Obavijesti

News

Upravljajte svojim domom preko zaslona pametnog telefona

Upravljajte svojim domom preko zaslona pametnog telefona
12

Uz Iskonov Smarthome u svakom trenutku možete nadgledati tko se nalazi u stanu ili uredu, provjeriti kolika je temperatura, ali i daljinski upaliti neki uređaj. Osnovni paket trenutačno je na akciji i stoji 1499 kn

Sustavi za nadzor doma nisu neka novost. Mrežne kamere koje omogućuju daljinsko nadgledanje kuće ili ureda još su prije nekoliko godina u svojoj ponudi imali D-Link, Logitech i brojne druge tehnološke kompanije. No one su bile osuđene na propast iz jednostavnog razloga jer ostala tehnologija za njih još uvijek nije bila spremna - pametni telefoni tek su postali mainstream, a brzine fiksnog i mobilnog interneta bile su takve da je uz njih bilo gotovo nemoguće pratiti bilo kakve “live” radnje.

S druge strane, mogli ste odabrati i neki od profesionalnih sustava za nadzor doma koji su bili u stanju detektirati pokrete, nasilno otvaranje vrata i prozora te potom aktivirati alarm ili obavijestiti policiju, no kako su njihove cijene bile paprene mogli su si ih priuštiti tek oni s dubljim džepom.

Intenet stvari pokrenuo je revoluciju 


Jedan od riječi koji ste u protekle dvije godine čuli bezbroj puta je Internet stvari (Internet of Things – IoT), odnosno povezivanje na internet svih uređaja koje koristimo svakodnevno. Prema nekim prognozama do 2020. takvih bi uređaja moglo biti više od 50 milijardi. Da, dobro ste pročitali, milijardi. Upravo su u ovoj činjenici tehnološke firme prepoznale veliku priliku za rast prihoda pa su razvili brojne sustave i usluge po pristupačnim cijenama koji su neophodni za IoT. Obol čitavoj priči dali su telekomunikacijski operateri razvojem optičke i LTE infrastrukture - sve je napokon poslalo spremno za revoluciju pametnih uređaja široke potrošnje.

Svoje prvi IoT sustav za upravljanje domom nedavno je predstavio Iskon, a njihov Iskon.Smarthome ne samo da je prvi ovakav sustav za široke mase na domaćem tržištu u ponudi telekomunikacijskih operatera, već je u potpunosti osmišljen i proizveden u Hrvatskoj (izuzev Linksove kamere). Razvila ga je zagrebačka tvrtka Smart Sense, a dizajnirala domaća dizajnerica Maša Vukmanović.

Iskon.Smarthome nije profesionalan sustav za nadzor doma već optimalno rješenje koje će vam olakšati svakodnevni život, bilo da je riječ o tome da mirno spavate dok ste na godišnjem odmoru, provjeravate je li vam dijete stiglo iz škole ili tek želite daljinski upaliti ili ugasiti neki uređaj.

Mozak Iskon.Smarthome sustava je centralna jedinica. Zadužena je za povezivanje s ostalim senzorima u Smarthome ponudi te komunikaciju prema pametnom telefonu i web te mobilnom aplikacijom (iOS i Android) na kojoj u svakom trenutku možete pratiti prikupljene podatke, uživo streamati video s web kamere ili upravaljati uređajima na daljinu. Na jednu centralnu jedinicu moguće je povezati do 30 različitih senzora. Uređaj je ovalnog oblika i dizajnerski će se savršeno uklopiti u svaki dom ili ured. Na stražnjoj strani nalaze se ulazi za internet, napajanje te dodatni USB ulaz na koji je emoguće spojiti 3G USB stick ili WiFi dongle.

Osnovni paket, pored centralne jedinice sadrži kameru za nadzor, senzor pokreta, klime i pametnu utičnicu. Od jeseni Iskon.Smarthome paket bit će bogatiji za nove senzore, alarme i dodatne uređaje koje ćete moći kupiti kao nadogradnju osnovnom paketu. Prve među novim dodacima stižu nam Osramove pametne žarulje s kojima ćete moći uživati u pravoj ambientalnoj rasvjeti.

Kamera ne dolazi iz Iskon Lab-a već je D-Linkova. Naime, kako razvoj vlastite kamere zahtijeva velika ulaganja, Iskon se opredjelio za ovu opcija kako bi cijena paketa bila u zadovoljavajućim gabaritima. Na internet se povezuje putem Wi-Fi-ja ili Etherneta, može snimati i po noći, a namijenjena je za snimanje u zatvorenim prostorima. Snima bez zvuka u rezoluciji od 640x480 piksela, dovoljno za pregledavanje na zaslonu pamenog telefona, no ne očekujte čuda po pitanju detalja.

Senzor klime i pokreta radi na baterije (2xAA) pa ga možete staviti bilo gdje, a osim temperature mjeri i vlagu. Ove podatke posebno je interesantno analizirati na aplikaciji kroz dulji vremenski period pa tako može sukladno povijesnim podacima prilagoditi grijanje u stanu te na taj način uštedjeti koji kunu. Pokrete može detektirati do 10 metara udaljenosti.

Pametna utičnica također ima višestruku ulogu - očitava potrošnju električne energije, a ujedno je i pojačivač signala za ostale senzore. Moguće ju je daljinski upaliti ili ugasiti, ali i isprogramirati da se pali/gasi u određeno vrijeme. Odlična opcija dok ste izvan kuće - daljinski palite svjetlo i televizor te stvarate dojam da je netko kod kuće. Iso tako, možete upaliti perilicu rublja ili suđa kad je struja jeftinija. Mogućnosti su neograničene. Na pametnu utičnicu je moguće spojiti bilo koji uređaj ili više njih, no ukupna snaga ne smije prelaziti 3,7 kW. Ako vam je potrebno više od toga jednostavno uz osnovni paket kupite još jednu ili više pametnih utičnica. Dodatni senzor klime i pokreta možete kupiti u Iskonovom webshopu po cijeni od 299 kn, pametna utičnica stoji 299 kn, a dodatna kamera 599 kn.

Iskon.Smarthome je izuzetno jednostava za korištenje i ne zahtijeva nikakvo tehničko znanje. Kroz instalaciju i podešavanje vodi vas “čarobnjak” pa je gotovo nemoguće pogriješiti. Potrebno je tek centralnu jedinicu i kameru uključiti u struju, umetnuti baterije u senzor pokreta, skinuti Iskon.Smarthome aplikaciju i slijediti korake. Ako zapnete pomoći će vam Iskonova tehnička služba na besplatnom telefonu 01 6000 801.

Nadalje, nije vam potrebno računalo, dovoljna je tek fiksna internetska veza bilo kojeg telekoma te pametni telefon na koji ćete instalirati aplikaciju.

Iako na sustavu postoje i duga rješenja pametnog doma, Iskon.Smarthome je jedan od rijetkih koji nudi korisničku podršku, ali i brojne druge pogodnosti od akcijskih cijena do dodatnih popusta u paketu s Iskonovim uslugama.

Tako je paket trenutačno snižen s 2499 kn, na 1499 kn, a možete ga dobiti praktički za svega 499 kuna ako postanete korisnik Iskonovih telekomunikacijskih usluga uz potpisivanje ugovora na 24 mjeseca. Mala cijena za miran san i moguće brojne uštede, živaca vremena i novca. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a