Obavijesti

Potrošač

Komentari 13

Naslijeđe dugova: Informirajte se o dugu i minusu pokojnika

Naslijeđe dugova: Informirajte se o dugu i minusu pokojnika
1

Ne znate kakvo je financijsko stanje vaših članova obitelji? Ne želite li plaćati obveze preminulog, u ostavinskoj raspravi odreknite se nasljedstva, a time i dugova

VIDEO

Smrću dužnika ne umiru njegove financijske obveze. Krediti i ovrhe, skriveni minusi i neplaćene režije ostaju nasljednicima. - Naslijedite li na primjer stan ili kuću tržišne vrijednosti 750.000 kuna, preuzimate i dugove pokojnika u istom iznosu. Za njih odgovarate naslijeđenom, ali i vlastitom imovinom - objašnjava Igor Vujović iz udruge Potrošač. Izlaz za one koji ne žele ostatak života na leđima nositi tuđe dugove su tri riječi - odričem se svega

- U procesu ostavinske rasprave javni bilježnik pita prihvaćate li nasljedstvo. Odreknete li se stana, kuće, auta, odričete se i svih dugovanja, onih za koje znate i ne znate - objašnjava Vujović. Većina zbog žalosti nema snage glumiti istražitelja, obilaziti banke i raspitivati se o dugu člana obitelji, no to vas može spasiti. Javni bilježnik nije ovlašten utvrđivati postojanje i visinu duga. Nitko vam neće isprintati papir s popisom pokojnikovih dugova pa se informirajte prije nego što prihvatite imovinu. - Sustav je spor i nekad nasljednici tek nakon nekoliko godina saznaju o dugovima, a tad su se već nagomilale kamate ili su im blokirali račun - kaže Vujović. 

U bankama kažu kako se tada razgovorom s obitelji pokušavaju dogovoriti. Veliki krediti, stambeni, za sebe vežu osiguranja pa se to iskorištava za prebijanje barem dijela duga. - Nasljednici mogu preuzeti dug, a da se to dogovori, sklapa se aneks postojećeg ugovora - objašnjavaju u OTP banci. Za to je opet potreban javni bilježnik, a nasljednici i tu ostaju bez nekoliko stotina kuna. U nekim bankama reagiraju na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju i nema potrebe za dodatnim ugovorima. Također, da bi spriječili muku svojim nasljednicima, pročitajte ugovore o kreditima detaljno. 

- Sitnim slovima često stoji odredba da obveze prema kreditu ne prestaju smrću dužnika - kaže Vujović. Suprotno od toga, u ugovorima s većinom teleoperatera smrću pretplatnika prekidaju se i obveze plaćanja. No za smrt im morate javiti. Banke su spremne i za slučajeve prometnih nesreća, težih bolesti i sličnih nevolja. Klijentima nude moratorij kredita. To je rješenje samo za kratko vrijeme i gotovo u pravilu s nepovoljnijim uvjetima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Pohod na šaltere

Zbog žalosti zaboravimo na pokojnikove obveze, ali najbolje bi bilo odmah nakon smrti člana obitelji obići Vodovod, HEP, Gradsku plinaru i slično te odjaviti korisnika. Izbjeći ćete zavrzlame oko plaćanja režija.

2. Računica zlata vrijedi

Mnogi se odriču stana jer shvate da neće moći otplaćivati dug preminulog. Ipak, raspitajte se detaljno o dugovima da ne ostanete bez stana u kojem živite. U ovom slučaju računica zlata vrijedi.

3. Solidarna raspodjela

Među sunasljednicima dugovi se dijele ravnomjerno njihovim nasljednim dijelovima, a ako je neki od nasljednika podmirio vjerovnika u većem opsegu od obaveze, tada mu ostali nasljednici to moraju vratiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang