Obavijesti

News

Komentari 63

Orešković je uvjeren: BDP će sigurno rasti više od 1,8 posto

Orešković je uvjeren: BDP će sigurno rasti više od 1,8 posto
5

Reformska mjera ukidanja upotrebe pečata iz poslovne prakse pridonijet će modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima

VIDEO

Na početku sjednice premijer Tihomir Orešković je najavio kako će danas ukloniti jedan veliki relikt prošlosti - pečat, koji u Europi koriste samo Irska, Grčka i Hrvatska.

- Uklanjanja barijera u poslovanju jedan je od glavnih ciljeva, danas ćemo 'ugasiti' pečat, to je signal za gospodarstvo. Tkog god od vas da ga ima, sada ga može spremiti u ladicu za uspomenu - kazao je premijer.

Komentirao je i proljetnu ekonomsku prognozu Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva koja je snižena na 1,8 posto u ovoj godini. Orešković vjeruje kako će rast ipak biti nešto veći od prognoziranog, a objasnio je i zašto:

- Ovi indikatori koje pratim su vrlo pozitivni i uvjeren sam da će rast biti veći. Drugo, nije bilo vremena da se vide naše reforme. Analiza je napravljena dva-tri tjedna prije. Ovu strategiju da ćemo smanjiti dug za 200 milijuna nisu uključili. Mi ćemo se naći u Bruxellesu, pa kad čuju naše planove uvjeren sam da će promijeniti i poboljšati prognozu. Čestitam svima - rekao je Orešković.

Kao pozitivno je izdvojio potvrdu EK o očekivanom ovogodišnjem deficitu na razini od 2,6 posto BDP-a, na kojoj ga planira i Vlada. „Vidi se da je to bio realan plan i to je i Europska komisija potvrdila“, rekao je Orešković.

Ukidanje pečata donosi višestruke uštede

Vlada je usvojila jednu od najavljivanih reformskih mjera kojom želi olakšati uvjete poslovanja i stvoriti bolju investicijsku klimu, a to je ukidanje upotreba pečata. Ministar Tomislav Panenić objasnio je kako  će reformska mjera ukidanja upotrebe pečata iz poslovne prakse pridonijet će modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz operacionalizaciju stvaranja jednostavnijeg poslovnog okruženja.

- Implementacijom ove mjere predviđene su višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata. Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja, odnosno osnivanja 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o.-a s jednim osnivačem. - rekao je Panenić.

Ujedno je i osnovana radna skupina za praćenje provedbe ukidanja pečata, a kojoj je na čelu Jakša Puljiz, kao glavni koordinator za Europski semestar i strukturne reforme te predstavnici Ureda za zakonodavstvo, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske udruge banaka te Hrvatske udruge poslodavaca.

Izvješće pučke pravobraniteljice

Neven Zelić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade obznanio je kako će se osnovati Odbor za obilježavanje obljetnica važnih za RH , a u kojem će biti predsjednica RH, predsjednik Sabora i premijer. najavio je i osnivanje Radne skupine za obilježavanje 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske. 

Ministar Ante Šprlje je predstavio Izvješće pučke pravobraniteljice za 2015. te naveo da će Vlada svoje mišljenje uputiti u Sabor.

-  Tijekom 2015. godine zabilježen je porast predmeta, koje je vodio taj ured. U 8 posto slučajeva je utvrđena povreda. Najviše se pritužbi odnosi na diskriminaciju na tržištu rada - istaknuo je ministar.

Potencijalne vojne prijetnje u porastu

Ministar obrane Josip Buljević predstavio je Izvješće o obrani za 2015. godinu. Zaključio je kako su potencijalne vojne prijetnje u porastu te da je potrebno jačanje suradnje sa saveznicima te ulaganje, sukladno mogućnostima, u svrhu modernizacije i opremanja za potrebe misija i NATO ciljeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa