Obavijesti

News

Komentari 285

Plenkiju jedini spas skupljanje šarene i nestabilne družine

Plenkiju jedini spas skupljanje šarene i nestabilne družine
1

Scenarij koji je najavio Plenković. HDZ-u za potporu novoj Vladi treba 76 ruku zastupnika u Saboru. Uz 56 HDZ-ovih, mogao bi dogurati do 78 ako ga podrže 10 nezavisnih i zastupnika manjina

VIDEO

1. HDZ osigurava novu većinu

Scenarij koji je najavio Plenković. HDZ-u za potporu novoj Vladi treba 76 ruku zastupnika u Saboru. Uz 56 HDZ-ovih, mogao bi dogurati do 78 ako ga podrže 10 nezavisnih i zastupnika manjina, HDS, Reformisti, Promijenimo Hrvatsku, Milan Bandić, Hrast, HSLS, HDSSB, SDSS i Stranka međugeneracijske solidarnosti. Nezavisni Bruna Esih i Željko Glasnović, pripadnici desne struje, već su jasno najavili da neće podržati novu Vladu.

Plenkoviću u tom scenariju ostaje 76 zastupnika, što je većina koju može oboriti i povjetarac. IDS, HSS i HNS su rekli da ga ne žele podržati, ali ostaje mu pokušati ih kupiti.     

2. Novi izbori s neizvjesnim rezultatom

Čak i ako HDZ uspije oko sebe okupiti novu većinu iz prvog scenarija ili čak formirati manjinsku Vladu, vrlo je izgledno da već najesen imamo nove izbore. Za manje od mjesec dana već idu lokalni izbori u kojima će se stranke potrošiti. Neki ozbiljniji pregovori o novoj Vladi će biti vjerojatno iza njih, kad svi vide kakve karte za pregovore su im dodijelili birači na lokalnim izborima.

Novi parlamentarni izbori nisu omiljena varijanta ni za HDZ, ali su uvjereni da je ovo dobar trenutak, nego da su se dalje iscrpljivali s Mostom. Zasad se čine kao najvjerojatnija opcija, iako će svakako biti puno pregovora prije nego što svi dignu ruke za njih.     

3. SDP i Most formiraju novu vladu

Kad se gledaju suhe brojke, i to je čak teoretska opcija. SDP sa svojih 37 zastupnika kreće u okupljanje s Mostom i svim ostalim snagama u Saboru koje su lijevo i u centru. Sa Živim zidom, IDS-om, HNS-om, Snagom, nacionalnim manjinama, HSS-om i HSU-om bi teoretski mogli dogurati do 76 ili 78 zastupnika. Međutim, takva Vlada bi bila kao rogovi u vreći i svi uključeni su svjesni da bi bila shvaćena kao isključivo trgovačka kako bi se ostalo na vlasti. Ideološke razlike su prevelike, a palo je i previše teških riječi, pogotovo između HNS-a i Mosta. Ta opcija je zato moguća samo u teoriji.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 285
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca