Obavijesti

News

Komentari 155

Sanja (26) šefuje oklopnjakom: Kud ona okom, vojnici skokom

Sanja (26) šefuje oklopnjakom: Kud ona okom, vojnici skokom
1

U vozilu su rakete i PKT strojnica, a u slučaju napada desetnica Sanja Jerković (26) izdaje naredbu za paljbu. Osobno Sanjino naoružanje kratka strojnica ERO

VIDEO

Ne mogu dočekati utorak, ponosna sam, drago mi je što ćemo izaći na ulice, što će nas ljudi vidjeti i nadam se da će im osmjesi biti na licu, kao što su bili nakon Oluje, ozarena lica govori nam desetnica Sanja Jerković (26).

U ešalonu će sjediti na zapovjednome mjestu borbenog oklopnog vozila Polo M-83.

- Bilo nam je jako vruće jer BOV nema ni ventilaciju ni klimu. Ali znaš da moraš, pregrmiš i to je to - kaže Sanja.

Podrijetlom je iz Sl. Broda, a Oružanim snagama pristupila je 2007. godine. Tek je završila kemijsku školu i napunila 19, a osim što je vojni poziv potajno priželjkivala tijekom odrastanja, željela je vidjeti kako to izgleda i hoće li se snaći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Temeljnu obuku završila sam u vojnim kampovima u Sinju. U tim prvim doticajima s čizmom, uniformom i oružjem bilo mi je teško. Zauvijek će mi u sjećanju ostati strah koji sam osjećala kad sam išla na prvo gađanje automatskom puškom. No strah se razbio čim sam počela gađati - govori Sanja dok vješto otključava BOV kojim zapovijeda.

''Kad voziš tenk osjećaš se moćno''

Nakon što je završila tečaj za dočasnike, dobila je mjesto u mehaniziranoj satniji te je zapovijedala borbenim vozilom pješaštva.

- Poslije tri godine poslali su me u temeljnu dočasničku školu i, eto, sad sam zapovjednik desetine u zapovjednoj satniji protuoklopnog voda. Imam vozača i operatora čiji je zadatak uočavati ciljeve te po mojoj zapovijedi nacrtati shemu paljbe. Ovaj BOV je naoružan maljutkom, čiji je raspon gađanja od 400 do 3000 metara, te PKT strojnicom. U slučaju napada dajem odobrenje za gađanje koje, naravno, moram dobiti od svojeg nadređenog - kaže Sanja, čije je osobno naoružanje kratka strojnica ERO.

Pohvalila nam se kako je vozila i tenk M-84.

- Osjećaš se drugačije i moćno kad upravljaš s vozilom od 40 tona, a moj BOV ima svega devet - priznaje Sanja dodajući da iako i BOV izgleda strašno, zapravo se vozi s lakoćom.

Dvoje podređenih poštuju njezinu devizu: kad se radi, radi se, kad je odmor, onda se gušta.

- Jako ih cijenim i kako oni ne mogu bez mene, tako i ja ne mogu bez njih - kaže nam desetnica Sanja Jerković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!