Obavijesti

Sport

Komentari 0

Brazilci koji nose kockice: San im je zaigrati za klub u HNL-u

Brazilci koji nose kockice: San im je zaigrati za klub u HNL-u
11

VILA CROÁCIA Siromašni Brazilci prvaci su favela u Rio de Janeiru. Svi igraju u hrvatskim dresovima, a sašili su i našu zastavu. U posjete im dolazi i Eduardo

VIDEO

Carlinhos dodaje do Renata. Ovaj vraća Marcosu. Udarac i goool... Hrvatska je prvak Rio de Janiera!

Tako su izgledale završne minute turnira između favela, najsiromašnijeg dijela rodnog grada Eduarda da Silve.

- Imamo 150 djece, U-18 je sjajna, kao i U-17, no naš ponos su U-15, koji su prvaci - počeo je Diogo da Costa, voditelj zajednice.

Sve je počelo 1954. kad je u Brazil stigao hrvatski svećenik Damijan Rodin. Radio je na obrazovanju siromašne djece, sagradio im je utočište Vila Croácia. Umro je 1968., a prije smrti želio je sačuvati uspomenu na svoju zemlju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Projekt je počeo 1986., a nakon pauze nastavljen je 2013. godine. U Brazilu se može kupiti hrvatski dres, ali samo s brojem 10. Nekako smo skupili novac i kupili 150 dresova. Ali svi imaju broj 10 pa smo flomasterima na leđima napisali prave brojeve - objašnjava Costa.

Zajednica je dosta siromašna, pa nisu imali novca za kupnju hrvatske zastave.

- Uoči turnira zamolio sam majku da nam sašije dvije hrvatske zastave. Šivala je cijelu noć i s ponosom smo ih razvili. Znate, nije nam lako. Hrvati su nas zadužili, strašno su nam pomogli i mi ćemo igrati s hrvatskim grbom dok god živimo. Voljeli bismo da nas netko iz Hrvatske pogleda, da nam pomogne ako može.

Vrhunac sreće i zadovoljstva momčad je doživjela kad im je u posjet došao Eduardo da Silva.

- I ja sam nekad imao idole koji su me motivirali da postanem nogometaš. Kad su me okružila djeca, zamislio sam se i vratio u prošlost - rekao je Eduardo, a Costa dodao:

- Proizvodnja novih Eduardâ je u opasnosti jer imamo lošu infrastrukturu. Volio bih potaknuti nekoga iz Hrvatske da nas pogleda, ovdje ima sjajnih igrača. San svakog od igrača iz Vila Croácije je zaigrati za Hrvatsku.

Eduardo se odmah odazvao

- Čim su me pozvali, nisam razmišljao. Čast mi je što mogu pomoći i podržati projekt hrvatske zajednice u Brazilu - rekao je Eduardo.

24sata

S ponosom igraju za Hrvatsku

U zajednici gledaju sve utakmice Hrvatske, a najdraži igrači su im Modrić, Rakitić, Mandžukić... Svi bi htjeli jednom zaigrati za Hrvatsku.

24sata

Valderama nije gledao penale

Za prvaka se moralo raspucavati. Valderama, kako ga zovu zbog frizure, nije mogao gledati, već se ogrnuo u hrvatsku zastavu.

24sata

Carlinhos je već sad zvijezda

Carlinhosa traže mnogi klubovi, ali njegova je želja zaigrati za neki hrvatski klub, samo o tome priča, kaže trener Costa.

Vila Croacia

Neka pati koga smeta, Hrvatska...

Najbolji smo u Riju. Kod nas klubovi iz HNL-a mogu naći sjajne igrače, a djeci će ispuniti san, otkrio je voditelj omladinske škole Costa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu