Obavijesti

Show

Komentari 65

ZAMP: Nećemo Marsovcima naplatiti slušanje Mišinog hita

ZAMP: Nećemo Marsovcima naplatiti slušanje Mišinog hita
4

Šibenskog pjevača razgalile su pohvale NASA-inih stručnjaka, a i iz ZAMP-a su istaknuli da su, zajedno s autorima, ponosni na izbor pjesme koja će se izvoditi na Marsu

VIDEO

NASA-ini stručnjaci koji su slušali Mišinu pjesmu rekli su da ona odlično zvuči na hrvatskom te da su riječi dirljive.

Pogledajte video: 

Pokretanje videa...

00:48

- Kad zavrte moju pjesmu na Marsu, bit će to moj najveći glazbeni uspjeh, a onda je to i najvažniji uspjeh hrvatske glazbe za sva vremena - rekao je Kovač. Pjevač je vjerovao da je dosadašnjim radom ostvario sve ciljeve u glazbenoj karijeri, ali ako će se njegov hit oriti Marsom, to će nedvojbeno biti kruna njegova rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mišin izgledni svemirski uspjeh oduševio je i vodstvo u stručnoj službi za zaštitu autorskih prava HDS ZAMP. Potvrdili su nam da neće tražiti od NASA-e plaćanje naknade za izvođenje Mišine pjesme na Marsu.

- Ako NASA odluči pustiti to djelo, HDS ZAMP će zajedno s autorima biti ponosan na izbor pjesme te, s obzirom na to da na Marsu i u okolici nema publike, nećemo potraživati nikakvu novčanu naknadu - objasnili su ZAMP-ovci.

Pokretanje videa...

00:49

Pjesmu je naša vaterpolska reprezentacija prigrlila kao neslužbenu himnu tijekom Olimpijskih igara u Londonu. Naši reprezentativci su 2012. osvojili zlatno odličje zbog čega se Mišina pjesma orila britanskom prijestolnicom nakon finala.

Hrvatski navijači pjevali su je na londonskim trgovima i ulicama. Album “Malo mi je jedan život s tobom” na kojem je objavljen hit “Poljubi zemlju” prodan je u oko pola milijuna primjeraka, a kralj estrade voli se pohvaliti da je prodao više od 20 milijuna ploča. Institut hrvatske glazbe 2005. uručio mu je posebno priznanje za najveći broj prodanih ploča u povijesti hrvatske diskografije. Goran Bare zalaže se da Kovačev svemirski uspjeh nagrade hrvatske glazbene institucije.

 

'Roboti će dizati ruke'

Naravno da Mišo mora biti prisutan na Marsu. Plaši me samo ako robot digne ruke i zapjeva s njim da ne popucaju vijci i spojevi, pa predlažem NASA-i da se pozabave tim tehničkim problemom, kaže Nenad Ninčević (55).
Splitski hitmaker smatra da su Mišo i Beatlesi zapravo vrlo slične senzacije. Oboje, dodaje, izazivaju masovnu euforiju, s tim da je, ističe Ninčević, Mišo ipak dugovječniji na sceni.

- Neka na Marsu malo zemaljske duše, možda se i znaci života pojave na prve taktove ‘Poljubi zemlju’. Pretpostavljam da je program dovoljno napredan da se robot, osim pjevanja, može baviti i drugim važnim operacijama. Da primjerice tri sata pjeva, a tri istražuje kemijski sastav tla. I možda da oko vrata nosi lančić sa sidrom, tako da jednog dana kad treće vrste dođu u posjet Zemlji, budu u Dalmaciji kao svoj na svome. Mišo na Marsu - podržavam i preporučujem jer Mišo ne smije ostati samo hrvatska legenda. Njegov prostor je puno veći - kaže Ninčević.

Skladatelj smatra da nitko više od Šibenčanina nije zaslužio da se proslavi izvan planeta Zemlje. Ninčević želi da se i druge Kovačeve pjesme zavrte na Marsu. Mišo bi tada, dodaje splitski skladatelj, bio najveća zvijezda svemira i mogao bi zapjevati “Samo nas nebo rastavit može”.

Đorđe je znao da će biti hit 

Znao sam da ‘Poljubi zemlju’ ima nešto u sebi, ali nisam znao koliku emociju nosi. Kad je čuo naslov, skladatelj Đorđe Novković je rekao: ‘Super, to je hit’, kaže Željko Pavičić (66).

Baš on je 1987. napisao tekst, a Đorđe Novković glazbu za pjesmu “Poljubi zemlju”. Pavičić nije bio siguran da će publika prihvatiti pjesmu jer tada su se pjevali drugačiji, uglavnom ljubavni stihovi.

- Mišo je, primjerice, u to vrijeme pjevao ‘Ako me ostaviš’ - prisjeća se.

Zlatno doba Mišine karijere počelo je kad je svoj talent udružio s pokojnim skladateljom Đorđom Novkovićem. Prvi veliki uspjeh imali su 1969. na sarajevskom Vašem šlageru sezone, gdje je Mišo nastupio s Novkovićevom pjesmom “Više se nećeš vratiti“. Singl se prodao u više od 200.000 primjeraka. Mišo je s tom pjesmom postao jugoslavenska zvijezda i nagovorio je Novkovića da se iz Sarajeva preseli u Zagreb.

