Obavijesti

News

Komentari 209

Vozači u strahu: Ne znam kako platiti kaznu, mogu se objesiti

Vozači u strahu: Ne znam kako platiti kaznu, mogu se objesiti
1

Dva vozača Ubera iz Splita, s kojima smo razgovarali, ukazuju nam na velike apsurde u državi. Za istu su uslugu od prometnih inspektora dobili su različite kazne...

VIDEO

Zbog aplikacije Uber, preko koje se može naručiti usluga najma automobila s vozačem, prometni inspektori u proteklih godinu dana su pravnim i fizičkim osobama izdali kazni u vrijednosti 3,5 milijuna kuna.  Kako navode u resornom Ministarstvu, riječ je o povredama odredbi Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

No, vozači koji posluju preko Uber-a s kojima smo razgovarali ukazuju nam na apsurde u državi.

Obojica su iz Splita (podaci poznati redakciji), a za istu uslugu od prometnih inspektora dobili su različite kazne. 

- Otvorio sam tvrtku za najam vozila s vozačem. Nikome ništa nije bilo sporno tijekom otvaranja tvrtke. Plaćam sva davanja, mirovinsko, zdravstveno, izdajem fiskalne račune, plaćam PDV i porez na Uber-ovu proviziju. I država s tim nema problema. A onda dođe prometni inspektor i izda mi kaznu jer eto, ne radim legalno – kazuje nam vozač koji posluje preko Uber-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U opisu njegove kazne stoji da je "tvrtka registrirana za obavljanje unutarnjeg i međunarodnog prijevoza putnika i tereta, a nema licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika". 

- Ispada da sam ja vozač gradskog autobusa. Skinuli su mi tablicu na sedam dana i čekam kaznu. Mogu mi odmah i konop poslati da se objesim jer ne znam kako ću je platiti – kazuje vozač Uber-a.  

Drugi vozač iz Splita radi preko tvrtke iz Zagreba koja iznajmljuje vozila s vozačem preko Uber-a. No, on nije dobio kaznu jer ilegalno obavlja javni prijevoz već jer je - ilegalni vozač taxija. 

- Dobio sam poziv za vožnju, a taj koji je naručio vožnju tražio je prijevoz točno do zgrade prometne inspekcije u Splitu. I dok sam ja izdavao fiskalni račun, na prozor mi je pokucao prometni inspektor. Odmah mi je rekao da sam skinem tablice s auta, ponašao se kao neki šerif. Rekao mi je da odem s njim u ured da mi napiše kaznu jer mu je ledeno stajati vani. Tvrtka za koju radim dobila je 60-ak tisuća kuna kazne i to zbog ilegalnog obavljanja autotaksi prijevoza, jer na krovu nisam imao oznaku 'taxi' niti ugrađen taksimetar. A ja uopće nisam taksist – kazuje nam drugi vozač.

Država uopće nema odgovor na Uber?

Iz odgovora resornog Ministarstva prometa očito je da država uopće nema odgovor na Uber, odnosno na najam vozila s vozačem preko aplikacije niti je spremna na takvu vrstu poslovanja.

- Inspekcija je utvrdila da vozači partneri Uber-a obavljaju javni prijevoz putnika u cestovnom prometu bez licencije. Iznajmljivanje vozila s vozačem regulira jedinica lokalne samouprave i oni odlučuju treba li im takva vrsta prijevoza. Nijedna jedinica lokalne samouprave nije donijela takav propis – stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Na naš upit zašto im se naplaćuju različite kazne kao da su ilegalni taksisti odnosno ilegalni javni prijevoznici u Ministarstvu ponavljaju kako nemaju licencu i kao takvi ne smiju javno prevoziti putnike u unutarnjem cestovnom prometu. 

U Ministarstvu prometa kažu i kako će radna skupina analizirati postojeće stanje na tržištu, s to "složeno pitanje rješavaju u suradnji Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom financija kao i u suradnji s jedinicama lokalne samouprave."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag