Obavijesti

News

Komentari 47

Višani blokirali katamaran, u liniju uvrštena i Milna na Braču

Višani blokirali katamaran, u liniju uvrštena i Milna na Braču
4

Tvrde da se time dodatno opterećuje ta ljeti zagušena liniju, posebice jer utorkom isti katamaran svraća na Hvar, te znatno produžuje plovidbu Višanima koji njome putuju jednom dnevno

VIDEO

Stotinjak Višana i Komižana, od kojih je dio bio na barkama i gliserima, u srijedu poslijepodne su blokirali pristajanje katamarana tvrtke Kapetan Luka na liniji Vis-Split u višku luku. Katamaran se s putnicima vratio u Split, a  prosvjedi se, prema svemu sudeći, nastavljaju i dalje jer dio stanovnika Visa vrlo je ogorčen odlukom Agencije za obalni linijski pomorski promet da katamaran svakodnevno tijekom plovidbe svraća i po putnike u Milnu na Braču. Tvrde da se time dodatno opterećuje ta ljeti zagušena liniju, posebice jer utorkom isti katamaran svraća na Hvar, te znatno produžuje plovidbu Višanima koji njome putuju jednom dnevno. Prosvjedi su ujedinili Ivu Radicu, HDZ-ovog gradonačelnika Visa, i Tonku Ivčević, SDP-ovu gradonačelnicu Komiže.

- Prosvjed je od 16.30- 18.00 kada se katamaran vratio nazad u Split. Ono sto je najzanimljivije je da su se Višani i Komižani napokon ujedinili. I pomorska policija je izašla, međutim nije mogla ništa napraviti. Navečer je ponovo najavljen prosvjed prilikom pristanka katamarana. A trajekt koji je trebao iz Splita za Vis krenuti u 18.30 je čekao putnike s katamarana da se vrate u Splitu i da mogu ponovo otići za Vis - kazala nam je viška prosvjednica.

- Prosvjedom bila je iznenađana načelnica Milne Anamaria Rošin (HDZ) koja je putnike prilikom prvog upovljavanja u mjesto dočekala s kroštulama. Smatra da se nepotrebno dižu tenzije, te da se radi o dobroj odluci Agencije za obalni linijski pomorski promet koja donosi velike koriste Bračanima i turistima, dok Višani gube tek malo vremena radi ukrcaja putnika na ionako neprofitabilnoj liniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Godinama pokušavamo ishoditi da se Milna poveže s kopnom ikakvom brodskom linijom, mnoge prolaze pokraj nas, a ovo se pokazala najbolja varijanta na koju je nova Vlada pristala. Posebice jer dodatno ne opterećuje budžet, a putovanje Višanima se produžuje 10-ak minuta. Ova linija utorkom svraća i na Hvar, a njima se to dopustilo. Ovim se diže i gospodarstvo naših otoka, pa turisti te otočani mogu s Brača mogu direktno otputovati na Vis i Hvar, a ne ići opreko Splita kao do sada. Gradonačelnici s Visa znali su za ovu liniju, a huškaju ljude. Prosvjed je počeo od njih dvoje, od politike, ne od otočana. Isplativost ove linije jedva je 20 posto - rekla je Rošin.


Komiška gradonačelnica pak tvrdi da je linija uvedena bez dogovora s otočanima i političkim igricama, te da stanovnici neće odustati od prosvjeda. Smatra i da je uvođenje linije nelegalno jer nije bilo niti navedeno u natječaju za koncesiju koju je dobila tvrtla Kapetan Luka iz Krila Jesenica.


- U ovome smo svi jedinstveni na otoku. Veliki nam je problem jer u sezoni kad ide linije preko Hvara jer mi otočani ne možemo doći do karata. Bila sam u katamaranu koji je prvi uplovio u Milni iz Visa, nisam znala što se događa. Kasnilo se za Split oko pola sata, a ne 10 minuta, pa nisam stigla na sastanak. Trebalo se o ovoj odluci kao i do sada pitati otočane, jer one su prvenstveno radi njih, a Agencija uvijek je prije s nama kreirala plovidbene redove. Vis i Komiža nisu imali niti jednu informaciju, ovoj je inicijativa načelnice i župana Zlatka Ževrnje. Nema profitabilnih linija na našem području osim supetarske. Žitelji Milne moraju svoj problem riješavati drukčije,a ne preko leđa Višana. Nećemo odustai od prosvjeda dok se ne opozove odluka - rekla je Ivčević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a