Obavijesti

Kolumne

Komentari 348

Zastave, predstave, plotuni i salve: A što zapravo slavimo?

Zastave, predstave, plotuni i salve: A što zapravo slavimo?
1

Imam dvije proslave Oluje, dvije grupe branitelja, jednu vojnu paradu i jedno događanje naroda. A o mračnoj strani ove vojne akcije opet se najmanje govori.

VIDEO

Tko zna, možda je sve ovo oko proslave godišnjice Oluje odlika slobodnog, demokratskog, liberalnog društva kakvom smo oduvijek težili.

Nasuprot jednoumlju u kojem postoji samo jedna istina i jedan glas.

Osim ako se ne radi o totalnom raspadu kriterija.

Kako god bilo, Hrvatska 20-godišnjicu Oluje dočekuje u popriličnom kaosu.

Vlada ima svoju proslavu u Zagrebu, HDZ ima svoju predizbornu feštu u Kninu, Oliver Frljić ima svoju "kontra-Oluju" predstavu u riječkom HNK, dok nevladine udruge za ljudska prava podsjećaju na mračnu stranu vojno-redarstvene operacije u kojoj je Hrvatska ostala bez 300 tisuća stanovnika.

A postotak Srba u Hrvatskoj smanjio se za dvije trećine.

Pozdrav braniteljima, ma gdje bili

Jedni branitelji slave u Kninu, drugi branitelji slave u Zagrebu, dvojica dežuraju u šatoru u Savskoj. Državni mediji navode kako će u Zagrebu biti tri puta više branitelja, na što hadezeovci uzvraćaju da će svi pravi hrvatski branitelji i domoljubi biti u Kninu. 

Na "događanju naroda".

Zatim, koliko god se godinama tvrdilo kako je Oluja bila oslobodilačka operacija, ona se i danas kod dobrog dijela stanovništva slavi prvenstveno kao brutalna osveta za srpsku agresiju i sve zločine u Domovinskom ratu. Oni ne slave oslobađanje teritorija, već rješavanje srpskog pitanja.

Dok je jedni kažu da je Oluja bila veličanstvena vojna operacija, drugi tvrde da su se Srbi odmah predali i pobjegli. 

Humanitarna operacija

Onima koji ponavljaju kako hrvatski Srbi nipošto nisu bili istjerani i protjerani, drugi uzvraćaju podsjećanjem na bombardiranje izbjegličkih kolona, kamenovanje traktora, paljenje i pljačkanje kuća, ali i na odluku hrvatskih vlasti da zakonski onemoguće povratak Srba i njihove imovine.

Nadalje, malo se piše o tome da iza akcije Oluja stoje Amerikanci, malo da Amerikanci o tome nisu imali pojma, malo je to bila vojna, malo humanitarna operacija. 

A najmanje je iza svega ostalo sudskih presuda za zločine, ubojstva, pljačku i palež koji su trajali mjesecima u oslobođenim područjima.

Ovih dana na kninsku Tvrđavu diže se Tuđmanov spomenik, a prešućuje da je hrvatsku zastavu podigao general kojemu su oduzeta odličja nakon oružanog obračuna s hrvatskom policijom. I da su ljudi iz tadašnjeg Tuđmanova okruženja bježali od policije i pravosuđa, profitirali na domoljublju, svojatali Hrvatsku i posadili sjeme razdora.

Zoki kao Franjo

I onda napokon dolazimo do vojnog mimohoda. Danima, tjednima, pa i mjesecima bavimo se pitanjima organizacije parade, tko sve dolazi, tko je otkazao dolazak i zašto, jesu li otkazali pod pritiskom Srbije, dolaze li s vojnicima ili izaslanicima, zaključujemo kako je čak i predsjednica Republike jedva pristala nazočiti na paradi, a News bar piše kako je čak i Hrvatska vojska otkazala dolazak na mimohod.

I u svom tom kaosu to nije čak zvučalo nevjerojatno.

Da se i ne govori o tome da još nije u potpunosti odgovoreno na pitanje je li Hrvatska s tom paradom stala uz bok Srbiji, Rusiji i Sjevernoj Koreji ili i druge normalne zemlje slave svoje ratne pobjede?

Prije dvadeset godina na Jarunu Franjo Tuđman je pokazao oružanu silu s kojom će tri mjeseca kasnije krenuti u oslobađanje okupiranog teritorija (minus neupotrebljiva raketa).

Haubice za Slovence

A što danas pokazuje Zoran Milanović? Oružjem slavi mir? Priprema se za novi rat? Karamarko prijeti "drugim Domovinskim ratom", a Josip Klemm poručuje da "ako Vlada želi rat, imat će ga", pa je i Milanović odlučio izvući vojsku na ulice?

I naravno, tu su i oni koji će bez problema povući paralelu s 1995. godinom i konstatirati kako je ovaj mimohod poruka Sloveniji u vezi Piranskog zaljeva.

HDZ tvrdi da je parada bila Milanovićeva izmišljotina kojom će izbjeći zvižduke u Kninu, za Vladu je to dostojna proslava najveće vojne operacije u hrvatskoj povijesti. Jedni kažu da se Milanović time želi dodvoriti desnom biračkom tijelu, drugi zaključuju da se time samo zamjera svojim biračima.

Kolindi je bitno samo da je blizu vojske. I kamera.

Tko to može platit'?

A građanima je najbitnije pitanje je li se taj novac, tih dvadesetak milijuna kuna, mogao pametnije utrošiti. Naročito u situaciji kad se u sjeni tenkova, Patria, MiG-ova i kanadera upozorava da smo među rekorderima u visini javnog duga, s trendom daljnjeg pogoršanja.

Uglavnom, što se više o tome razglaba, to je teže točno odrediti što Hrvatska zapravo sutra slavi, kako to slavi, tko slavi, treba li sve to uopće slaviti, gdje i kako? Tko drži monopol na proslavu, na lokaciju proslave, na uzvanike i aktere slavlja? 

Tko je "pravi" domoljub, a tko onaj "obični"? Tko je pravi branitelj, a tko to nije?

I zašto se danas o mračnoj strani Oluje, o njezinim žrtvama, posljedicama, o sramoti i poniženju, o stigmi koja se urezala duboko u nasljeđe te operacije, u javnosti govori manje nego ikada u proteklih petnaestak godina?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 348
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith