Obavijesti

Show

Komentari 43

Novi biznis: Rakitićev ujak i Lovren grade hotele za elitu

Novi biznis: Rakitićev ujak i Lovren grade hotele za elitu
11

Dejan Lovren i ujak Ivana Rakitića grade luksuzne komplekse u Novalji. Na otvorenje stiže i Steven Gerrard. Ukupna investicija se procjenjuje na oko tri milijuna eura

VIDEO

Dejan Lovren, svjetska nogometna zvijezda, gradi luksuzan apart hotel sa 17 hotelskih apartmana u Novalji na otoku Pagu. Imat će četiri zvjezdice, no znalci kažu da će raskošno zdanje blizu najljepše novaljske gradske plaže nakon završetka biti bliže petoj zvjezdici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Samo zemljište, koje po gradskim uredbama ne smije biti manje od 2000 četvornih metara, u tom dijelu Novalje stoji od 400 do 500 eura po kvadratu, što znači da je iskeširao od 800.000 do milijun eura samo za tri čestice terena, koje je potom spojio u jednu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukupna investicija se procjenjuje na oko tri milijuna eura. Trebao bi biti gotov do kraja godine te otvoren na samu Staru godinu. Do Lovrenova, još jedan hotel zida Franko Papić, ujak Ivana Rakitića.

Radovi su već počeli, a hotel će imati 80 kreveta. I njegov hotel će imati četiri zvjezdice jer je u Novalji zabranjena gradnja hotela ispod te visoke kategorije. Cijela obitelj Rakitićevih, koja trenutačno živi u Švicarskoj, željela bi se preseliti u Novalju nakon dovršetka hotela, u koji je Ivanov ujak navodno uložio svu svoju ušteđevinu.

Novalja im se raduje, kao i drugim došljacima, jer želi zaustaviti 'ekonomsku migraciju' zbog koje sad imaju 40-ero djece u školi, a 1928. ih je bilo čak 104. Zato su osmislili zaokret u turizmu, koji je vjerojatno bio ključna stvar za investicije sportskih celebrityja.

- Komunalni doprinos za hotele spustili smo sa 139 kuna po metru kubnom na svega 12 kuna, što je desetak puta manje.

Dabo: Nećemo Španjolsku

To je za hotelske investitore značajna ušteda od nekoliko milijuna kuna na komunalnom doprinosu. Istodobno, komunalni doprinos za gradnju apartmana ostavili smo na 139 kuna po kubnome metru. Rekordnih godina znalo se godišnje sagraditi od 500 do 600 novih apartmana, što nas je vodilo u propast jer se uglavnom gradilo stihijski, a infrastruktura se nije rješavala. Godine 2016. imali smo 220.000 dolazaka gostiju i 1430 noćenja. Među tim brojevima sakrila se poražavajuća činjenica da ni tri posto svega toga ne otpada na hotelske goste - rekao je novaljski gradonačelnik Ante Dabo. Dodao je da nema kvalitetnog produljenja sezone bez hotela, zbog ponude kongresnih dvorana, wellnesa...

Shakira new album " El Dorado "

- Mi smo još prije četiri godine počeli mijenjati te trendove jer smo htjeli zaustaviti španjolski tip apartmanizacije u Novalji. Godinu dana držali smo raznorazne radionice sa stručnjacima i ljudima koji se bave turizmom te napravili SWOT analizu (analiza prednosti, slabosti, prilika i opasnosti, op.a.) pa su se iskristalizirali problemi i smjer kojim smo željeli nastaviti. Nije to lako, jer smo godišnje znali u proračun ubrati i po 600.000 kuna od komunalnog doprinosa od apartmana.

Dejan Lovren of Liverpool

Zabranili su gradnju hostela

Trebalo se odreći tog novca, što kratkoročno jeste veliko odricanje, ali dugoročno je dobra investicija koja nas vodi u smjeru u kojem želimo ići. Od tada su pet velikih investitora u apartmane otišli iz grada investirati negdje drugdje, a jedan koji je mislio graditi apartmansko naselje odlučio se za hotel. Uskoro dobivamo tri manja, dva srednja te dva rekonstruirana i dograđena hotela, a za tri godine imat ćemo barem 4-5 srednjih hotela i 3-4 manja hotela, pansiona i sve od četiri zvjezdice, jer se manja kategorizacija ne smije graditi - naglašava Dabo.

Southampton v Manchester City - Premier League - St Mary

Investitore je privukao i psihološki moment jer, kako kaže, oni njima smanjenjem komunalnog doprinosa poručuju da su nam potrebni i dobrodošli te da će imati svu logistiku i podršku Grada za sve što im bude potrebno. Zabranili smo i gradnju hostela. Uz sve to, na kraju nećemo biti isključivo partijanerska destinacija te ćemo produljiti post i pred sezonu - zaključuje Dabo, gradonačelnik iz Mostovih redova.

Grad Novalja planira turizam usmjeriti na sport, a gradsku djecu maknuti od poroka i dati im mogućnost da se bave tjelovježbom. Sagradit će veliki sportski centar.

Novalja je svjetska priča

- Ako Lovren na otvorenje hotela dovede megazvijezdu engleskog nogometa, veliko ime koje ne smijem još otkriti, to bi nam puno značilo jer je to PR kakvog ne možete platiti. I Rakitićev ujak rekao je da će Ivan doći na otvorenje, a velika imena za našu destinaciju i za popularizaciju sporta su idealna. Lovren i Rakitić najbolji su ‘ambasadori’ i ‘marketinški manekeni’, kreću se u krugovima ljudi koji imaju novca, a nama su to sve potencijalni investitori. Tad bismo već mogli razgovarati o ozbiljnom turizmu u Novalji, koji neće toliko ovisiti o Zrću i partijanerima. Zrće je svjetska priča i nama dolaze turisti iz 85 zemalja svijeta što je rijetkost. Ne biste vjerovali koliko studenata u Londonu zna za Zrće - rekao nam je Dabo.

Zrće je brend

U Novalju dolaze turisti iz 85 zemalja, a studenti sa sveučilišta u Londonu masovno dolaze na Pag

PR MANEKENI

Gradonačelnik se nada da će Lovren i Rakitić dovesti nove investitore iz sportskog miljea koji će ulagati

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden