Obavijesti

News

Komentari 276

Susjedi o ubojici iz Zvornika: Bio je povučen, zaveli su ga

Susjedi o ubojici iz Zvornika: Bio je povučen, zaveli su ga
17

Terorist Nerdin Ibrić (24) upao je u ponedjeljak u policijsku postaju u Zvorniku i ubio policajca Dragana Đurića, a ranio još dvojicu. Napadač je u razmjeni vatre ubijen

VIDEO

Napadač na policijsku postaju u Zvorniku je 24-godišnji Nerdin Ibrić iz Kučić Kule kod Zvornika, izjavio je u ponedjeljak navečer ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač .

POGLEDAJ VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 01:22

I mao je godinu dana kada su pripadnici VRS-e s pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu , zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. lipnja 1992. godine odveli na Bijeli Potok , odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni. Ibrić je skupa sa svojom majkom bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu, javlja Dnevni avaz.

REUTERS/PIXSELL

Podsjetimo, Ibrić se u ponedjeljak nešto prije 19 sati dovezao pred policijsku postaju crnim Golfom. Izašao je iz njega s puškom pumpericom u ruci i uz povike 'Allah Akbar' počeo je pucati na policajce. Ubio je policajca Dragana Đurića, a ranio Stevu Milovanovića i Željka Gajića. Došlo do je do razmjene vatre između napadača i preostalih policajaca u kojoj je napadač ubijen. Kako doznajemo, ranjene policajce su odvezli u bolnicu. Nisu životno ugroženi.

'Bio je povučen, nije radio probleme'

U Kučić Kuli, u rodnoj kući Nerdina Ibrića, ostali su samo rođaci nakon što je Nerdinova majka Halima u ranim jutarnjim satima uz pratnju velikog broja policijskih službenika odvezena u policijsku stanicu u Zvorniku, javlja Klix.ba .

Susjedi iz ovoga kraja izašli su pred svoje kuće i u tišini odmahuju glavama.

- Nije ovo dobro, žao nam je što se ovo dogodilo . Nije bio problematičan, bio je veoma povučen, nije izlazio niti je imao djevojku. Znao je pomoći susjedima u cijepanju drva i zaraditi nešto novca. Završio je Medicinsku školu u Zvorniku, ali nije imao posao. U posljednje vrijeme počeo se čudno ponašati, ali i dalje nije nikome pravio probleme - pričaju susjedi koji su vjerovali da je njegovo ponašanje sve posljedica traume koju sa sobom nosi od rata u kojem su pripadnici vojske Republike Srpske ubili njegova oca.

REUTERS/PIXSELL

Susjedi pričaju kako je Nerdin svoje rođake nagovarao da mu se pridruže na predavanjima na koja je išao petkom u mjesto Dubice kod Kalesije, piše Klix.ba.

- Bio je on dobar momak , zaveli su ga. Bog zna što su mu pričali, koristili su njegovu traumu da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a i majku svoju - priča Nerdinov rođak Rifat Ramić.

- Kao bomba sam, puknuo bih od jada . I majka njegova nije dobro, plakala je i proklinjala, govorila da će kuće zapaliti onima što su ga odvratili - priča Rifat.

Kako prenosi agencija Patria , Ibrić je trebao zajedno s polubratom Nerminom uskoro pokrenuti biznis s uzgojem tovnih pilića.

Ibrić pripadnik vehabija

- Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca - rekao je ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač .

Tvrdi i da su od jednog policajca bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku dobili informaciju da se Ibrić zadnjih mjeseci čudno ponašao te da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da se "klanjao po vehabijskim običajima".

- Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Vidjet ćemo je li povezan s drugim osobama i je li ovo planirani ili pojedinačni napad - ustvrdio je Lukač.

REUTERS/PIXSELL

Ponašao se čudno

Kako je izjavio načelnik općine Zvornik Zoran Stevanović , Ibrić je prije tri godine počeo puštati bradu u stilu pripadnika vehabijskog pokreta , a u Tuzli je imao rođaka koji je bio član iste grupe ljudi, saznaje Blic .

SIPA uhitila Avdulaha Hasanovića

Klix.ba javlja da se Ibrić posljednja tri mjeseca intenzivno družio s Avdulahom Hasanovićem koji je jutros uhićen po nalogu tužiteljstva BiH.  U tijeku je kriminalistička obrada nakon čega će biti predan Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje. U svojstvu svjedoka saslušava se više osoba.

Hasanović je uhićen u rujnu u akciji SIPA-e Damask zbog sumnje da je pripadnik ISIL-a. Tada je uhićen i Husein Bilal Bosnić. Do prošle godine boravio je u Siriji.

Stupanj sigurnosti podignut na najviši nivo

Lukač je istaknuo da je stupanj sigurnosti u svim policijskim postajama dignut na najviši nivo . U utorak će osigurati škole i vrtiće.

Stanje nakon napada u zemlji je bilo prilično napeto. Lukač je potvrdio da je sinoć naredio jedinici Specijalne policije RS-a da krene prema Bijeljini i Zvorniku kako na tom području, eventualno, ne bi došlo do drugih aktivnosti, a kako bi se izbjegli mogući incidenti.

Lukač je razgovarao s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem te direktorom SIPA-e Goranom Zubcem te se očekuje dolazak BiH tužitelja u Zvornik koji će voditi istragu budući da se radi o terorističkom činu.

REUTERS/PIXSELL

Izvanredna sjednica vlade RS

U Banjoj Luci je održana izvanredna sjednica vlade RS.

- Određene službe su poduzele operativne aktivnosti i sada je jasno da u BiH postoje ekstremne situacije i prijetnje. Potrebno je da svi predano rade u sklopu svojih nadležnosti. Pozivam sve građane BiH da ukoliko imaju informacije o ovom ili sličnim napadima obavijeste nadležne ustanove. I pored svega što se  desilo u Zvorniku, pozivam sve građane na mir i da ne shvaćaju ovo djelo kao provokaciju koja bi izazvala nove sukobe - kazala je predsjednica vlade RS Željka Cvijanović.

Dodik za napad krivi OSA-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u utorak Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA) da snosi odgovornost za teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je ubijen jedan, a ranjena dva policajca te je najavio da će biti uspostavljena posebna entitetska obavještajna agencija.

Nakon izvanredne sjednice vlade RS održane u Banja Luci u povodu tog napada, Dodik je novinarima kazao kako je 'obična laž' da je OSA potkraj prošlog tjedna upozorila na mogućnost terorističkog napada poput onog koji se dogodio u Zvorniku.

- Bila je to sasvim načelna informacija koja govori o mogućnosti da se na prostoru BiH dogodi napad, no da oni (OSA) nemaju pojma ni gdje ni tko. Pa to svaki dan čitamo u medijima - kazao je Dodik, nazvavši informacije OSA-e 'smiješnima i beskorisnima'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 276
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca