Obavijesti

Tech

Komentari 1

Upravljanje vodom u Hrvatskoj: flaširana ili iz vodovoda

Upravljanje vodom u Hrvatskoj: flaširana ili iz vodovoda
1

Zašto Hrvatska ne potiče ulaganja u sustav javne vodoopskrbe koji je ekološki prihvatljiviji umjesto prema industriji flaširane vode, pitanje je na koje se pokušalo odgovoriti na konferenciji “Naša voda?”

VIDEO

Procjenjuje se da su prihodi industrije flaširane vode u Hrvatskoj godišnje oko milijardu kuna. U istom razdoblju su prihodi svih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj koja pružaju javne vodne usluge kućanstvima (vodoopskrba, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda) oko milijardu i 800 milijuna kuna godišnje, pokazuje istraživanje “Poruka u boci – Analiza javne politike koncesija za crpljenje vode radi flaširanja i prodaje na tržištu” koje je proveo Institut za političku ekologiju. Također, na istu temu predstavljen je i kratki dokumentarni film “Kome treba voda u boci?”.

Analiza je također pokazala da je mišljenje o Hrvatskom bogatstvu vodom pomalo iskrivljeno. Prošle je godine istaknuto da je prema izvješću UNESCO-a Hrvatska 5. zemlja u Europi prema ukupnim obnovljivim zalihama pitke vode s 32.818 m3 godišnje po stanovniku. Ako pak uzmemo u obzir činjenicu da oko 90% vode dolazi iz podzemnih voda, uključujući javnu vodoopskrbu i flaširanu vodu, onda je podatak o godišnjim obnovljivim podzemnim vodnim resursima relevantniji od podatka o ukupnim zalihama vode. Obnovljive zalihe podzemne vode prema Strategiji o vodama iznose 16 puta manje, odnosno 2.057 m3 po stanovniku godišnje. Također, vodni resursi nisu ravnomjerno raspoređeni u Hrvatskoj, niti geografski, niti sezonski.             

Rezultati navedenog istraživanja pokazuju da je najveći proizvođač flaširane vode u Hrvatskoj, koji ima udio od oko 70% proizvodnje flaširane vode, u 2015. godini zaradio 4-6 puta više na prodaji flaširane vode u odnosu na druge segmente svog poslovanja. Dok flaširanje vode korporacijama može donijeti veliku dobit, s druge strane društvu plasira plastični otpad i omogućuje vodu u boci koja je, pokazuje istraživanje, oko 1000 puta skuplja od zdravstveno ispravne vode iz javne vodoopskrbe. Osim ekološkog, postavilo se i pitanje socijalne pravednosti upravljanja vodom.

Konferenciju su u Zagrebu 5. i 6. prosinca organizirali Pravo na Grad i Zelena akcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada