Obavijesti

Sport

Komentari 0

Mamić u Remetincu, navijači u prosvjedu pred Ministarstvom

Mamić u Remetincu, navijači u prosvjedu pred Ministarstvom
20

Navijači su prosvjedni skup pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta na zagrebačkim Sveticama nazvali početkom završne etape u borbi za slobodu kluba

VIDEO

Bad Blue Boysi okupili se se na Ružmarinki kraj stadiona u petak oko 17:30 sati i u prosvjednoj koloni krenuli niz Svetice pred Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Tražili su raspuštanje svih tijela u klubu te sankciju za one koji su, kako tvrde navijači, godinama okretali glavu dok su njihovu Svetinju sustavno pljačkali.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed Bad Blue Boysa

Pokretanje videa...

Marko Prpić/PIXSELL 03:21

Navijači su na čelu kolone nosili transparent "Sloboda Dinamu". Brojni građani sa znatiželjom su popratili prosvjed oko 2000 ljudi, a neki su ih podržali povicima "Dinamo, Dinamo". Promet je na Branimirovoj ulici bio blokiran, a prosvjednu kolonu prema Ministarstvu osiguravale su jake policijske snage.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Navijači koji su protiv Zdravka Mamića i njegovog načina poslovanja u klubu godinama upozoravaju na nepravilnosti, a prosvjedni skup pred ministarstvom prozvali su početak završne etape u borbi za slobodu Dinama.

Dinamovi navijači okupljeni u navijačku skupinu Bad Blue Boys odlučili su se na veliki prosvjed nakon uhićenja Zdravka Mamića. USKOK je priveo prvog čovjeka maksimirskog kluba te njegovog sina Marija, a uz njih dvojicu privedeni su i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović te dvojica poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić.

USKOK ih sumnjiči da su se udružili u zločinačko udruženje te da su preko firmi u Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Hong Kongu izvlačili novac iz Dinama, a maksimirski klub oštetili su za najmanje 78.595.841,17 kuna.

Boysi su oblijepili cijeli grad plakatima kojima pozivaju na prosvjed. Akciji su se pridružili i igrači Futsal Dinama , kluba koji su osnovali navijači i koji uspješno posluje po načelu "jedan član, jedan glas", a uoči prosvjeda u petak na službenoj stranici kluba osvanula je fotografija igrača kako drže poruku: "Stop okupaciji Dinama!"

"Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije"

- S obzirom da se protiv čelnika Dinama vodi više istraga za najveću pljačku u povijesti hrvatskog sporta, za svaki idući dan koji oni provedu na svojim funkcijama u Dinamu smatramo odgovornim trenutnu vlast (a i svaku buduću) i nadležno ministarstvo čija je sportska inspekcija imala i još uvijek ima zakonske ovlasti odstraniti taj karcinom iz našeg kluba - poručili su BBB zatraživši raspuštanje svih tijela NK Dinamo od Uprave, Izvršnog i Nadzornog odbora.

- Institucije se spremaju na posao vratiti čovjeka koji je optužen za krađu stotina milijuna kuna, na posao na kojem ima pristup novcima poreznih obveznika. Vašim novcima," dodali su BBB koji su izvjesili nekoliko transparenata poput "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije" i "MZOS - pokrovitelj sportske pljačke stoljeća".

Na stup javne rasvjete BBB su zalijepili proglas pod naslovom "Za one koji rade sve da ne naprave ništa".

Ministar Vedran Mornar nije dočekao navijače, ali je tijekom dana poručio kako je MZOS u okviru zakonskih ovlasti sportske inspekcije napravilo što je moglo. Mornar je naglasio kako navijači dolaze na krivu adresu.

- Ministarstvo je u okviru svojih zakonskih ovlasti i mogućnostima sportske inspekcije napravilo sve što je moglo - kazao je Mornar dodavši kako navijači nisu Ministarstvu poslali zahtjev za razgovor, niti obavijest da će prosvjedovati ispred Ministarstva. Njihovi zahtjevi prema Ministarstvu, iz onoga što se može iščitati iz medija, nisu jasno artikulirani.

Ministar: Ne možemo komentirati istrage USKOK-a

Što se tiče financijskih malverzacija za koje se sumnjiče vodeći ljudi kluba, ministar naglašava da USKOK provodi istrage, da su one u tijeku i da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne može govoriti, a ponajmanje komentirati predmete USKOK-a.

- Sportska inspekcija napravila je sve što je u okviru njenih ovlasti i nadležnosti, a je li netko platio porez ili nije, to ne ulazi u nadležnost sportske inspekcije niti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, zaključuje Mornar. O mogućim zahtjevima  iz nadležnosti Ministarstva - kaže Mornar , uvijek je spreman na konstruktivni dijalog.

Iz Građanske inicijative "Zajedno za Dinamo" odgovorili su ministru Mornaru kako je MZOS nadležan za "beskonačni sukob interesa u GNK Dinamo, prema Zakonu o sportu i nadležnostima inspekcija i povjerenstava.

"MZOS je nadležan i za ustroj kluba i nadzor zakonitosti, bez obzira što je po zakonu o udrugama, jer je isto tako to posao sportske inspekcije pod kapom MZOS. Nadležan je i za financijska izvješća GNK Dinamo koja godinama idu Povjerenstvu za profesionalne klubove, a koje ih nikada nije dovodilo u pitanje niti istraživalo, " poručili su iz ZZD-a.

Oglasio se i Živi zid koji je javno podržao navijače Dinama u njihovim legitimnim zahtjevima da u klubu vrijedi pravilo "jedan član jedan glas" što do sada nije učinila niti jedna parlamentarna stranka. Živi zid je pozvao navijače nogometnog kluba Dinamo tako i sve druge ljubitelje tog sporta da se distanciraju od nasilja u sportu, naročito onog po osnovi teritorijalne pripadnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...