Obavijesti

Potrošač

Komentari 120

Krađa identiteta: Na moje ime uzeli su telefon i PlayStation 3

Krađa identiteta: Na moje ime uzeli su telefon i PlayStation 3
1

Alenu Falatu stigli su računi od 10.500 kuna. Operater kaže da nije na njima da utvrđuju počinjenje kaznenog djela, pa zato treba odmah kontaktirati - policiju...

VIDEO

Prije godinu dana dobio sam račun od VIP-a. Ispostavilo se da je kolega moje bivše cure na moje ime u pretplati podignuo satelitsku antenu, smartphone, pa čak i PlayStation 3, govori Alen Falat (19) iz okolice Slavonskog Broda.

- Očito je ugovor sklopio na internetu, a poštar koji je donio taj ugovor na potpis vjerojatno nije tražio osobnu - misli Alen Falat koji je, osim računa od 6000 kuna za Vipnet, ubrzo primio i račun od Tele2 od 4500 kuna.

- To sam već platio jer su mi blokirali račun. Vipnetu sam se žalio, a žalbi sam priložio i policijsku potvrdu, no odbili su me - ogorčen je Falat, koji je već angažirao odvjetnika.

U Vipnetu kažu da je ugovor sklopljen s važećom osobnom iskaznicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Time je potvrđena valjanost potpisanih ugovora te nije bilo osnova uvažiti zahtjev korisnika za raskidom ugovora - kažu u Vipnetu. To znači da je ugovor valjan, te da ga Falat može raskinuti jedino uz plaćanje penala. Navode i kako nije u njihovoj nadležnosti utvrđivati “eventualno počinjenje kaznenog djela”. Nisu objasnili kako inače provjeravaju identitet ljudi s kojima sklapaju ugovore.

U Tele2 kažu da im se Falat nije žalio, ali da će provjeriti slučaj.

- Ako bilo tko od korisnika dokaže kako je prilikom sklapanja ugovora došlo do zlouporabe osobnih podataka, odnosno da je sklapanja došlo počinjenjem kaznenog djela, Tele2 će u cijelosti oprostiti njegov dug, odnosno vratiti cjelokupni iznos koji je u međuvremenu naplaćen - rekli su nam u Tele2 i dodali kako pridaju veliku pozornost zaštiti osobnih podataka te da prilikom sklapanja pretplatničkog ugovora uvijek provjerevaju identitet.

U HAKOM-u su upoznati sa slučajem jer se Falat i njima obratio za pomoć, no kažu kako mu ne mogu pomoći jer ovdje nije riječ o problemu pružanja javne komunikacijske usluge, nego isključivo o postojanju eventualnog kaznenog dijela, tj. krađe identiteta. HAKOM nije nadležan za utvrđivanje postojanja kaznenog djela, no dodaju da su svjesni potpisivanja ugovora pod tuđim imenima.

- S obzirom na našu ulogu regulatora koji osigurava zaštitu korisnicima i činjenicu da se ovakve situacije događaju, koristimo priliku neprestano upozoravati operatore na sporne okolnosti te propisivanjem novih pravila za operatore prilikom zasnivanja pretplatničkog odnosa indirektno utjecati i na sprečavanje nastanka ovakvih situacija i njihovih štetnih financijskih posljedica za krajnje korisnike - kažu u HAKOM-u.     

24sata


24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang