Obavijesti

News

Komentari 98

Zaev i ljevičari žele sastaviti vladu usprkos prosvjedima

Zaev i ljevičari žele sastaviti vladu usprkos prosvjedima
4

Stranka desnice VMRO-DPMNE dospjela je na čelo prijevremenih parlamentarnih izbora u prosincu i mislilo se da će zemlju izvući iz politički bezizlazne situacije...

VIDEO

Dan nakon što su prosvjednici upali u makedonski parlament, vođa socijaldemokrata Zoran Zaev, koji je i sam ozlijeđen u metežu, u petak je kazao da je uvjeren da će oformiti vladu usprkos žestokom protivljenju simpatizera VMRO-DPMNE, stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

U sukobu unutar i izvan zgrade parlamenta zbog izbora Albanca Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta, ozlijeđeno je u četvrtak u Skoplju  više od 100 ljudi.

NATO i EU su osudili nasilje koje je dodatno produbilo najgoru krizu u Makedoniji od 2001., kada je za dlaku izbjegnut građanski rat. Njemačka je za nasilje okrivila VMRO-DPMNE i kazala da bi ponavljanje situacije moglo biti pogubno za nastojanja Makedonije da uđe u EU.

"Što su prošlu noć učinili vladajuća stranka i njezini pristaše ne samo da je neprihvatljivo već je, u slučaju da se to ponovi, isto kao zatvaranje vrata Europskoj uniji", kazao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da se "ne smije dozvoliti da se ponovo dogodi nasilje kojem smo jučer svjedočili".

Stranka desnice VMRO-DPMNE dospjela je na čelo prijevremenih parlamentarnih izbora u prosincu i mislilo se da će zemlju izvući iz politički bezizlazne situacije. No, nije uspjela osigurati većinu od 120 zastupnika u Skupštini.

Desni predsjednik Đorge Ivanov sa svoje je strane odbio dopustiti čelniku socijaldemokrata Zoranu Zaevu da formira s albanskim strankama koalicijsku vladu koja bi raspolagala većinom u parlamentu 67 zastupnika od 120 rekavši da predložena koalicija ugrožava suverenitet Makedonije.

Simpatizeri desnice prosvjeduju svakodnevno već tjednima u Skopju s argumentom da bi vlada socijaldemokrata i albanske stranke naškodila nacionalnom jedinstvu Makedonije.

Odbacuju zahtjev za davanjem albanskom status službenog jezika na čitavom teritoriju što je po njima prva etapa u raspadu zemlje.

"Sedamdeset građana, dvadeset dva policajca i troje zastupnika primljeno je u središnju bolnicu u Skopju, a još je sedam osoba obrađeno u ostalim medicinskim ustanovama" glavnog grada, priopćila je policija.

Stanje u glavnom gradu Makedonije "normaliziralo se oko parlamenta i u četvrtima u središtu grada" u petak, dodala je policija.

U četvrtak je izbor novog predsjednika parlamenta Albanca Talata Xhaferija izazvao bijes prosvjednika, pristaša desnice, koji su smatrali da je taj izbor nepravedan. Izabrale su ga koalicija socijaldemokrata Zorana Zaeva i stranke albanske manjine.

Čelnik lijeve oporbe Zaev lakše je ozlijeđen u metežu koji je uslijedio nakon upada u parlament simpatizera stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Zaev je rekao novinarima u petak kako očekuje da novi predsjednik parlamenta preuzme dužnost i pošalje pismo kako bi obavijestio predsjednika o novoj parlamentarnoj većini.

"Nakon toga očekujem dobiti mandat za formiranje vlade", rekao je.

Petir poziva vođe parlamentarnih stranaka u Makedoniji da dogovore izlazak iz krize

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica skupine prijateljstva s Makedonijom Marijana Petir pozvala je u petak na smirivanje situacije u Makedoniji, poštivanje demokratskih procedura i makedonskog ustava te na suzdržavanje od vanjskih intervencija, priopćeno je u petak iz ureda zastupnice Petir.

Više od 100 ljudi, uključujući vođu socijaldemokrata Zorana Zaeva, ozlijeđeno je u četvrtak u sukobu unutar i izvan zgrade parlamenta zbog izbora Albanca Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta. 

"Izuzetno sam žalosna zbog sinoćnjih događanja u Makedoniji", kazala je Petir.

"Žestoko osuđujem nasilje do kojega je došlo u makedonskom parlamentu. Nasilje nikada i ni na što ne smije biti odgovor. Makedonski narod vrijedi puno više od toga i puno je više zaslužio", dodala je.

"Baš kao što se protivim fizičkom nasilju, ne podupirem niti političko nasilje koje je rezultiralo fizičkim nasiljem. U demokratskim zemljama, kakva jest Makedonije, vlada se ne može birati protuustavno, kao što su to sinoć odlučile učiniti pojedine stranke. Suverene države, kakva jest Makedonija, o svojoj unutarnjoj politici moraju odlučivati same i ne trebaju tutorstvo izvana niti strane državnike i diplomate koji se miješaju u unutarnje političke stvari zemlje", istaknula je.

"Pozivam stoga na smirivanje situacije, poštivanje demokratskih procedura i makedonskog ustava te na suzdržavanje od vanjskih intervencija. Sinoćnji događaji poziv su svim makedonskim političarima i vođama parlamentarnih stranaka da prije svega budu ljudi, da stave svoju državu i svoj narod na prvo mjesto, sjednu za pregovarački stol i pod hitno postignu dogovor kako da zemlja izađe iz krize u kojoj se nalazi", poručila je Petir, navodi se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...