Mišo Kovač je primao samo zlatne ploče, kao i tadašnje zvijezde Vladimir Savčić Čobi i Duško Lokin

Đorđe nije nikoga poznavao, pa mu je Mišo našao stan i posudio 5000 njemačkih maraka dok se ne snađe. Intenzivno su surađivali više od 20 godina i bili su istinski prijatelji. Među ostalim pjesmama Đorđe mu je napisao “Ostala si uvijek ista”, “Svi pjevaju, ja ne čujem”, “Nikoga nisam volio tako” i “Ja nemam više razloga da živim”. Posljednji put su razgovarali na dan Novkovićeve smrti.

- Raspravljali smo o nogometu, bila je utakmica Milana i Manchester Uniteda. Još me je Đorđe zezao da sam trebao biti nogometni menadžer jer sam detaljno komentirao utakmicu - rekao je Mišo.

Novković je o njemu uvijek govorio kao o velikom karizmatiku. Iako je surađivao i sa Zdravkom Čolićem, Nedom Ukraden te mnogim drugim zvijezdama, skladatelj nikad nije skrivao da mu je najdraže bilo raditi s Mišom. Šibenčanin je od početka vladao pozornicom i publikom, a njegovu drskost, prkos i ponos obožavatelji su tumačili kao muževnost i temperament. Tiraže su rasle iz godine u godinu.

Samo u Splitu, u sat-dva, prodao bi 60.000 ploča, 25 puta rasprodao je Gripe i prvi je napunio Poljud. Tijekom 70-ih i 80-ih uživao je u svim blagodatima slave. Supruga mu je bila misica, vozio je prestižnu Citrenovu ‘žabu’, pa Maserati, koji su u to vrijeme vozili Papa, glumica Brigitte Bardot i francuski predsjednik François Mitterrand. Mišo je pušio Dunhill, bio na “ti” s političarima, viđali su ga u svečanim ložama na nogometnim utakmicama.

Obožavan: Bio je najveća zvijezda Jugoslavije. Samo u Splitu, u sat-dva, prodao bi 60.000 ploča; Mišo krajem šezdesetih nije nosio prepoznatljive brkove

Žene su obožavale njegove brkove koji su, u kombinaciji s brendiranim sunčanim naočalama, uskim hlačama, zlatnim lančićem i raskopčanom košuljom poput Toma Jonesa, pripomogli imidžu novog ljubimca publike. Prva supruga bila mu je Ljubica Komadina, a druga Anita Badurina. Bila je Miss Jugoslavije u koju se Mišo ludo zaljubio te se razveo od Ljubice.

S pjesmom “Proplakat će zora“ 1971. dobio je sve nagrade. S njom je postao glazbena ikona Jugoslavije. Apsolutni trijumf doživio je krajem osamdesetih kad je na koncertu u Beogradu izašao na deset biseva. Pjevač Oliver Mandić izašao je na pozornicu, kleknuo pred njega i poljubio mu ruku.

S druge strane, na Marsu je NASA-in rover Curiosity puštao hitove Mišinih kolega sa svjetske scene, a zalomile su se i himne. Kad je američki predsjednik Barack Obama nazvao NASA-inu ekipu, oni su njemu u čast pustili “Hail To The Chief”. Službena himna američkog predsjednika odjekivala je Marsom iz roverovih zvučnika. Na četvrtom planetu po udaljenosti od Sunca najčešće su se puštali bendovi poput Rolling Stonesa, Queenovaca, Ramonesa i drugih.

- Pjesma ‘Poljubi zemlju’ je prava himna. Ako išta može privoljeti svemirce da dođu na zemlju, to je ta pjesma i, naravno, legendarni Mišo Kovač - kaže Jere Matić iz klape Brodarica, koja posljednih godina prati Mišu Kovača na svim većim koncertima.

Druže se: Željko Pavičić je i danas blizak prijatelj s Lidijom i Mišom Kovačem

Top 10 najvećih Mišinih hitova

1. TI SI PJESMA MOJE DUŠE 


Najslušanija pjesma YouTubea

2. SVI PJEVAJU, JA NE ČUJEM

Omiljeni hit za ‘dizanje ruku’

3. DRUGI JOJ RASPLIĆE KOSU

Pjesma svih romantičara

4. OSTALA SI UVIJEK ISTA

1975. u Srbiji pobijedila na festivalu

5. AKO ME OSTAVIŠ

Pjesma je bila hit 1988.

6. POLJUBI ZEMLJU

Hit koji će pustiti na Marsu

7. JA NEMAM  VIŠE RAZLOGA DA ŽIVIM

Singl za razbijanje čaša

8. MALO MI JE JEDAN ŽIVOT S TOBOM

Velika uspješnica 1987.

9. SLUŠAJ MAJKO MOJU PJESMU

S albuma ‘Malo mi je jedan život s tobom’

10. PROPLAKAT ĆE ZORA

Hit 1971.

Top 10 izvedbi na Marsu

1. BEATLES: Good Morning Good Morning, 1967.

2. THE ROLLING STONES: Satisfaction, 1965.

3. BOB MARLEY: Get Up, Stand Up, 1980.

4. BUSTER POINDEXTER: Hit the Road Jack, 1989.

5. U2: I Still Haven’t Found What I’m Looking For, 1987.

6. LED ZEPPELIN: The Rover, 1975.

7. BEACH BOYS: I Get Around, 1964.

8. STING: If You Love Somebody Set Them Free, 1985.

9. QUEEN: We Will Rock You, 1977.

10. Abba: S.O.S., 1975.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica