Obavijesti

News

Komentari 21

Skupa pokrenule biznis: Sestra mi je šefica, moram je slušati

Skupa pokrenule biznis: Sestra mi je šefica, moram je slušati
10

Studentska putovanja i razna odsjedanja u hostelima potaknuli su Jelenu (33) i Zrinku Koržinek (37) da od bakine kuće u centru Zagreba naprave posao

VIDEO

Blizanke Zorica i Anita Vlatković (28) zajedno su ušle u posao. Na zadnjoj godini fakulteta odlučile su se baviti modnim dizajnom. Osnovale su svoj brend Lumiere D’Amour, a ime za njega dobile su spajanjem svojih imena na francuskom jeziku.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:15

- Ljubav prema modi naslijedile smo od mama i bake. Još kao djevojčice gledale smo ih kako šivaju. Tako smo i same počele - rekla je Anita. Prvotno su prijateljicama šivale torbice, a kasnije su počele s dizajniranjem haljina. Anita se brine o financijama jer je diplomirana ekonomistica, a Zorica je zadužena za kreativni dio posla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uvijek se zna koja što radi. U slučaju gužve super mi je što sestri mogu sve prepustiti. Znam da će to napraviti odlično - objasnila je Zorica. Dodaje kako je ona ta koja više prigovara i zapovijeda, ali zbog slične osobnosti, kažu, gotovo se nikad ne svađaju. Njihova složnost u poslu “prelila” se iz privatnog života.

- Dijelimo odjeću, kupujemo u istim dućanima, idemo kod istog frizera, imamo identičan stil, slušamo istu glazbu i družimo se s istim ljudima - pričaju. Jedino što u zadnjih pola godine ne dijele je ista adresa. Osim sebe, iz obiteljske kuće u Velikoj Gorici morale su iseliti i posao.

- Najteže nam je bilo to što smo shvatile da više nećemo raditi zajedno kod kuće. Također, morale smo raspodijeliti svu tu silnu zajedničku odjeću - kroz smijeh nam priča starija “twinsica”.

U više od sedam godina suradnje imale su puno uspjeha. Najponosnije su na to što su dvije godine zaredom bile u top 5 mladih dizajnerica u Hrvatskoj.     

Nakon što je farmaceutska tvrtka u kojoj je radila Suzana Šipušić (47) propala, ona je tad kao majka troje djece ostala bez posla. Baš u to vrijeme njezina je četiri godine mlađa sestra Snježana proširivala svoju trgovinu u kojoj prodaje stvari za krštenja, svadbe, pričesti i rođendane u Velikoj Gorici. Tako su igrom slučaja počele raditi zajedno.

- Nisam dvojila ni sekunde. Odlučila sam pomoći sestri i zaposliti je u Veselom dućanu - rekla je Snježana. Od tada je prošlo desetljeće, a Suzanu i Snježanu cijeli grad poznaje kao dvojac koji im raznim ukrasima uljepšava svaku zabavu.

U Veselom dućanu, u kojem rade zajedno, izmijenile su mnogo kolegica, a Suzana je jedina koja radi toliko dugo.

- Ona je najstarija i najiskusnija. Moja suradnja sa Suzanom ista je kao i s drugima, samo što u nju imam više povjerenja. Pogotovo kad su financije u pitanju - kaže Snježana.

Pričaju nam kako je ponekad teže raditi ako znate da uz sebe imate osobu s kojom ste povezani još od djetinjstva. Znaju se i posvaditi, najčešće oko gluposti, no svjesne su da će već iduće minute morati nešto odraditi zajedno pa se stoga brzo i pomire.

- Oduvijek se svađamo. To je valjda zato što smo karakterno slične. Oboje volimo dominirati - rekla je Suzana. Prisjeća se da joj je kao starija seka uvijek trgala Barbike i lutke, ali i da je zbog Snježane u djetinjstvu često znala dobiti pogrdu.

- Iako smo sestre, na poslu je drugačije. Doživljavam je kao što i svaka osoba doživljava svojeg nadređenog. Nekad to zna biti frustrirajuće, ali uspijevam - rekla je Suzana.

Na obiteljskim okupljanjima njih dvije uglavnom pričaju o poslu. Kažu da je to profesionalna deformacija. Osim posla i sestrinstva, vežu ih i kumstva. Njihova djeca su jedna drugima krizmani kumovi, a i one su nećacima krsne kume.

- Sve ostaje u obitelji - kažu sestre.

Studentska putovanja i razna odsjedanja u hostelima potaknuli su Jelenu (33) i Zrinku Koržinek (37) da od bakine kuće u centru Zagreba naprave posao. U pothvat su krenule prije pet godina, a mali hotel Casablancu otvorile su 2015. godine.

- Od doslovce ruševine koja je već bila na otpis napravile smo hotel u kojem danas uživaju gosti iz cijelog svijeta - rekla su seke.

Obje su završile arhitekturu, a sklonost prema toj profesiji došla im je, kažu, genetikom.

- Naslijedile smo je od majke koja je također arhitektica. Kao male pratile smo njezin rad. Zato smo odlučile upisati taj fakultet - rekle su nam seke Koržinek. Majci su zahvalne jer im je oduvijek velika podrška, a i puno im je pomagala u kreiranju prostora. Zajednički posao, govore, ne bi mijenjale ni za što.

- Super mi je što je sa sekom uvijek sve lakše. S njom mogu biti prirodna. Mogu joj, bez ljutnje, reći sve kao što i mislim - rekla je Jelena.

Zrinka je dodala kako se nadopunjuju u svim segmentima. Iskrenost kod njih ne dovodi do svađa, nego do još većeg poštovanja. To zahvaljuju identičnom karakteru.

- Obje smo vedre i uvijek za zabavu. To vide i naši gosti, s kojima često i privatno ostajemo u kontaktu - kažu.

Ipak, kad se donosi neka odluka, četiri godine starija Zrinka preuzima odgovornost.

- Zrinka mi je usadila taj osjećaj da ne smijem sama odlučivati - kaže Jelena.

Zadnjih nekoliko mjeseci shvatile su kako nije potrebno da obje budu u hostelu. Zbog toga je Zrinka preuzela vođenje zajedničkog arhitektonskog ureda. Jelena se, pak, svakodnevno brine da u hotelu ide sve kako treba. Financije su im zajedničke.

U djetinjstvu su, pričaju nam, bile potpuno drugačije.

- Moja starija sestra bila je prava buntovnica. Učila me je voziti auto i kako se zabavljati - vedro priča Jelena.

Zaključuju kako su unatoč tome danas uspješne žene.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a