Obavijesti

News

Komentari 198

Plenković: Izbori mogu biti već sutra, cilj je nastaviti s radom

Plenković: Izbori mogu biti već sutra, cilj je nastaviti s radom
1

Što se mene tiče, izbori mogu biti sutra, vrlo sam da bismo ostvarili dobar rezultat. Ali ono što je bitno je poruka stabilnosti - rekao je Andrej Plenković

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavi je u petak u Bruxellesu da će sigurno imati parlamentarnu većinu te da će uskoro biti imenovani novi ministri i predsjednik Hrvatskog sabora umjesto članova Mosta, dosadašnjeg partnera HDZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:29

"Imat ćemo to vrlo skoro", rekao je Plenković novinarima odgovarajući na pitanje kada će biti izabran novi predsjednik Sabora i novi ministri.

Istaknuo je da u Hrvatskom saboru ima puno odgovornih zastupnika i stranaka. "Hrvatska ima krupnih problema i moja je zadaća da ih rješavam. Moj je cilj što prije rekonfigurirati parlamentarnu većinu i što prije nastaviti s radom. Činjenica da sam danas imenovao državne tajnike s ovlastima da naprave primopredaju u ministarstvima znači da vlada funkcionira sasvim normalno i sve što je bitno stabilno je, a parlamentarna većina će biti tu, možete biti sigurni u to", rekao je Plenković.

U pogledu mogućnosti novih izbora, Plenković kaže da oni mogu biti i sutra i da je siguran u pobjedu, kao i u pobjedu na predstojećim lokalnim izborima, ali da je njemu bitna poruka stabilnosti.

"Ova situacija koja se dogodila nije došla mojom voljom, ali postoje određeni limiti, gdje podvlačite crtu i donositi političke odluke. Kod ovakvih situacija nemam nikakvih dilema, ni u životu ni u politicu", rekao je Plenković.

Plenković je u četvrtak na sjednici vladi razriješio trojicu Mostovih ministara nakon što su oni glasovali protiv očitovanja vlade o zahtjevu oporbe da se izglasa nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću.

Do ljeta treba postići konsenzus o ciljanim kontrolama na granicama

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio u petak u Bruxellesu nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom da do početka ljeta treba postići konsenzus o ciljanim kontrolama na graničnim prijelazima nakon što je primjena nove uredbe EU-a o sustavnim kontrolama na granicama stvorila goleme kolone na hrvatsko-slovenskoj granici.

"Mislim da je predsjednik Tusk svjestan da ovakva situacija sa sustavnim kontrolama na granicaam nije dobra ni korisna. Moj apel je bio čvrst i jasan da do početka ljetne sezone treba naći konsenzus koji bi omogućio da se sa sustavnih kontrola prijeđe na ciljane i na taj način omogući lakši protok preko granice", rekao je Plenković novinarima.

Premijer Plenković će se u subotu, na rubu summita EU-a, sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i slovenskim premijerom Mirom Cerarom koji ustraje na sustavnim kontrolama unatoč problemima u prometu preko granice.

"Vjerujem da će taj sastanak pridonijeti pronalasku rješenja", rekao je Plenković.

Ponovio je da sadašnje stanje neodrživo i da se tek može zamislite kakve bi bile kolone za udarnih vikenda u srpnju i kolovozu kada su već sada za Uskrs bile velike.

"Moja je zadaća da kao hrvatski premijer dobijem potporu naših prijatelja za rješavanje ovoga problema jer ćemo se dovesti u situaciju da provedba uredbe donosi više štete nego koristi. To nije nikome u interesu, a pogotovo ne vladi i članici koja je nedavno ušla u EU i koja se zauzima za europske vrijednosti. Takvu vrstu kontradikcije ne možemo dopustiti", rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca