Obavijesti

News

Komentari 90

Supruga i djeca još se nadaju da će se Tomislav vratiti kući...

Supruga i djeca još se nadaju da će se Tomislav vratiti kući...
1

Tomislav Salopek (32) otet je lani u egipatskom Kairu. ISIL je tad tvrdio da su ga pogubili. Njegova obitelj i dalje se nada da će se Tomislav vratiti kući...

VIDEO

Godinu dana nakon brutalne otmice i objavljivanja fotografije pogubljenja Tomislava Salopeka (32), njegovo rodno Vrpolje obavijeno je velom šutnje.

Nitko od mještana ne želi apsolutno ništa javno reći o tom slučaju. Poneki od njih, potajice i kroz šapat, povjerit će da je čitav slučaj misteriozan te da iznad svega poštuju zamolbu obitelji Salopek da se o njemu ne govori.

- ­Mi mještani Tomislava nismo zaboravili i uvjereni smo da će nam se vratiti. I njegova djeca misle da je tata na terenu i sigurni su da će uskoro doći doma. Roditelji su mu jako propali, uopće ne izlaze iz kuće i ni s kim se ne druže. Nema vam tu više kava sa susjedima­ - objašnjava mještanka.

Uoči prve godišnjice otmice čitavo Vrpolje ga se sjetilo, te je bio glavna tema u mjestu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Svega par njih misli da je ubijen, no svi ostali uvjereni su da je živ. Nitko se ne želi zamjeriti obitelji, koja je na cijeli taj slučaj posebno osjetljiva. Ne žele razgovarati s novinarima, svaku informaciju čuvaju za sebe i ne žele da dospije u javnost. Bili su jako ljuti kad se služila misa za Tomislava, a navodno nije služena ni misa zadušnica. Ma znate, mi svi vjerujemo, vjerujemo u čudo i nitko od nas ne želi nekom izjavom ugroziti bilo što ili na sebe navući gnjev obitelji – objašnjava nam čovjek moleći da mu ne navodimo ime i prezime.

Kontaktirali smo i suprugu Natašu, koja nam je kratko rekla:

– Razgovarat ćemo kad Tomislav dođe kući.

Tomislav Salopek otet je 22. srpnja iz automobila u blizini Kaira. Prvu vijest o otmici objavio je France presse dva dana kasnije izvijestivši da su nepoznati napadači u Egiptu oteli hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku tvrtku. Desetak dana ništa se nije znalo o sudbini otetog Hrvata, a onda se 5. kolovoza na internetu pojavila snimka na kojoj tzv. Islamska država prijeti pogubljenjem Salopeka u roku od 48 sati ne oslobode li se muslimanske žene. Sedam dana kasnije na Twitteru su objavili vijest da su pogubili Tomislava uz fotografiju za koju tvrde da je autentična. Kao i tada, Nataša je uvjerena da je Tomislav živ i da će se vratiti kući.     

POGLEDAJTE VIDEO:

 

SOA i egipatske vlasti i dalje traže nove detalje     

Hrvatske sigurnosne službe i dalje su u kontaktu s egipatskim obavještajnim agencijama oko slučaja Salopek. Dobivaju periodičke izvještaje te postoji dogovor između Zagreba i Kaira da, ako se u međuvremenu pojave neke nove informacije, promptno izvijeste naše službe.

Nema novih detalja koji bi na bilo koji način pomogli identificirati ubojicu Tomislava Salopeka ili eventualno locirati njegovo tijelo. Jedan od izvora iz obavještajne zajednice kaže da su egipatske službe sigurne da je videozapis ubojstva autentičan. Po njihovim informacijama jako teško će se otkriti tko je hladnokrvni ubojica i gdje je tijelo nesretnog Hrvata. Svejedno, SOA i dalje radi na ovom strašnom slučaju. Podsjetimo, sadašnji ravnatelj SOA-e Daniel Markić lani je nakon otmice koordinirao sve aktivnosti SOA-e i drugih državnih institucija s egipatskim sigurnosnim službama.

Prema šturim informacijama, uspio je povezati i francuske sigurnosne službe. Konzultirao je i francusku tvrtku Compagnie Générale de Géophysique, čiji je Salopek bio zaposlenik. Punih mjesec i pol Markić je boravio na području Egipta, a u Kairu ga je i zatekla vijest o brutalnom pogubljenju otetog Hrvata. Kažu da mu je taj neuspjeh jako teško pao, unatoč uvjeravanjima stranih partnera da je napravljeno sve što se u takvim okolnostima uopće moglo.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...