Obavijesti

News

Komentari 143

Prošlo je 5 godina: Otkako im nema Gadafija, sve se raspada

Prošlo je 5 godina: Otkako im nema Gadafija, sve se raspada
1

Nakon pada pukovnika Moamera Gadafija u Libiji vlada strah i bezakonje. Prije 5 godina izbio je krvavi građanski rat u kojem je svrgnut revolucionar koji je zemljom vladao više od 40 godina.

VIDEO

Posljednje riječi pukovnika Gadafija, nekadašnjeg neprikosnovenog lidera Libije bile su: "Sinovi moji, znate li što činite?". Prošlo je pet godina od njegove smrti kad je ubijen u zarobljeništvu libijskih pobunjenika.

Na vlast je došao 1969. godine sa samo 27 godina vojnim udarom svrgnuvši kralja Idrisa. Postao je prvi čovjek Libije kojom je vladao više od četiri desetljeća.

Jeste li znali da je Gadafi imao poseban odnos s Titom?

U desetljećima na vlasti, sustavno je uzimao sve više ovlasti i gradio kult ličnosti gdje je njegovo mišljenje bilo najbitnije. Zapravo, gradio je kulu od karata koja je bila spremna na rušenje odmah nakon što Gaddafi padne. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
AFP/PIXSELL

Novinar CNN-a Nic Robertson prisjeća se 2011. godine i revolucije kada mu je jedan Gaddafijev povjerenik rekao da nitko osim velikog vođe ne može održati libijsko jedinstvo. "Vi zapadnjaci mislite da će biti lako, ali tek kad ode ćete vidjeti", pričao je libijski vojnik.

Rekao je to bez imalo gorčine, ali i bez humora. Govorio je kao čovjek koji zna o čemu priča kao da je već prije to uradio. Imao je potpuno uvjerenje u svoje stavove. Uvjerenje kakvo se gradi godinama plivanja u mutnim vodama libijske politike.

ISIL u Libiji

Stotinjak plemena tvori libijsku demografsku sliku, ali tek nekoliko od njih ima bilo kakav politički utjecaj. Zbog toga, libijska politika se temelji na savezništvima među plemenima, a takva savezništva se mijenjaju gotovo svakodnevno. Zbog svega toga, danas je Libija u velikim problemima. Praktički tri suprotstavljene vlade pokušavaju preuzeti vlast, gotovo svaki grad ima svoju paravojnu formaciju i svaka frakcija pokušava uzeti dio libijskog naftnog bogatstva.

REUTERS/PIXSELL

Gaddafi je u svom gradu sagradio bolnice, jeftine kuće, autoceste, čak i konferencijski centar. Međutim, nakon njegovog pada, nove vlasti prekinule su dotok svježeg novca. Postoji realna mogućnost da je taj prekid financiranja doveo do rasta Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu Sirtu.

ISIL je vidio idealnu priliku za širenje u Libiji, a nekoliko godina ranije i Al Qaida je pokušala stvoriti lokalne ćelije. Gdje Ayman Al-Zawahiri nije uspio, brutalni ISIL je uspio. Danas, libijske snage bore se protiv Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu.

On je jedino znao održavati mir i red

Konačni spas Libije možda leži ispod zemlje. Nafta je nekad bila daleko najveći izvor prihoda, a posljednjih tjedana ponovno je došlo do rasta izvoza crnog zlata. Međutim, kontrolu nad bušotinama i naftnim terminalima na istoku Libije preuzeo je general Khalifa Haftar koji je odan samo sebi.

REUTERS/PIXSELL

Pred Libijom je još puno prepreka, a možda i najveća prepreka su suprotstavljeni regionalni interesi koji ne pokazuju znakove napretka. Pet godina nakon Gaddafijeve smrti čini se da je onaj vojnik s početka članka bio u pravu. Libiju je ujedinio i držao ujedinjenom Gaddafi.

Izvor: Express
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina