo jeftina radna snaga - rekla je.

Ne trebaju nam lijepe riječi

Još nije poznato hoće li na prosvjed doći ekspertna skupina na čelu s Borisom Jokićem. Oni su svi u ostavci jer Ministarstvo obrazovanja nije osiguralno nužne preduvjete za provedbu reformi. Odstupili su jer im ni ministar Predrag Šustar nije dao jednoznačnu podršku. Oporbeni političari najavili su dolazak, a to je dokaz vladajućima da je prosvjed politički. Ekspertna skupina koja je na reformi radila 16 mjeseci je svim političarima poslala odbijenicu.

- Želimo ponoviti i još jednom zamoliti sve političke stranke da ne prisvajaju kurikularnu reformu. Reforma je od samog početka osmišljena kao nacionalni projekt i istinsko mjesto zajedništva i dijaloga u kojem sudjeluju stručnjaci vrlo različitih svjetonazora - poručila je u priopćenju ekspertna skupina koju vodi Boris Jokić.

Oni ponovno upozoravaju da su radili skoro dvije godine na reformi u mandatu dviju vlada i da su se susreli s nizom opstrukcija. Stoga mole sve političke opcije da stave obrazovanje i i znanost kao svoje prioritete i osiguraju i roditeljima i djeci bolje obrazovanje.

- Od praznih riječi i jeftinih političkih bodova onih koji su u prošlosti bili ili trenutno jesu moćni, ova zemlja nema mnogo - zaključili su članovi ekspertne skupine.

Spremnost za poslove budućnosti

Hrvatski učenici i dalje se zamaraju velikom količinom podataka koje moraju napamet naučiti. PISA testovi koji daju usporednu sliku učenika po raznim zemljama, pokazuju da su učenici lošiji od onih u razvijenim zemljama u osnovama obrazovanja. Menadžer Milan A. Račić podsjeća da ni uspješni osnivač Facebooka, primjerice, nije programer nego psiholog. U tome vidi nužnost razvijanja dodatnih vještina za poslove koji danas ne postoje, ne možemo ih ni zamisliti, ali će postojati u budućnosti, kad završe školovanje.

- Budućnost dolazi bez obzira na to jesmo li za nju spremni ili ne. Naš je zadatak planiranje smjernica za obrazovni sustav koji priprema učenike za poslove koji još ne postoje - poručio je Račić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor