Obavijesti

News

Komentari 252

Pupovac: Takvi kao Plenković danas se plaćaju suhim zlatom

Pupovac: Takvi kao Plenković danas se plaćaju  suhim zlatom
1

Pupovac je spreman sudjelovati u vladi, hvali Plenkovićevu natprosječnu reputaciju u međunarodnim krugovima, ali upozorava: 'Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj je Hasanbegović'

VIDEO

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u temi dana na N1 televiziji gdje je govorio o mogućoj ulozi predstavnika nacionalnih manjina u budućoj vladi.

- Ovaj put postoji nešto veća mogućnost da svih osam zastupnika nastupa zajedno jer nema pokušaja da ih se razbije i jer je politička situacija jednostavnija nego prije osam mjeseci. Naše se pozicije definiraju. Osnove su definirane s obzirom na ono što treba ne samo manjinama nego i društvu. Osam zastupnika nije mala stvar i oni ne mogu voditi računa samo o svojim kulturno-umjetničkim društvima nego i o javnim interesima zemlje. O tome ćemo i danas razgovarati - rekao je Pupovac.

Što se tiče ulaska manjinaca u vladajuću većinu, Pupovac navodi da oni ne bi htjeli fluidan i nedefiniran odnos.

- Najbolje je da se odnos definira i da se potpiše sporazum i da postane sastavni dio programa vlade. Koji će modalitet podrške biti to ćemo vidjeti. Postoje dva aspekta - onaj koji se tiče manjinskih prava, a onda i pitanje regionalnog razvoja s obzirom da manjine žive u regionalno zapostavljenim područjima  -  rekao je Pupovac.

Spreman je biti potpredsjednik vlade?

Na pitanje hoće li on biti potpredsjednik vlade, Pupovac je rekao: 'Ja nisam ni ranije imao potrebu sudjelovati u vladi, ali zastupnici nacionalnih manjina i moja stranka, ukoliko bude imala određene politike koje želi provoditi, u vladi će htjeti tražiti način kako politike kontrolirati, a to je teško bez participacije u vladi'.

Kazao je da se čuo s Andrejem Plenkovićem, predsjednikom HDZ-a.

- Pregovori će ići bilateralno pa će dobiti trilateralne dimenzije. To ne može bez utjecaja. Stabilna vlada mora biti dogovor oko prioriteta. Nesumnjivo ćemo na neke stvari utjecati - rekao je.

O Mostu: Udvaranje narodu nije dobro za narod i zemlju

Što se tiče sedam točaka na kojima inzistira Most Pupovac kaže da to traži ozbiljan razgovor.

- Ako ćemo pitanje općina svesti na to koliko se troši na plaće, a ne pitanje razvoja onda to nije najzrelije. Ako ćemo pitanje samostalnosti mjeriti samo preko ZERP-a, a ne preko toga kako naš narod živi u odnosu prema drugima onda to nije najtemeljitiji pristup stvari. Isto vrijedi i za javnu televiziju. Mi moramo osigurati da taj servis ima osigurana sredstva. I o tome ćemo morati razgovarati s Mostom. Sve su to pitanja o kojima moramo razgovarati jer politika se mora riješiti prividnih reformi i onoga što laska ljudima, a ne donosi prava rješenja. Udvaranje narodu nije dobro za narod i zemlju samu - naveo je Pupovac za N1.

'Milanović je neke prilike iskoristio, a neke nije'

Dotakao se i Zorana Milanovića.

- Ja sam s Milanovićem imao i polemike, ali nisam od onih koji ću sad kad je izgubio, po njemu gaziti ili pljuvati. Milanović je imao svoje prilike, neke je iskoristio, neke nije. Nije lako biti socijaldemokratski premijer u Hrvatskoj, u zemlji u kojoj vas proglašavaju nenarodnim. To je trebalo izdržati i on je tu vrstu napada izdržavao. To treba biti lekcija za svakoga. Lekcija za SDP je kakvu mi socijaldemokraciju želimo. Onu koja će biti liberalizam s elementima neoliberalizma? Novu socijaldemokratsku politiku je Milanović propustio graditi. Previše se vezao uz liberalne elemente. Hrvatskoj treba SDP sa snažnom socijaldemokratskom porukom koji će se znati suprotstaviti nacionalizmu otvaranjem pravih tema - smatra Pupovac.

'Plenković će biti full time prime minister'

Upitan je i hoće li Plenković biti bolji premijer od Milanovića.

- On ima pretpostavke da bude dobar premijer. On ima natprosječnu reputaciju u europskim i međunarodnim krugovima što za našu zemlju nije mala stvar. Takvi se plaćaju suhim zlatom. Nama treba nova reafirmacija u EU. Plenković je čovjek koji ne proizvodi konflikte, on okuplja i izabire. To je moj dojam. Plenković će htjeti biti premijer, a to znači voditi vladu u pravom smislu riječi i znati što mu svaki ministar radi. On će biti 'full time prime minister' - rekao je Pupovac.

'Nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović'

Osvrnuo se i na Zlatka Hasanbegovića?

- Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana, to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović - rekao je Pupovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"