Obavijesti

News

Komentari 184

Raketama i 'krmačama' gađali grad, ubili šestero male djece

Raketama i 'krmačama' gađali grad, ubili šestero male djece
1

Najtragičniji dan cijelog Domovinskog rata za Slavonski Brod zbio se 3. svibnja 1992. godine. U napadima na grad poginulo je 16 ljudi, a od toga šestero male djece

VIDEO

Topla proljetna nedjelja, 3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod. Nad gradom su se već u rano jutro začule sirene za opću i zračnu opasnost. Ljudi su se skrili u podrume, a napadi  su krenuli već u ranim jutarnjim satima. Cilj je bio samo jedan - sve razoriti i sravniti.

U službenom izvješću zapisano je: Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. godine, pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva, jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti.

 
U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od toga šestero male djece. Ranjeno je 60 ljudi, od toga je 30 teško ranjeno. Samo je čudo da više djece nije poubijano, jer su bombardirani gotovo svi vrtići i škole.

Najmlađe dijete imalo je godinu i pol

Najveća tragedija se dogodila na Jelasu pokraj škole Hugo Badalić u Kuhačevoj ulici. Marinko Marinković imao je samo godinu i pol. Njegov život je na današnji dan prije 24 godine prekinula srpska granata. On je bio u kući sa svojom obitelji kad je poginuo. Naime, na kuću pokraj škole Hugo Badalić pala je 'krmača' ispaljena iz zrakoplova JNA, a u podrumu kuće su osim malenog Marinka bili Andrijana (9) i Dalibor (5) Marinković, te dvoje odraslih, majka Željka i baka Kata Marinković. S njima u podrumu su bili i njihovi mali susjedi sestra i brat Ivana (4) i Marko (7) Petrović.  Svi su poginuli.

U znak sjećanja na nevinu žrtvu sve djece poginule u Slavonskom Brodu je podignut spomenik "Djevojčica”, rad akademskog kipara Antuna Babića. Spomenik je podignut 2000. godine, na inicijativu udruge Hrvatska žena, a postavljen je ispred OŠ "Hugo Badalić”, jer je samo iz te škole tijekom rata poginulo ukupno 16 učenika. 

Slavonski Brod

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Samo tijekom 1992. gopdine stradalo je 27-ero djece, jedan cijeli razred djece. Najviše ih je izgubilo život  upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina