Obavijesti

News

Komentari 207

USKOK traži da se Vidoševiću oduzme 39 milijuna kn imovine

USKOK  traži da se Vidoševiću oduzme 39 milijuna kn imovine
16

Uz Nadana Vidoševića USKOK je podigao optužnice i protiv Zdenke Peternel, Josipe Miladinov, Davora Komeričkog, Igora Premilovca te još troje ljudi

VIDEO

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića i još osmero ljudi zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

USKOK predlaže da se Vidoševiću oduzme imovinska korist u iznosu od 39 milijuna kuna.

Uz njega optužnice su podignute i protiv Zdenke Peternel, Josipe Miladinov, Davora Komeričkog, Igora Premilovca te još troje ljudi.

Izvlačili novac iz HGK

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nadan Vidošević je uhićen 12. studenog 2013. godine  i u pritvoru u Remetincu je bio do 12. travnja 2014. Vidošević je uhićen u nastavku afere Remorker.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24SATA 00:33

Podsjetimo, o aferi Remorker mediji su pisali u više navrata. Sumnja se da su se preko tvrtke Igora Premilovca prema kojoj je afera i dobila ime, izvlačili novci iz državnih tvrtki . Navodno se novac izvlačio i iz Hrvatske gospodarske komore dok joj je Nadan Vidošević bio na čelu. Navodno je HGK oštećena za više od 30 milijuna kuna.

Najprije su u listopadu 2013. godine uhićeni predstojnica Ureda predsjednika HGK Zdenka Peternel i još dvoje ljudi. Nakon što je uhićene "desna ruka" Nadana Vidoševića, njegov komentar je bio:

"Muž uvijek zadnji sazna"

Uskoro je i on priveden i to nakon što je istražiteljima iskaz dao suradnik HGK Davor Komerički . Nagađa se da je Komerički bio ključan za privođenje Vidoševića.

Komerički je istražiteljima rekao da su ga 2006. Nadan Vidošević ili Zdenka Peternel, navodno se nije točno mogao sjetiti koje od njih dvoje, upitali bi li mogao izvući neke novce sa strane za određene potrebe. Navodno mu je bilo važno da nastavi suradnju s HGK pa je pristao na to. U redovne projekte HGK ubacivali su se navodno dodatni poslovi koje su “dobivale” tvrtke Igora Premilovca. Radilo se o izmišljenim, uglavnom marketinškim poslovima, koji zapravo nikada nisu odrađeni. Nakon što bi Komora izvršila uplatu po fakturama, Premilovac je sredstva s računa tih tvrtki prebacivao na račun svoje tvrtke Remorker International u Pragu, što je navodno sam Premilovac priznao. Sumnja se da je podizao gotovinu s računa te tvrtke otvorene u Austriji, sebi je uzimao proviziju, a ostatak novca je davao Nadanu Vidoševiću i njegovoj desnoj ruci Zdenki Peternel.

Komerički je navodno rekao istražiteljima da ga je Nadan nakon izvlačenja novca 2006. godine pitao da li bi na isti način mogli nastaviti izvlačiti veće gotovinske iznose. Pristao je. Sada tvrdi da je kuverte s novcem odnosio u HGK i predavao ih osobno Vidoševiću i Peternel.

Peternel je iz pritvora puštena nakon pet mjeseci odnosno u ožujku 2014. godine.

Nadanova majka, bogata umirovljenica

Tijekom pretresa vile na Prekrižju u kojoj živi obitelj Vidošević istražitelji su pronašli brojne umjetnine i trofeje koje je Nadan skupljao u lovu. Među trofejima otkrivenima u tajnom bunkeru pronađene su i preparirane rijetke životinje. U Nadanovoj zbirci bio je i polarni medvjed . Prema procjenama stručnjaka u lov na polarnog medvjeda se ne ide bez 50.000 eura.

Mediji su pisali da su u vili na Prekrižju pronađene umjetnine koje vrijede milijune. Umjetnine i trofeje Vidošević je čuvao u tajnom bunkeru . Osim vile na Prekrižju obitelj Vidošević u vlasništvu ima i tri vile na obali, imanje u Gorskom kotaru, zemljište, jahte, tvrtke... Većinu bogatstva Vidošević je uoči predsjedničke kampanje, pisali su mediji, prepisao na svoju majku Mariju Tudor Vidošević kako bi izbjegao kritike i pitanja o tome kako je stečeno bogatstvo.

"Svatko voli raditi u zemlji u kojoj nema korupcije"

U predsjedničkoj kampanji Nadan Vidošević govorio je sljedeće:

- Temelj za gospodarski rast je obračun s kriminalom i korupcijom. Kriminal je u nas sustav, a korupcija je stil života.

Kasnije je naglasio i da "svatko voli raditi u zemlji u kojoj nema korupcije i kriminala".


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina