Obavijesti

News

Trebaju pomoć: Žive u vlazi i na rubu gladi, a majka ima rak

Trebaju pomoć: Žive u vlazi i na rubu gladi, a majka ima rak
3

Kuća obitelji je puna vlage, sve su im stvari propale. U krugu od kilometar i pol od njih nema nikoga. Obitelj živi na rubu gladi, jer žive od samo 1600 kuna

VIDEO

Vesna Imširović (39) iz Šeovice, nedaleko Pakraca, prije nešto više od dvije godine teško je oboljela. Nakon što je rodila djevojčicu Anu (2) liječnici su joj dijagnosticirali karcinom debelog crijeva.

- Imala sam problema i prije nego sam rodila, ali su me upućivali da koristim kreme za hemoroide, nažalost kasnije se ispostavilo da je u pitanju teška bolest. Operirali su me, ali time problemi nisu prestali. S obzirom da imam malo dijete liječnici me pokušavaju izliječiti kemoterapijama. Nažalost, karcinom se proširio na gušteraču i krvne žile. Na kemoterapiju odlazim u Zagreb, s obzirom da mi se stanje pogorša ostajem i po desetak i više dana u bolnici. Srce me boli samo kad pomislim na svoju djecu i supruga, jer znam da živimo u neimaštini - kroz suze priča Vesna koja je u nevjenčanom braku s Marijanom Matoševićem (31).

U braku su dobili djevojčicu i s njima je Vesnin sin Kevin (12) iz prvog braka. Dječak je učenik šestog razreda i do škole ima šest kilometara.

– Jako nam je teško. Živimo u kući koju smo na korištenje dobili od države. Kuća je puna vlage, sve su nam stvari propale. U kuhinjskim elementima ne možemo držati suđe. Ono što je najgore oko nas u krugu od kilometar i pol nema nikoga, živimo na rubu šume. Ova kuća je prevelika i ne treba nam. Tražili smo da nam zamjene kuću, bili bi zadovoljni manjom samo da smo bliže Pakracu, liječniku i vjerujemo da bi mogao pronaći neki posao. Hoću raditi, imam položen ispit za rad sa motornom pilom, vozački ispit. Radio bih bilo što samo da prehranim obitelj. Ovako kada supruga ode u bolnicu nemam kome ostaviti djecu. Očajni smo. Pisali smo i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, iz njenog ureda dobili smo odgovor da se obratimo Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, što smo i učinili. Molili smo ih da nam izađu u susret, obećali su nam dati manju kuću, čak smo jednu išli i gledati ona se nalazi u predgrađu Pakraca, ali sve je ostalo na obećanju – kaže Marijan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žive od 1600 kuna

Obitelj živi na rubu gladi, jer nikakvih primanja nemaju osim 1600 kuna porodiljine naknade i dječjeg doplatka, što im jedva pokrije režijske troškove, i odlazak u Zagreb.

– Jako puno novaca smo do sada dali za lijekove, ne jednom sam odustala od kupovine lijeka samo da bi malenoj kupila mlijeko. Često se dogodi da nemamo ni hrane, samo se brinemo da djeca ne budu gladna, suprug i ja nekako pretrpimo. Na ovoj hladnoći primorana sam rublje prati na ruke jer se perilica koju imamo pokvarila, a nemamo novaca za popravak. Molimo sve ljude dobre volje da nam pomognu, svaki vid pomoći će nam dobro doći, vjerujem i u humanost ljudi. Moji Ana i Kevin ovdje nemaju niti jedno dijete s kojim bi se igrali. Ana kada vidi dijete, ako netko slučajno dođe, ne prestaje plakati kada odu, jer joj nije jasno zašto njeni roditelji žive sami u šumi bez ijednog susjeda – kaže Vesna. 

Pomoć za obitelj može se dostaviti na adresu Omanovačka 126, Šeovica ili kontaktirati na broj telefona 098 1303768.
Novčani prilozi prikupljaju se na broj računa: HR5623400093209212987 na ime Vesna Imširović.

Uskoro bi se trebali preseliti

Uvidom u službene evidencije Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, utvrđeno je da obitelj Vesne Imširović boravi u nekretnini na adresi Lipik, Šeovica, Omanovačka 126. Predmetna stambena jedinica udaljena je oko 7 kilometara od grada Pakraca što obitelji predstavlja otežanu okolnost zbog životne situacije u kojoj su se zatekli (gospođi Vesni dijagnosticirana teška bolest, primorani su na česte odlaske liječniku, imenovani  imaju maloljetnu djecu, do naselja dolazi samo školski autobus, za vrijeme praznika nema nikakvog prijevoza). Zbog svega gore navedenog obitelj Vesne Imširović podnijela je zahtjev za dodjelu zamjenske stambene jedinice.  Nakon razmatranja zaprimljenog zahtjeva, uvažavajući životne okolnosti u kojima se zatekla obitelj  Vesne Imširović, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ponudio je obitelji nekoliko stanova u Pakracu što je imenovana usmenim putem odbila budući da isključivo želi obiteljsku kuću u državnom vlasništvu. U trenutku kada je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje raspolagao slobodnom obiteljskom kućom u državnom vlasništvu na adresi Pakrac, Pilanski put 15, Ured je 28. prosinca 2016. godine ponudio imenovanoj obitelji istu u svrhu stambenog zbrinjavanja. Na predmetnoj nekretnini bilo je potrebno izvršiti izmjeru kako bi se i pravno i dokumentacijski moglo provesti preseljenje u istu. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje naručio je uslugu izmjere nekretnine od ovlaštene osobe te je isto dogovoreno i izvršeno 15. veljače 2017. godine. Nakon što ovlaštena osoba dostavi dokument izmjere, Središnji državni ured izdat će dokument temeljem kojeg će se imenovana uvesti u posjed nekretnine. Također napominjem da će se spis obitelji Vesne Imširović, po pitanju dodavanja novih članova obitelji u svrhu reguliranja njihovog boravka u novo dodijeljenoj nekretnini,  proslijediti u Ured državne uprave na nadležno postupanje, piše u odgovoru Ivice Preskara, savjetnika državnog tajnika za odnose s javnošću u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag