Obavijesti

News

Komentari 25

Važno: Kome točno od štediša Ljubljanske sutra istječe rok?

Važno: Kome točno od štediša Ljubljanske sutra istječe rok?
3

U ponedjeljak ističe rok za zahtjev samo onima koji nisu štediše niti nasljednici, već su štednju kupili, stekli je kroz ugovore o doživotnom uzdržavanju, ovrhom...

VIDEO

Štediše Ljubljanske banke, ali i njihovi nasljednici ne moraju u ponedjeljak podnositi nikakav zahtjev u podružnici te banke u Zagrebu da bi dobili svoju deviznu štednju. Iako su neki mediji prenijeli da je ponedjeljak zadnji rok, to nije točno.

U ponedjeljak ističe rok za zahtjev samo onima koji nisu štediše niti nasljednici. 

Slovenija je zakonom omogućila da isplatu stare devizne štednje dobiju i oni koji nisu originalni štediše i nasljednici, ali su na temelju „valjanog pravnog posla“ stekli štednju. 

Primjerice, to su oni koji su potpisali ugovor kojim su kupili deviznu štednju, stekli je kroz ugovore o doživotnom uzdržavanju, ovrhom, cesijom ili na bilo koji drugi način. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukratko, ponedjeljak je zadnji rok za one koji nisu bili štediše i nisu nasljednici, ali imaju knjižice i pravo na štednju zbog „pravnog posla“ s izvornim štedišom.

Moraju imati dokaz kako su stekli štednju

Samo oni, a to je manji broj od 130.000 štediša, moraju najkasnije u ponedjeljak predočiti dokumente na osnovu kojih su stekli štednju ili neće imati pravo na isplatu. Moraju se obratiti u poslovnicu Ljubljanske banke u Zagrebu u Savskoj cesti 41, a radno vrijeme je od 9 do 13 sati.

Prethodni zahtjev za njih je i svojevrsna zaštita izvornih štediša. Primjerice, u okupiranim područjima je netko mogao ukrasti knjižice, mnoge štediše ne mogu i do svoje knjižice jer su je dali Božidaru Vukasoviću da ih zastupa. 

Kako netko ne bi zlorabio knjižice, mora dokazati da mu pripada štednja iako nije niti štediša niti nasljednik. 

Šredišama i nasljednicima rok do kraja 2017. godine

Štediše i njihovi nasljednici ne trebaju se brinuti i oni nisu u ovoj grupi. Ne trebaju sutra podnositi nikakve zahtjeve. Štedišama i nasljednicima rok za podnošenje zahtjeva teče tek od utorka. I traje do kraja 2017. godine. Nema bojazni da će izgubiti pravo na svoj novac.

 - Jedini način da ne ostvare pravo na povrat svog novca je da do kraja 2017. godine ne podnesu zahtjev za verifikacijom  - odgovorili su nam iz slovenske agencije koja provodi postupak povrata.

Za povrat svog novca, štediše i nasljednici čak i ne moraju imati knjižicu koja dokazuje da su imali novac. 

>>> Kakve su kamate, koliko novca će okvirno dobiti, gdje se podnose zahtjevi, što treba priložiti, koji su rokovi isplate, sve štediše i njihovi nasljednici mogu doznati u velikom vodiču koje će 24sata objaviti u tiskanom izdanju u srijedu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.