Obavijesti

Tech

Komentari 4

Lenovo u plusu, imali su blaži pad prodaje računala od ostalih

Lenovo u plusu, imali su blaži pad prodaje računala od ostalih
1

Lenovo je u fiskalnoj godini isporučilo jedan posto manje računala u odnosu na pad isporuka za tri posto na globalnom tržištu. Tržišni udio porastao im je za 0,4 postotnih bodova

VIDEO

Kineski proizvođač osobnih računala Lenovo izvijestio je u četvrtak da je proteklu fiskalnu godinu zaključio s neto dobiti, uz blaži pad isporuka nego na cijelom tržištu.

U fiskalnoj godini kompanija je poslovala s dobiti od 535 milijuna dolara, u odnosu na gubitak u prethodnoj godini od 128 milijuna dolara.

Prihodi su se istodobno smanjili četiri posto, na 43 milijarde dolara.

Vodeći proizvođač osobnih računala na svijetu pokušava prebroditi razdoblje smanjene potražnje povezane s pojavom pametnih telefona i tablet računala. Prema istraživačkoj tvrtki Gartner, globalne isporuke PC-ja smanjene su u prva tri ovogodišnja mjeseca 10. tromjesečje, uz isporučena manje od 63 milijuna računala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lenovo je u fiskalnoj godini isporučilo jedan posto manje računala u odnosu na pad isporuka za tri posto na globalnom tržištu. Tržišni udio porastao im je za 0,4 postotnih bodova, na 21,4 posto. Prihodi u poslovanju s računalima i pametnim telefonima, na koje otpada 70 posto ukupnih prihoda, smanjeni su dva posto.

Tvrtka pripisuje taj pad tranziciji u poslovanju s pametnim telefonima i podatkovnim centrima, te teškom makrogospodarskom okruženju i ograničenoj opskrbi komponentama u drugoj polovini godine.

Tako je odjel pametnih telefona u protekloj fiskalnoj godini zabilježio gubitak od 566 milijuna dolara, u odnosu na 469 milijuna dolara koliko je iznosio u godini ranije, i to unatoč istaknutom snažnom rastu poslovanja u Latinskoj Americi i zapadnoj Europi.

Manji odjel podatkovnih centara, koji uključuje servere i poslovne usluge, zabilježilo je gubitak od 343 milijuna dolara.

"Unatoč tržišnim uvjetima koji će kratkoročno ostati izazovni, grupa je zaključila godinu s jačom organizacijom koja omogućuje pojačani fokus na kupce i privlačniju ponudu proizvoda u svim dijelovima poslovanja“, ustvrdio je u priopćenju predsjednik i izvršni direktor Yang Yuanqing u priopćenju.

U posljednjem fiskalnom tromjesečju zaključno s krajem ožujka dobit grupe smanjila se 41 posto, na 107 milijuna dolara. Prihodi su uvećani pet posto, na 9,58 milijardi dolara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju