Obavijesti

News

Komentari 53

Ribarice u suzama: Bruxelles im brani izlov riba mrežama

Ribarice u suzama: Bruxelles im brani izlov riba mrežama
1

Mali ribari se bune, veliki baš i ne. Sestre Dušević, kao i 10.000 hrvatskim malih ribara, više ne mogu s mrežama u ribe. Država im kaže: uzmite parangal...

VIDEO

Donila sam dve terlje i šepara, kaže Eva.

A što je to špar, pitali smo.

- Mala riba ali, viruj, prefina. Dite, zašto nam to rade? Na Velom Ratu nema nas više od 29 i od toga živimo. Od Liburna naovamo, hrani nas naša tradicija. A sad nam siku ruke i noge - govori nam Eva, a glas joj se stišće. Suze su potom krenule same. Ona je jedna od 10.000 malih ribara koji su s ovom godinom izgubili pravo da ribare na način kako su ih učili njihovi stari. Ona je svoje zadnje ribice donijela na Staru godinu.

Eva Dušević (75) iz Velog Rata od ove godine više nema dozvolu za malo ribarstvo, kao ni njezine sestre Antica (75) i Neda, koja će uskoro napuniti 80. Sve tri do nedavno su gotovo svaki dan išle u ribe i popunile bi svoju trpezu kojom ribicom iz mora. Lovile su ih bez radara i kompasa, baš kako ih je učio njihov otac, pa bi i profesionalni ribari često krenuli za njima, jer su znale koja uvala skriva kakvu ribu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ljudi koji su puni para, njima ni zabranjeno da love. A nami, koji imamo male penzije, ne daju ić na more. Evo, neki dan sam na otoku Oključiću vidjela ronioce kako love. A da ja ne smim dvi mriže bacit. Strašno je to - nastavlja Eva. Sama, u kamenoj kući od 125 godina, često osjeti da joj kiša kapa na glavu. Jedino joj je more bilo utjeha da će u njemu naći ručak. Jer iza muža ostalo joj je samo 3060 kuna mirovine, teško se od toga na otoku živi.

- Ma imam ja lipu penziju, ali moja sestra Antica ima samo 1800 kuna od pokojnog muža. I njemu sam nedavno zaklopila oči. A Neda s multiplom sklerozom ima 600 kuna, muž još 2100 kuna penzije. Riba je nama sve što smo imali, sad nam je ne daju - kaže Eva. I to malo ribe što su sestre donosile, podijelile bi često po mjestu onima, koji imaju još manje od njih. Jer siromah i u svom jadu, zna za druge.

A prema izmijenjenom Zakonu o morskom ribarstvu od početka godine mali ribari ne smiju više loviti nego moraju tražiti nove dozvole i uz njih ne mogu više koristiti mreže stajaćice. Propis je to iz Europske unije koji ne mari za tradiciju Jadrana.

- Hrvatska je uvela malo ribarstvo u poraću kako bi se pomoglo otočanima i starijima da lakše žive od malo ulovljenih riba. No to nije gospodarska djelatnost i nisu ribu smjeli prodavati. A EU poznaje samo gospodarsko ribarenje i jedino profesionalci smiju bacati mreže.

Sada se uvela kategorija malog obalnog ribarstva koja postaje gospodarska djelatnost, pa će ulovljene ribe do pet kilograma moći i prodavati, te će za nju trebati posebna povlastica, odnosno dozvola - pojašnjava pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura. A od 10.000 ribara koji su imali dozvolu za mali ribolov, samo njih 3500 moći će dobiti novu dozvolu za mali obalni ribolov, ali bez mreža stajaćica. Svi drugi, dobit će besplatne dozvole za sportski i ribolov pridnenim parangalima. 

>>> Više čitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.