Obavijesti

Tech

Komentari 12

Prava morska ljepotica: Mega jedrenjak zaplovit će iz Splita

Prava morska ljepotica: Mega jedrenjak  zaplovit će iz Splita
4

Uskoro se očekuje porinuće najvećeg jedrenjaka na svijetu, replike glasovitog francuskog jedrenjaka iz 1911. godine. Sagradio ga je splitski škver, a izradili su ga na Hitlerovoj preši iz 1936.

VIDEO

U pogonima splitskog Škvera dovršava se gradnja najvećeg jedrenjaka svijetu, osuvremenjena replika čuvenog francuskog jedrenjaka “France II” sagrađenog 1911., a koji je završio pod morem 1922. godine.

Taj monumentalni luksuzni putnički brod koji se gradi na navozima Brodosplita od rujna 2015. bit će četvrti u floti tvrtke Star Clippers Ltd. iz Monaka koju, inače, čine reprodukcije klasičnih jedrenjaka.

- Ovo će biti najveći jedrenjak na svijetu sa svojom dužinom od 162,2 metra. Na njegovih pet jarbola bit će jedra površine od 6400 m2. Brod će imati pet paluba, a na njemu će moći boraviti 450 osoba, od čega 300 putnika u 150 luksuznih kabina i 150 članova posade za koje su namijenjene još 74 kabine - rekao je Josip Jurišić iz Brodosplita.

Bit će luksuzno uređen, sa štihom i atmosferom koji podsjećaju na stare jedrenjake. Imat će biblioteku, velike salone, od čega će se jedan salon protezati na tri palube s ogradama i klavirom.



- Na jedrenjaku će biti najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina će imati internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave. Na otvorenim palubama predviđena su tri bara, a kuhinja će se prostirati na tri palube. Klimatizacija na brodu bit će izvedena prema visokim zahtjevima kako bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima - poručio je Josip Jurišić iz Brodosplita.

Specifičnost broda su i jedra koja će moći biti upravljana samo s nekoliko članova posade, a to će moći raditi i sami putnici koji to budu željeli.

Brod je isključivo namijenjen jedrenju, iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Paluba će biti u cijelosti prekrivena skupocjenom tikovinom, a predviđena su i tri bazena sa slatkom ili morskom vodom s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom od njih moći će se i roniti.

Iz splitskog Škvera ističu da je vrijednost projekta oko pola milijarde kuna te će se po isporuci, koja je planirana u prvoj polovici iduće godine, razmatrati gradnja i drugog jedrenjaka za Star Clippers koji bi bio dvostruko skuplji. Hrvatska banka za obnovu i razvitak dala je kreditna jamstva Brodosplitu za gradnju jedrenjaka koji se dovršava, što je bio preduvjet da brod financira njemačka kfW Ipex banka. Trenutačno je svjetski rekorder po veličini jedrenjak “Royal Clipper” iste monaške kompanije, a dug je 132 metra. Hrvatski jedrenjak bi nakon završetka gradnje trebao ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći na svijetu. Nosit će naziv “Flying Clipper”, a moći će ploviti po svim oceanima te kroz ledena mora. Star Clippersovi jedrenjaci krstare uz obale Južne Amerike, Mediteranom i Azijom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle