Obavijesti

News

Komentari 104

Iz ratnog Vukovara otišle kao djeca, vraćaju se kao časnice

Iz ratnog Vukovara otišle kao djeca, vraćaju se kao časnice
4

Silvija Palac (29) i Mirela Sentivanac (30) kao djevojčice su s obiteljima morale napustiti razoreni Vukovar. Sada su u svom Gradu heroju dobile prve činove

VIDEO

Ne mogu reći koliko sam ponosna što sam primila svoj prvi časnički čin ovdje u Vukovaru. 1991. godine zadnja sam izašla iz Vukovara, a prva se vratila. Nadam se da će mi biti omogućeno daljnje školovanje i da ću napredovati. Uniformu sam obukla zbog oca koji je bio branitelj Vukovara, na prvoj crti, bio je u logoru devet mjeseci, danas je ratni vojni invalid. Rekla nam je to, očiju punih suza, mlada poručnica Hrvatske vojske Mirela Sentivanac iz Vukovara koja je jedna od nagrađenih polazika Vojnih škola hrvatskoj vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman u Vukovaru.

Ove godine vojnu izobrazbu završilo je 167 polaznika, među njima čak 30 žena.

- Iz mog Vukovara izašla sam pognute glave, ali anas sam puna ponosa i uzdignute glave. Iznimna mi je čast što mi je promocija baš u ovom herojskom gradu i što se odvija dan uoči Dana državnosti. Zahvalila bih se i svim braniteljima koji su 1991. godine nesebično stali u obranu naših domova i domovine i obiteljima naših stradalih i poginulih koji su svojom žrtvom pružili nama priliku da uživamo u ovoj slobodi - kazala je poručnica Silvija Palac iz Vukovara. Na svečanosti njih je pozdravila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH čestitajući im na još jednoj razini vojnog školovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svim pripadnicima i pripadnicima oružanih snaga RH želim da nastave na istom uspješnom putu. Izvrsnost ovog učilišta prošla je težak razvojni put te se potvrdilo ne samo u vojno-akademskoj nego i sveučilišnoj zajednici - kazala je Grabar Kitarović.

Promocija vojnih škola u Vukovaru se, do 2011. održavala svake godine, a onda je bez osobitog razloga prebačena u Zagreb. Ove je godine ona ponovo vraćena u Vukovar.

- Drago mi je da smo ovu svečanost povodom Dana državnosti vratili u naš Vukovar jer tu i pripada. Drago mi je i što ćemo do kraja godine u ovu vojarnu staviti postrojbu Hrvatske vojske, ta postrojba će u Vukovaru biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajedinci i bolje kvalitetete života i rada naših pripadnika. Mi smo ponosni na svoju povijest, ali i na našu budućnost koju čine svi ovi mladi ljudi - rekao je ministar obrane Damir Krstičević komentirajući i odluku Vlade da u Vukovar bude vraćena i jedna postrojba Hrvatske vojske. -Radimo sustavno na jačanju nacionalne sigurnosti kako bismo se lakše suprotstavili svim sigurnosnim izazovima - zaključio je ministar. Kao najbolji polaznih cijelog 25-tog naraštaja proglašen je satnik Marijan Žukina (44) iz Daruvara. On je dobio i plaketu Grada Vukovara te novčanu nagradu koju je odlučio dati u humanitarne svrhe. - Mislim da je to nešto normalno, ljudski. Tako nas je učio general Blago Zadro i ja tako osjećam. Vukovar je moj drugi grad. Osjećam se neizmjerno ponosno i osjećam obvezu da nastavim raditi ovako kao što sam radio do sada. Bio sam zadnja generacija ročnika u JNA iz koje sam se izvukao i prijavio se u Hrvatsku vojsku - rekao je također emotivni Žukina.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.